Art@Home

Podiumhuizen

Art@Home is een onderzoeksproject dat podiumhuizen en bibliotheken de kans geeft om een digitaal (artistiek) aanbod te brengen naar een publiek dat dit werk online kan bekijken.

Experiment: digitaal festival

In april 2022 werd een experiment uitgevoerd in samenwerking met CC Casino (Houthalen-Helchteren). We organiseerden een digitaal festival met de naam ‘Luisterkuur’ dat mikte op luisterervaringen voor een publiek thuis. Op vrijdagavond kon je de audiovoorstelling ‘Dubbel glas’ beleven, voorafgegaan door een editie van de podcast ‘Relaas’. Op zaterdag kon je een online workshop volgen over hoe je met een podcast kan starten.

We leerden uit dit experiment dat het niet evident is om geld te vragen voor luisterervaringen als er al een ruim aanbod bestaat aan gratis podcasts. Daarnaast leerden we dat het ook voor virtuele voorstellingen belangrijk is om met bekende namen te werken om de interesse van het publiek te wekken.

Onderzoek naar gestreamde voorstellingen

Na dit experiment onderzochten we hoe podiumhuizen in het buitenland een digitaal aanbod hebben uitbouwen. Vooral in Duitstalig Europa zagen we heel wat boeiende digitale voorstellingen bij podiumhuizen met een digitaal podium. 

We merkten tijdens ons onderzoek dat podiumhuizen vaak starten met het streamen van statische voorstellingen, zoals lezingen, debatten en literaire voorstellingen. Dit soort voorstellingen is vrij makkelijk in beeld te brengen. Bovendien zijn we tijdens de pandemie gewend geraakt aan online lezingen en webinars. Daarom willen we voor onze volgende experimenten aan de slag gaan met het streamen van lezingen, online talks en literaire voorstellingen.

In 2024-25 plannen we onder de noemer Talkpoeder een 6tal experimenten waarbij we onderzoeken hoe het publiek reageert op dit aanbod. We willen onder meer nagaan hoeveel het publiek wil betalen voor dit soort gestreamde voorstellingen. En met deze informatie kunnen we uiteindelijk inschatten of deze streamings kunnen leiden tot een duurzame bron van inkomsten voor de podiumhuizen, bibliotheken en de sprekers die deze voorstellingen brengen.

Heb je vragen of graag meer informatie?

Cultuurconnect_Kristof Van Den Branden
Kristof Van den Branden
Innovatiemanager


Agenda digitale cultuur

Benieuwd welk digitaal cultuuraanbod uit podiumhuizen in binnen- en buitenland je kan meepikken?

Op de agenda