5 ideeën voor een virtueel podiumaanbod

cc/gc
5

Het afgelopen jaar werd er heel wat geëxperimenteerd met een virtueel cultuuraanbod. In focusgroepen met medewerkers van Vlaamse en Brusselse cultuurcentra kwamen we tot 5 mogelijke concepten voor een virtueel podiumaanbod. 1000 Vlamingen en Brusselaars lieten ons weten wat ze van de 5 concepten vinden, de resultaten vind je hieronder!

In de aanloop naar ons jaarlijks event Café Connect Futuur onderzochten we met iVOX bij 1000 Vlamingen en Brusselaars wat zij van de concepten vinden. We verzamelen alle input en beslissen nadien welke ideeën verder meegenomen worden, ook verdienmodellen werken we in een latere fase uit. 

1. Video van de dag

Dit is het favoriete idee van onze respondenten. Zo krijgen ze een overzicht van het aanbod aan voorstellingen in de Vlaamse en Brusselse cultuurcentra. Het kan hen ook helpen om voorstellingen te leren kennen en uit hun comfortzone te treden. Ze vinden het concept nog aantrekkelijker wanneer we de dagelijkse video koppelen aan hun persoonlijke voorkeuren.

2. Voorstelling gemist

Respondenten vinden dit concept fijn omdat ze een online alternatief krijgen voor voorstellingen waar ze tickets voor kochten, maar er niet geraakten. Alsook ook voor uitverkochte voorstellingen. 

3. Einde tournee

Respondenten vinden het een troef dat je online voorstellingen kan bekijken die niet langer in de zalen spelen. Ze zouden het concept gebruiken om klassiekers en oudere voorstellingen te bekijken, als een archief voor podiumvoorstellingen.

4. Portaalsite

De respondenten vonden de grootste meerwaarde van een portaalsite dat zij verschillende digitale voorstellingen op één platform kunnen vinden. Ze vinden een groot aanbod belangrijk en ook de vrijheid om voorstellingen te bekijken waar en wanneer ze willen.

5. Internationale voorstellingen

Dit concept vonden de respondenten het minst interessant. 30,4% is geïnteresseerd omdat ze het fijn vinden toegang te krijgen tot internationale voorstellingen en tot een groter cultuuraanbod. Opnieuw vinden ze het handig om alle voorstellingen op één platform terug te vinden. Er is duidelijk een nood aan één overkoepelend platform waarop virtuele culturele ervaringen gebundeld staan.

Top 3 bij 1000 Vlamingen en Brusselaars

Dit brengt ons tot de volgende top 3 voor de Vlaamse en Brusselse respondenten:

1. Video van de dag
2. Voorstelling gemist
3. Einde tournee