Video van de dag: de resultaten

Podiumhuizen
25/11/22

Kan extra videocontent rond specifieke voorstellingen podiumkunsten dichter bij de mensen brengen? Met Video van de dag bouwde Cultuurconnect een prototype van een website waarop afgelopen zomer dagelijks een korte video verscheen. Zo kregen cultuurliefhebbers via prikkelende video’s over theater, muziek of dans een voorsmaakje van een podiumvoorstelling die dit najaar te zien is in een cultuurhuis van Cultuurtuin WAAS. Wat leerden we uit dit experiment?

Over Video van De Dag

Op het tijdelijk online platform Video van de dag verscheen tussen 1 en 14 juli dagelijks een korte video over theater, muziek of dans. Bij elke video vond je meer info over de makers, de voorstelling zelf en de ticketverkoop in het najaar. Met deze test onderzochten we in welke mate korte cultuurvideo’s mensen warm kunnen maken voor het (lokale) cultuuraanbod van dit najaar. 

Partners

Cultuurcentrum Lokeren, Ontmoetingscentrum 't Waaigat, Gemeenschapscentrum De Route & Muziekclub 't Ey uit Cultuurtuin Interwaas engageerden zich om deel te nemen aan het experiment. Samen met Cultuurconnect onderzochten zij of Video van de dag kan helpen om podiumkunsten dichter bij de mensen te brengen, publiek toe te leiden naar de najaarsprogrammatie en een nieuw publiek te bereiken.

Lees meer over Video van de dag

Tijdens en na de testperiode, kon het publiek via een online vragenlijst laten weten wat het vond van Video van de dag. Een selectie kijkers werd ook uitgenodigd voor een interview na de test. 

Onze eerste test leverde heel wat enthousiaste reacties op van het publiek. Een video geeft een concreet beeld van hoe een voorstelling eruit ziet en dat werd gesmaakt. Maar liefst 88,2% gaf aan dat Video van de dag stimuleert om meer live voorstellingen bij te wonen.
Video van de dag gaf dus goesting om meer cultuur live te beleven! 

Uit de enquête blijkt dat Video van de dag vooral interessant is om op de hoogte te blijven van het aanbod van lokale podiumhuizen én om nieuwe artiesten te leren kennen die in de buurt optreden. Het aanbod van verschillende podiumhuizen samengebracht in één website werd gezien als een belangrijke meerwaarde. Al gaven enkele deelnemers aan dat ze graag nog meer lokale podiumhuizen verenigd willen zien in de website.
 

Next steps

De enthousiaste reacties van het publiek geven goesting en overtuigen ons om Video van de dag verder te zetten. Graag spitten we nog enkele bijkomende onderzoeksvragen uit met de sector: 

  • Hoe past Video van de dag binnen de communicatiestrategie van podiumhuizen?
  • Is een regionale focus de sterkte van Video van de dag of kan de website ook op een grotere schaal toegepast worden? 
  • Kunnen we een soort videoformat voor Video van de dag ontwikkelen en hoe moet dit er dan uitzien?

We organiseren de komende maanden enkele contactmomenten met de sector om het hoofd te bieden aan deze vragen. Werk jij voor een cultuurhuis en denk jij graag met ons mee? Geef Paulien een seintje! 

Uit het archief Video van de dag: eerder gepubliceerde video's.

Deel dit artikel: