Agenda digitale cultuur

Benieuwd welk digitaal cultuuraanbod je de komende maanden kan meepikken uit podiumhuizen in binnen- en buitenland?

Via onze agenda digitale cultuur ben je helemaal mee! Virtuele podiumvoorstellingen, digitale cultuurfestivals, voorstellingen waarbij podiumkunstenaars gebruik maken van Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR), Artificiële Intelligentie (AI) en robotica ... Denk je aan een citytrip voor de Kerstvakantie? Dan raden we je hieronder alvast twee tentoonstellingen over digitale kunst aan, in Utrecht en Parijs.

Impakt Festival / Don't be evil (tot 7 januari 2024)

In Utrecht houdt Impakt, een gerenommeerd centrum voor mediacultuur, haar jaarlijkse festival. Dit kreeg de naam ‘DON'T BE EVIL. Digital Deception and Creative Disruption’. De digitale kunstwerken handelen over thema’s als surveillance, data-extractie, Big Tech-strategieën, de uitvergroting van menselijke vooroordelen en onze toekomst met kunstmatige intelligentie (AI). Volgens Impakt zijn de werken geselecteerd vanwege hun “inspirerende of provocerende inhoud en de manier waarop ze humor en verrassing gebruiken.” Onze landgenoot Roel Heremans is een van de geselecteerde kunstenaars.

Naar Impakt Festival 2023

Je est un autre

Ook in Parijs kan je naar een boeiende expositie die digitale evoluties in vraag stelt. In ‘Je est un autre’ staat het onderzoek naar meervoudige persoonlijkheden in het digitale tijdperk centraal. De kunstwerken handelen over de impact van technologieën op online en offline identiteiten en de transformaties van mensen in verleden en toekomst. Met onder meer werk van Frederik Heyman die 3 mensen vroeg of hij ze ‘digitaal kon balsemen’. Wat dit precies inhoudt, ontdek je in cultuurcentrum 104, een bruisende plek die al een attractie op zich is.

Naar 'Je est un autre'

BATMAN (aka Naomi's Death Show)

Chronic Insanity is een Brits theatergezelschap dat voorloper is in digitale podiumkunsten. Voor deze zomer hebben ze een gevarieerd aanbod met voorstellingen samengesteld dat je van thuis kan beleven. BATMAN (aka Naomi's Death Show) bij de spits af. Deze offline voorstelling van Naomi Westerman werd herwerkt tot een online show van 20 tot 60 minuten. De duurtijd is namelijk afhankelijk van de keuzes die jij als toeschouwer maakt: vind je dat het hoofdpersonage wraak moet nemen of eerder mededogen moet tonen? Bekijk de voorstelling met een browser, wanneer je wilt en je betaalt ook hoeveel je wilt.

Naar BATMAN

Unser Leben in den Wäldern (vanaf 24/3/2023)

360°-films voor VR zijn al een tijdje hot bij de ‘staatstheaters’ in Duitsland. ‘Die Wand’ van het Schauspiel in Essen was een van de voorlopers. De film is gebaseerd op een roman van Marlen Haushofer en speelt zich integraal af in en rond een blokhut, diep verscholen in het woud. Als kijker voel je je als een vlieg die in de blokhut het schouwspel van dichtbij gadeslaat.

Het Staatstheater in Augsburg ging al tijdens de lockdowns aan de slag met 360°-video's. Het verhaal van ‘Unser Leben in den Wäldern’ lijkt wat op dat van ‘Die Wand’, want ook in deze film bevindt een vrouw zich alleen diep in het woud. Ze overschouwt haar leven in een door technologie overheerste maatschappij “vol sensoren, drones en chips, met veel te slimme machines die mensen alleen nog maar nodig hebben voor optimalisatie. Een samenleving die alles wat technisch mogelijk is heeft gerealiseerd, maar ten koste van de mensheid.” Om te kunnen kijken, moet je vooralsnog de grens over. Je kan gelijk waar in Duitsland een VR-bril van het Staatstheater in Augsburg bestellen en die wordt per koerier naar jou gebracht. Misschien een ideetje voor een uitstap dit voorjaar?

Naar Unser Leben in den Wäldern

AI-Lice Through the Looking Glass

HAU4 is een vaste klant in deze agenda. De digitale ruimte van het Berlijnse Hebbel am Ufer heeft opnieuw een baanbrekende film in de aanbieding. De filmpremière van "AI-Lice Through the Looking Glass" is het resultaat van een buitengewoon experiment: de kunstenares Pemanagpo, die ook is opgeleid tot psycholoog, zonderde zich drie maanden lang af en sprak uitsluitend met de AI-chatbot "Replika". Het resultaat kan je integraal bekijken op HAU4.

Naar AI-Lice Through the Looking Glass

 

 

Cultuurconnect_Kristof Van Den Branden
Kristof Van den Branden
Innovatiemanager


Nog agendatips? Geef me gerust een seintje!