Theaterspel Voor De Show

Podiumhuizen
Beleven

Een spel voor lager onderwijs, aanpasbaar aan jouw voorstelling

Met het digitale theaterspel Voor De Show voor de drie graden van het lager onderwijs maken leerkrachten hun leerlingen warm voor de schoolvoorstelling(en) in het cultuurcentrum. Het spelplatform vind je op www.voordeshow.be.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Naast de klassieke lesmap biedt de digitale tool een laagdrempelige voorbereiding, vol toffe opdrachten en je hebt er op voorhand amper werk aan.
Fernande Stas (30CC, Leuven)

We gingen eens piepen bij Juf Kim in de 1ste en 2de klas van de Sint-Carolusschool (Puurs-Sint-Amands). Met véél enthousiasme en show smeten de leerlingen zich in het theaterspel en in de voorstelling "De Wachters". Samen namen ze via het digibord een kijkje in het theatergebouw van CC Ter Dilft (Bornem).

Deze tool is zò handig omdat het gewoon kant-en-klaar is. De leerlingen doorlopen dit eenvoudig, het is makkelijk verteerbaar en je kiest zelf hoeveel tijd je eraan besteedt in de klas.
Nele Van Bouwel (leerkracht, Sint-Jansschool Leuven)

Prijs en intekenen

De jaarlijkse licentiekost bedraagt voor A-centra € 1.780, voor B- en C-centra € 1.335 en voor gemeenschapscentra € 1.068 (incl. btw).

Het factuurbedrag is pro rata het aantal resterende maanden van het jaar waarin je de tool gebruikt. Bestel je bv. in mei of juni (met het oog op het nieuwe seizoen), dan betaal je nog voor 4 maanden (september tot december). Je krijgt de eerste maanden (bv. mei tot augustus) wel al gratis toegang tot het platform om alles te leren kennen en testen. Geniet als nieuwe intekenaar van dit instapvoordeel, je engageert je wel voor min. 1 jaar.

Je kan het spel optioneel personaliseren met 360°-foto's van jouw eigen cultuurhuis voor een eenmalige kost van € 1.500 (voorgevel, inkomhal, zaal, podium, backstage (kleedkamer), wc en de bar) of € 1.200 (voorgevel, inkomhal, zaal en podium). Ook nadat je bent ingetekend, kan je dit nog aanvragen. 

Teken in

Door het aanmaken of vernieuwen van een beheeraccount ga je akkoord met de verwerking en bescherming van je persoonsgegevens zoals omschreven in de privacyverklaring voor beheerders van Cultuurconnect-diensten.

Bereken de bijdrage voor jouw cultuurhuis:

Zo werkt het

Tijdens een virtuele wandeling door je cultuurhuis voeren de leerlingen opdrachten uit rond theatercodes en de specifieke voorstelling die ze gaan bekijken. Het spel is aanpasbaar naargelang de voorstelling en is modulair in soorten opdrachten. Voor De Show wordt geopend via een weblink op de laptop van de leerkracht en geprojecteerd op het digibord in de klas, of via een projector. 

De leerkracht als coach van het spel

Het spel wordt uitgelegd door een animatiefiguur: het theaterspookje. Het spookje heet de klas welkom en leidt hen doorheen alle instructies. Zo hebben leerkrachten weinig voorbereidingstijd nodig (15 à 30 min) om tot een lesuur met het spel aan de slag te kunnen. De leerkracht begeleidt de leerlingen bij het uitvoeren van de opdrachten. 

Creatieve en educatieve spelopdrachten

Het spel nodigt de leerlingen regelmatig uit om een creatieve opdracht te doen in de klas: tekenen, schrijven, bewegen, uitbeelden. Er zijn 4 modules met spelopdrachten: 

  1. Etiquette: hoe gedraag je je als publiek
  2. Inspiratie: hoe krijg je inspiratie en waar haalde de maker zijn inspiratie
  3. Verbeelding: hoe krijgt verbeelding vorm in een voorstelling (vormelementen, theatervormen)
  4. Thema: wat verstaan we onder een thema, en wat is het thema van deze voorstelling en wat betekent het voor jouw leefwereld

Elke module heeft een variant per graad. Zo is de spelopdracht telkens aangepast aan de leeftijd. In totaal zijn er 12 spelopdrachten beschikbaar in de applicatie. Een spelopdracht bestaat steeds uit een generieke spelopdracht, die hetzelfde blijft voor alle voorstellingen, en variabele informatie over een specifieke voorstelling (foto, tekst, video).

Voorstellingen invoeren

Het spel is aanpasbaar naargelang de voorstelling waar een klas naartoe gaat. Elk spel wordt door het gezelschap en het cultuurhuis ingevuld met info over de voorstelling (verhalen, foto’s en video’s) en over het cultuurhuis. Je voert eenmalig de variabele inhoud per voorstelling in. Alle voorstellingen zijn beschikbaar voor alle ingetekende cultuurcentra. 

Bij de invoer van de media (foto, video, tekst) van de voorstelling bepaalt het gezelschap welke inhoudelijke spelopdrachten (thema, verbeelding, inspiratie) geactiveerd worden. Als het gezelschap bijvoorbeeld vindt dat de spelopdracht rond het thema niet nuttig is voor zijn voorstelling, dan is deze niet beschikbaar. Vindt het gezelschap dat ‘inspiratie’ heel relevant is, dan kan het deze spelopdracht aanvinken als favoriet.

Virtuele omgeving

De virtuele spelomgeving omvat 7 ruimtes van een cultuurhuis: voorgevel, inkomhal, zaal, podium, backstage (kleedkamer), wc en de bar.  De voorgevel is een vaste foto, de 6 andere ruimtes zijn 360°-foto's. Optioneel kan je de virtuele omgeving personaliseren met 360°-foto’s van jouw eigen cultuurhuis. Deze foto's krijg je nadien ook om te gebruiken voor andere doeleinden. Personalisatie kost eenmalig:

  • € 1.200 (inclusief btw) voor 4 foto's: de voorgevel, inkomhal, zaal en podium.
  • € 1.500 (inclusief btw) voor 7 foto's: voorgevel, inkomhal, zaal, podium, backstage (kleedkamer), wc en de bar.
     
Voor De Show wijst zichzelf uit en creëert met allerlei quizvragen en doe-opdrachten een visueel en dynamisch belevenisspel. Het prikkelt de verbeelding zonder de inhoud van de voorstelling te verklappen.
Piet Van Dycke, collectief dOFt

Promotie en handleidingen

Cultuurhuizen, leerkrachten en gezelschappen vinden alle informatie over hoe je werkt met Voor De Show op het leerplatform van Cultuurconnect. Cultuurhuizen vinden er ook promotiemateriaal om Voor De Show onder de aandacht te brengen bij leerkrachten en directies van lager onderwijs vind je op het leerplatform: logo's, sfeerfoto's, voorbeeldteksten, een teaservideo.

Naar het leerplatform

Cultuurhuizen aan boord

Onze Voor De Show-familie telt al 63 leden (45 Vlaamse en 18 Brusselse huizen). Benieuwd welke huizen meedoen? Neem een kijkje op www.voordeshow.be, ga naar start en check de deelnemende cultuurhuizen in het eerste uitrolmenu.

Deze dienst wordt aangestuurd door de werkgroep Voor De Show en de stuurgroep Digitale Cultuurbeleving.

Heb je vragen of graag meer informatie?

Servicedesk
cultuurconnect.zendesk.com