Interbibliothecair leenverkeer (IBL)

Bibliotheken
Basisinfrastructuur

Met interbibliothecair leenverkeer of IBL kan een lener een boek tegen betaling laten overkomen uit een andere bibliotheek. De lener plaatst zelf een IBL-aanvraag via de publiekscatalogus op de bibliotheekwebsite. Het vernieuwde IBL werd gelanceerd in 2022 (proefjaar) en is een onderdeel van het vernieuwingstraject bibliotheekdiensten.

Zo werkt interbibliothecair leenverkeer (IBL)

Met IBL reist een boek van de ene bibliotheek naar de andere om een lener uit de nood te helpen. Het hele proces voor de aanvraag wordt in de loop van 2022 volwaardig geïntegreerd in de basisinfrastructuur (publiekscatalogus). De integratie van IBL gebeurt op een doordachte en logische manier, met veel aandacht voor de lener en de verschillende manieren om die vlot te laten vinden wat hij zoekt.

IBL is een dienstverlening die vanuit het netwerk van openbare bibliotheken wordt voorzien voor alle bibliotheekgebruikers in Vlaanderen en Brussel. Leners kunnen zelf een IBL-aanvraag plaatsen op bibliotheek.be. Ze worden doorverwezen vanop de lokale bibliotheekwebsite. De afhandeling van het IBL-verzoek gebeurt op bibliotheek.be. Ook de bibliotheek kan in sommige gevallen nog een aanvraag doen via Wise. Aanvragen bij wetenschappelijke instellingen gebeuren wel nog via Impala.

Met de vernieuwing in 2022 werd het werkproces vereenvoudigd en het financiële systeem herzien. IBL is gebaseerd op solidariteit. De ontvangende bibliotheek betaalt een bibliotheekkost aan de leverende bibliotheek. Idealiter streeft elke bib ernaar om ongeveer evenveel te leveren als de leners aanvragen. 

Leren werken met IBL in Wise

Alle informatie die je nodig hebt om te leren werken met IBL in Wise vind je op het leerplatform van Cultuurconnect. Je kan er ook de 6 webinars bekijken waarin het vernieuwde model in detail wordt toegelicht. 

IBL op het leerplatform

Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek

Wise en interbibliothecair leenverkeer via Wise zijn onderdeel van de Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek. Dit is een dienstverlening voor alle Nederlandstalige openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel voor een optimale ondersteuning in alle aspecten van de digitale werking van de bib.

Ook deze diensten maken deel uit van de Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek:

Bibliotheeksysteem Wise
Een softwaresysteem voor stabiele werkprocessen in de bibliotheek 
Bibliotheekwebsites
Collecties, activiteiten en diensten van de openbare bibliotheek online in de kijker
Open Vlacc Catalografie
Databank met beschrijvingen van materialen voor openbare bibliotheekcollecties
Bestelkoppeling Wise & leveranciers
Eenvoudig bestellingen plaatsen en opvolgen via je bibliotheeksysteem
Wise Analytics
Dashboards voor kerncijfers en statistieken op basis van Wise-data
Online lidmaatschap aanmaken/verlengen
Online lid worden of het lidmaatschap verlengen via Mijn Bibliotheek
Online betalen
Leners betalen openstaande schulden digitaal via de bibliotheekwebsite
API’s
Data van de catalogus en Mijn Bibliotheek voor toepassingen op een andere website of app

Heb je vragen of graag meer informatie?

Servicedesk
cultuurconnect.zendesk.com