Video van de dag over voorstellingen in jouw cultuurhuis

Podiumhuizen
25/08/21

Hoe kunnen we met kwalitatieve videocontent voorstellingen een extra dimensie geven of meer publiek aantrekken in jouw cultuurhuis? Cultuurconnect onderzoekt momenteel de mogelijkheden van een virtueel podiumaanbod. Een 'Video van de dag' werd geselecteerd door cultuurgebruikers als populairste idee, lees hieronder waarom! Nu bedenken we pistes om het in een dienstverlening te gieten. Pluis je het mee voor ons uit? 

Waarom een ‘Video van de dag’?

1000 Vlamingen en Brusselaars gaven hun mening over het bekijken van online cultuurcontent (bevraging in samenwerking met IVOX). 18% van de respondenten keek al eens naar een online voorstelling. Voornamelijk online streams (10%) of livestreams (9%) werden vaak bekeken. 4% keek al eens naar een voorstelling speciaal gemaakt voor het digitale medium. Na de coronacrisis zal 24,3% meer cultuurvoorstellingen online bekijken. 24,1% is bereid hiervoor te betalen. 59% van de respondenten mist bij de online voorstelling het sociale aspect en de ontmoeting. 

In februari organiseerden we 2 workshops met 12 cultuurcentra. 20 concepten voor een virtueel podium passeerden de revue, 5 haalden de shortlist. 'Video van de dag’ werd als interessantste concept geselecteerd in de bevraging met 1000 Vlamingen en Brusselaars. Graag zouden ze gepersonaliseerde video’s te zien krijgen. Mensen tonen ook interesse in een platform met gemiste voorstellingen (25%), voorstellingen die niet mee in de zalen spelen (24,7%). Voor een portaalsite aan podiumvoorstellingen (24,3%) en het streamen van internationale voorstellingen was er het minste interesse (19,5%). Lees hier meer over de 5 concepten waarvoor gebruikers hun stem uitbrachten. 

In samenwerking met Overleg Kunstenorganisaties en het Sociaal Fonds Podiumkunsten verzamelden we feedback over een digitaal cultuuraanbod bij meer dan 50 cultuurprofessionals (32 producenten en 20 presentatieplekken). 95% van de presentatieplekken en 91% van de producenten hadden tijdens de coronacrisis een digitaal cultuuraanbod. 40% van de presentatieplekken wil in de toekomst een digitaal aanbod aanbieden, 30% twijfelt. Bij de producenten denkt 34% aan een digitaal aanbod en 31% twijfelt nog. Daarbij kijken ze naar de mogelijkheden van het digitale medium. Cultuurprofessionals hebben nood aan financiële steun, personeel met de juiste kennis, een geschikt platform en gepaste apparatuur voor het verspreiden en maken van de digitale voorstelling.

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 07/03/24
    Podiumhuizen
    Beleven & inspireren

    Poll livestreamaanbod naar zorgcentra 24-25

    In het seizoen 2024-2025 livestreamen we opnieuw samen met cultuurpartners voorstellingen naar zorgcentra uit jouw buurt. Kies mee welke voorstellingen we opnemen in ons livestreamaanbod 24-25.
  • 16/01/24
    Podiumhuizen
    Beleven & inspireren

    Lode (CC CasinoKoksijde) trok al met Voor De Show naar de 2de kleuterklas

    Lode Demey geeft in Koksijde kleur aan zijn personage "Dr. Bloem". Zo neemt hij kinderen mee in de educatieve omkadering van de school- en familievoorstellingen in het cultuurcentrum .
  • 11/01/24
    Bibliotheken
    Podiumhuizen
    Beleven & inspireren

    Plannen voor een leer- en innovatiehub digitale transformatie voor cultuur

    Cultuurconnect start met een proefperiode van twee jaar voor de oprichting van een leer- en innovatiehub digitale transformatie.

Gerelateerde diensten

  • Podiumhuizen
    Beleven

    Livestreaming

    Een zorgpubliek op afstand volgt live voorstellingen vanuit het cultuurhuis.
  • Podiumhuizen
    Beleven

    Theaterspel Voor De Show

    Een virtuele tour door het cultuurhuis met opdrachten rond de komende schoolvoorstelling.