Open Vlacc is een centrale bibliografische databank met beschrijvingen van materialen die typisch zijn voor openbare bibliotheekcollecties. Je vindt er beschrijvingen van boeken, cd's, dvd's, games.
Open Vlacc | Catalografie
Databank met beschrijvingen van materialen voor openbare bibliotheekcollecties

Open Vlacc staat voor snelle dienstverlening en grote professionaliteit. Samen bouwen we aan een catalogus waarin gebruikers gemakkelijk de weg vinden.
Zo werkt het
Beschrijvingen in de Open Vlacc-databank
In de Open Vlacc-databank zitten beschrijvingen van de 6 grootste bibliotheken van Vlaanderen (Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt en Leuven) die hun collecties centraal catalogiseren, beschrijvingen van het Bibliografisch Centrum van Cultuurconnect voor collecties van andere bibliotheken, beschrijvingen van Centrale Discotheek Rotterdam en van Meta4Books.
Alle beschrijvingen vormen de basis voor de publiekscatalogus op de bibliotheekwebsites. Deze worden verrijkt met covers, samenvattingen, recensies uit het basispakket verrijkende content en met enkele vrij toegankelijke webbronnen.
Regelgeving, werkgroepen & nieuws
Centrale catalografie in bibliotheeksysteem Wise
Je hebt in Wise de volledige Open Vlacc-titeldatabank ter beschikking om exemplaren aan te koppelen. De lokale bibliotheken voeren titels (minimaal) in in Wise. Deze titels worden waar mogelijk en zinvol opgenomen en vervolledigd in Open Vlacc. Doordat het bibliotheeksysteem Wise en Open Vlacc gekoppeld zijn en vlot kunnen praten met elkaar, gaat minder tijd en moeite in jouw bib naar catalografie en worden boeken beter gepresenteerd in de publiekscatalogus.
Meer over catalografie en Wise
Vlaamse etikettenstandaard
Cultuurconnect ontwikkelde de Vlaamse etikettenstandaard samen met een werkgroep van bibliotheken. Door uniforme labeling kunnen bibliotheken, boekhandels en kastklare verwerkers vlot samenwerken. Met de software Biblioprint maak je etiketten aan. Dat kan handmatig of via het scannen van de ISBN-code. Vraag een proeflogin van 14 dagen aan via info@sbnl.be.
Plaatsingssystemen SISO en ZIZO
Alle ZIZO-signalisatie vind je op de website van Schulz: tabkaarten, stickers met pictogram en verwoording, overzichtsbord ...
API's
Alle gegevens van bibliotheken die aangesloten zijn op de Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek worden geordend en ter beschikking gesteld via API’s (Application Programming Interfaces) voor bepaalde toepassingen op een andere website of app. Er zijn datasets van de catalogus en Mijn Bibliotheek.
Samenwerking met de bibliotheken
In het coöperatieve model van Cultuurconnect staan de werkgroepen van Open Vlacc mee in voor het dagelijkse beheer. De stuurgroep Digitale Bibliotheek denk dan weer strategisch na over de digitale dienstverlening van de bib. Lees meer over het samenwerkingsmodel met de bibliotheken.
Het Bibliografisch Centrum
Het team catalografen van het Bibliografisch Centrum werkt vanuit de Openbare Bibliotheek Antwerpen (De Kotter) en Bibliotheek De Krook (Gent). De catalografen hebben aandacht voor een snelle invoer van publicaties aangekocht door openbare bibliotheken en een kwalitatieve ontsluiting van de collecties. Ze staan in voor het onderhoud van de databank en ondersteunen de servicedesk van Cultuurconnect bij catalografievragen.
Het Bibliografisch Centrum van Cultuurconnect organiseert de centrale catalografie voor de openbare bibliotheken in Vlaanderen in nauw overleg met Open Vlacc-partners Antwerpen, Brugge, Muntpunt, Gent, Hasselt (PBL) en Leuven, de verantwoordelijken voor de bibliotheekwebsites en de verantwoordelijken voor collectiemanagement.
De Open Vlacc-partners worden invoertechnisch, inhoudelijk en werkprocesmatig ondersteund door middel van regelgeving en documentatie, interne discussiefora, werkgroepvergaderingen en het aanbieden van externe databestanden voor de invoer.
Vlacc achter de schermen
Hoe ontstaan records? In deze korte video krijg je een blik achter de schermen van de centrale catalogus Open Vlacc.

Ben je niet aangesloten op de Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek, maar wil je toch gebruik maken van de bibliografische beschrijvingen van de Open Vlacc-databank? Dan kan je toegang vragen tot het exportbestand van alle beschrijvingen via de servicedesk van Cultuurconnect.
