Bestek Digitaal Podium afgerond: start gunningsfase

21/10/21

In het pilootproject Digitaal Podium werken we samen met 2 pilootgroepen in stad Gent en regio Zuidwest aan de aanbesteding en implementatie van een digitale basisinfrastructuur op maat. De afgelopen maanden zwoegden de pilootgroepen en het projectteam op het bestek, en werden 3 kandidaat-leveranciers geselecteerd op basis van objectieve criteria. Zij ontvingen op 20 oktober het bestek en worden uitgenodigd om tegen 7 februari 2022 een offerte in te dienen. Dit betekent meteen ook de start van de gunningsfase.

Het bestek

De voorbije maanden werd het bestek voor elke pilootgroep opgemaakt in zeer nauwe samenwerking met de pilootgroepen en een expertenteam uit de brede sector. In totaal waren meer dan 20 mensen intensief betrokken.

Op 20 oktober werd het afgerond. Het bestek vraagt om de uitbouw en implementatie van een ticketingsysteem voor 2 pilootgroepen: pilootgroep Zuidwest en pilootgroep Gent. De inhoud:

 • planning en projectaanpak
 • functionele vereisten
 • niet-functionele vereisten
 • innovatie

Aanbesteding in 2 fasen

In de zomer van 2021 werd de Europese mededingingsprocedure met onderhandelingsfase gepubliceerd: “Opdracht voor diensten voor de uitbouw en de implementatie van een ticketingsysteem en uitbreidingen voor groepen van kunst- en cultuurhuizen". De aanbesteding verloopt in 2 fasen:

1. Selectiefase

tot en met 20 oktober 2021

4 geïnteresseerde leveranciers dienden tijdens de selectiefase een dossier in. De pilootgroepen en het projectteam selecteerden op basis van objectieve criteria de leveranciers die in aanmerking komen om de opdracht uit te voeren. 3 van de 4 leveranciers die een dossier voor Digitaal Podium indienden, werden geselecteerd: 

 1. CM.Com: actief in o.a. België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. CM.Com verzorgt de ticketing van o.a. de Goudse schouwburg en de Schouwburg Leiden. 
 2. L.V.P. Reserveringssystemen B.V.: verzorgt de ticketing van o. a. de Kleine Komedie en Vereniging Gelderse Podia. 
 3. Tix Benelux: onderdeel van Tix Ticketing, actief in IJsland, Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en de Benelux. Tix Benelux verzorgt o.a. de ticketing van Het Concertgebouw Amsterdam, De Singel en het Gothenburg Symphony Orchestra.

(in willekeurige volgorde)

2. Gunningsfase

tot en met april 2022

Tijdens de gunningsfase formuleren de 3 geselecteerde leveranciers een antwoord op de vereisten in het bestek. Ze worden uitgenodigd om op basis van het bestek een offerte in te dienen. Leveranciers kiezen of ze hun offerte indienen voor 1 of voor beide pilootgroepen. De deadline hiervoor is 7 februari.

Ze krijgen ook de kans om een productdemonstratie te geven. Daarna kunnen onderhandelingen met de kandidaten plaatsvinden, die eventueel leiden tot een aangepaste offerte. De pilootgroepen, het expertenteam uit de sector en het projectteam van Cultuurconnect beoordelen de offertes en onderhandelen met de indieners.

In april 2022 maken we bekend aan welke leverancier(s) de opdracht wordt gegund en start de implementatie. Worden de pilootprojecten positief geëvalueerd in 2023, dan is een opschaling naar andere clusters van podiumhuizen mogelijk.

Maak kennis met de pilootgroepen

Pilootgroep regio Zuidwest: Cultuurcentrum Kortrijk, Kunstencentrum BUDA, Gemeenschapscentrum d’Iefte (Deerlijk), NEXT, CC Wevelgem, Cultuurcentrum De Steiger Menen, Theater Antigone, Bolwerk, CC De Schakel, Zuidwest en UiTpas zuidwest. 

Pilootgroep stad Gent: Handelsbeurs, NTGent, Compagnie Cecilia, Miramiro, Campo, Festival Gent, Kopergietery, UiTbureau Gent, TicketsGent

De pilootgroepen lopen een parallel traject van aanbesteding tot implementatie. Benieuwd naar de motivatie van de deelnemende kunst- en cultuurhuizen? Wie zijn ze, wat bindt hen en wat zoeken ze?

Blijf op de hoogte

Via de nieuwsbrief Digitaal Podium verneem je de belangrijkste updates over het pilootproject. Of volg alles op de voet op de nieuwspagina van Digitaal Podium.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

 • 25/03/24
  Podiumhuizen
  Digitale basisinfrastructuur
  Digitale collecties
  Beleven & inspireren

  Jaaroverzicht: wat betekenden onze diensten voor jouw podiumhuis in 2023?

  De Cultuurconnect-diensten voor podiumhuizen in 2023 in cijfers.
 • 18/03/24
  Podiumhuizen
  Digitale basisinfrastructuur

  Digitaal Podium: bevraging 2de fase evaluatieonderzoek

  In een tweede fase (nog tot 9 april) bevraagt het onderzoeksbureau iO of het gedeeld ticketingsysteem van Digitaal Podium voldoet aan de behoeften van een bredere doelgroep van podiumhuizen.
 • 16/02/24
  Podiumhuizen
  Digitale basisinfrastructuur

  Digitaal Podium: positieve evaluatie voor pilootproject

  Afgelopen week kreeg het pilootproject Digitaal Podium een positieve evaluatie voor de eerste fase van het onderzoek door het extern bureau iO. Op naar fase 2 van het evaluatieonderzoek!

Gerelateerde diensten

 • Podiumhuizen
  Basisinfrastructuur

  Digitaal Podium

  Piloottraject digitale basisinfrastructuur voor kunst- en cultuurhuizen.