Open Vlacc Catalografie

Bibliotheken
Basisinfrastructuur

Open Vlacc is een centrale bibliografische databank met beschrijvingen van materialen die typisch zijn voor openbare bibliotheekcollecties. Je vindt er beschrijvingen van verschillende materialen: boeken, cd's, dvd's, games.

Zo werkt Open Vlacc

Beschrijvingen in de Open Vlacc-databank

In de Open Vlacc-databank zitten beschrijvingen van de 6 grootste bibliotheken van Vlaanderen (Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt en Leuven) die hun collecties centraal catalogiseren, beschrijvingen van het Bibliografisch Centrum van Cultuurconnect voor collecties van andere bibliotheken, beschrijvingen van Centrale Discotheek Rotterdam en van Meta4Books.

Alle beschrijvingen vormen de basis voor de publiekscatalogus op de bibliotheekwebsites. Deze worden verrijkt met covers, samenvattingen, recensies uit het basispakket verrijkende content en met enkele vrij toegankelijke webbronnen. Regelgeving, werkgroepen & nieuws

Centrale catalografie in bibliotheeksysteem Wise

Je hebt in Wise de volledige Open Vlacc-titeldatabank ter beschikking om exemplaren aan te koppelen. Doordat het bibliotheeksysteem Wise en Open Vlacc gekoppeld zijn en vlot kunnen praten met elkaar, gaat minder tijd en moeite in jouw bib naar catalografie en worden boeken beter gepresenteerd in de publiekscatalogus. 

Vlaamse etikettenstandaard

Cultuurconnect ontwikkelde de Vlaamse etikettenstandaard samen met een werkgroep van bibliotheken. Door uniforme labeling kunnen bibliotheken, boekhandels en kastklare verwerkers vlot samenwerken. Met de software Biblioprint maak je etiketten aan. Dat kan handmatig of via het scannen van de ISBN-code. Vraag een proeflogin van 14 dagen aan via info@sbnl.be. Meer over de regelgeving voor etiketten.

Plaatsingssystemen SISO en ZIZO

Alle ZIZO-signalisatie vind je op de website van Schulz: tabkaarten, stickers met pictogram en verwoording, overzichtsbord. Meer over SISO en ZIZO

Open Vlacc staat voor snelle dienstverlening en grote professionaliteit. Samen bouwen we aan een catalogus waarin gebruikers gemakkelijk de weg vinden.
Katleen Evrard - bib Brakel

Het Bibliografisch Centrum

Het team catalografen van het Bibliografisch Centrum werkt vanuit de Openbare Bibliotheek Antwerpen (De Centrale) en Bibliotheek De Krook (Gent). De catalografen hebben aandacht voor een snelle invoer van publicaties aangekocht door openbare bibliotheken en een kwalitatieve ontsluiting van de collecties. Ze staan in voor het onderhoud van de databank en ondersteunen de servicedesk van Cultuurconnect bij catalografievragen.

Het Bibliografisch Centrum van Cultuurconnect organiseert de centrale catalografie voor de openbare bibliotheken in Vlaanderen in nauw overleg met partners Antwerpen, Brugge, Muntpunt, Gent, Hasselt (PBL) en Leuven, de verantwoordelijken voor de bibliotheekwebsites en de verantwoordelijken voor collectiemanagement. 

Vlacc achter de schermen

Hoe ontstaan records? In deze korte video krijg je een blik achter de schermen van de centrale catalogus. 

Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek

De catalografische databank is een onderdeel van de Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek. Dit is een dienstverlening voor alle Nederlandstalige openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel voor een optimale ondersteuning in alle aspecten van de digitale werking van de bib.

Ook deze diensten maken deel uit van de Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek:

Bibliotheeksysteem Wise
Een softwaresysteem voor stabiele werkprocessen in de bibliotheek 
Bibliotheekwebsites
Collecties, activiteiten en diensten van de openbare bibliotheek online in de kijker
Interbibliothecair leenverkeer (IBL)
Tegen betaling materialen van een andere bibliotheek laten leveren in de eigen bibliotheek
Bestelkoppeling Wise & leveranciers
Eenvoudig bestellingen plaatsen en opvolgen via je bibliotheeksysteem
Wise Analytics
Dashboards voor kerncijfers en statistieken op basis van Wise-data
Online lidmaatschap aanmaken/verlengen
Online lid worden of het lidmaatschap verlengen via Mijn Bibliotheek
Online betalen
Leners betalen openstaande schulden digitaal via de bibliotheekwebsite
API’s
Data van de catalogus en Mijn Bibliotheek voor toepassingen op een andere website of app

Ben je niet aangesloten op de Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek, maar wil je toch gebruik maken van de bibliografische beschrijvingen van de Open Vlacc-databank? Dan kan je toegang vragen tot het exportbestand van alle beschrijvingen via de servicedesk van Cultuurconnect.

Heb je vragen of graag meer informatie?

Servicedesk
cultuurconnect.zendesk.com