Bib Analytics

Bibliotheken
Basisinfrastructuur

Krijg een visueel overzicht van de relevante cijfers en statistieken uit bibliotheeksysteem Wise en andere systemen, producten en diensten van Cultuurconnect. Met behulp van deze dashboards analyseer je je werking, zet je gerichte acties op en meet je de impact, en rapporteer je accuraat over o.a. leengedrag, doelgroepen, (digitale) collecties en andere kerncijfers.

Zo werkt Bib Analytics

Per thema zie je specifieke kerncijfers over onder andere leners, collectie en circulatie voor jouw bib. Aan de hand van filters bepaal je welke gegevens je ziet. De dashboards zijn hetzelfde voor alle bibliotheken.

Privacy by design

De afspraken rond privacy werden vastgelegd in de datagebruikersovereenkomst (bibliotheek) en de privacyverklaring (eindgebruiker). Enkel de essentiële persoonsgegevens worden gebruikt voor de analyses: postcode, geboortejaar. Individuele gebruikers zijn nooit identificeerbaar: de gegevens worden gepseudonimiseerd of geanonimiseerd. Heb je vragen of opmerkingen hierover, neem dan contact op met dpo@cultuurconnect.be

Toegang tot Bib Analytics

Alle bibliotheekmedewerkers van openbare bibliotheken in Vlaanderen en Nederlandstalige bibliotheken in Brussel kunnen met hun Mijn Cultuurconnect-profiel toegang krijgen tot de dashboards.

Doordat de cijfers regelmatig geüpdatet worden in Wise Analytics kunnen we de rapporten ook effectief gebruiken als werkinstrument. Ik kijk ernaar uit om er verder mee te werken.
Leila Van Roosbroeck (Muntpunt, Brussel)

Leren werken met Bib Analytics

Alle informatie om te leren werken met Bib Analytics vind je op het leerplatform van Cultuurconnect.

Op de planning

In de volgende fasen worden de gegevens en de dashboards uitgebreid met o.a.:

Externe gegevens
Bib Analytics zal ook cijfers tonen die niet uit bibliotheeksysteem Wise komen, bijvoorbeeld over Mijn Bibliotheek, digitale collecties (e-boeken, het digitale krantenarchief, Cinébib en Fundels interactieve kinderboeken) en bezoekerscijfers van je bibliotheekwebsite.

Koppeling met andere tools
De gegevens uit Bib Analytics kan je als csv downloaden. Er wordt een koppeling terug naar Wise voorzien zodat bibliotheekmedewerkers met de juiste rechten exemplaar- of lenergegevens kunnen raadplegen.

Geaggregeerde cijfers en benchmarking
Bekijk algemene cijfers van alle Wise-bibliotheken in Vlaanderen en Brussel, zoals het totale aantal leners en vergelijk de gegevens van jouw bibliotheek met die van een of meerdere andere bibliotheken.

Regionale dashboards
Werk je in een samenwerkingsgroep 3, dan krijg je 1 gemeenschappelijk dashboard met de cijfers van alle bibliotheken in jouw regio.

En verder
Samen met de productgroep Bib Analytics bepalen we welke uitbreidingen nog nuttig zijn en hoe de dashboards verder kunnen evolueren. Dit kan gaan om nieuwe functionaliteiten, extra velden, andere filters, betere grafieken … Net zoals bij de andere producten en diensten van Cultuurconnect wordt er ook doorontwikkeld aan Bib Analytics.

Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek

Wise en Bib Analytics zijn onderdeel van de Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek. Dit is een dienstverlening voor alle Nederlandstalige openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel voor een optimale ondersteuning in alle aspecten van de digitale werking van de bib.

Ook deze diensten maken deel uit van de Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek:

Bibliotheeksysteem Wise
Een softwaresysteem voor stabiele werkprocessen in de bibliotheek 
Bibliotheekwebsites
Collecties, activiteiten en diensten van de openbare bibliotheek online in de kijker
Open Vlacc Catalografie
Databank met beschrijvingen van materialen voor openbare bibliotheekcollecties
Interbibliothecair leenverkeer (IBL)
Tegen betaling materialen van een andere bibliotheek laten leveren in de eigen bibliotheek
Bestelkoppeling Wise & leveranciers
Eenvoudig bestellingen plaatsen en opvolgen via je bibliotheeksysteem
Online lidmaatschap aanmaken/verlengen
Online lid worden of het lidmaatschap verlengen via Mijn Bibliotheek
Online betalen
Leners betalen openstaande schulden digitaal via de bibliotheekwebsite
API's
Data van de catalogus en Mijn Bibliotheek voor toepassingen op een andere website of app

Heb je vragen of graag meer informatie?

Servicedesk
cultuurconnect.zendesk.com