Open Vlacc is een centrale bibliografische databank met beschrijvingen van materialen die typisch zijn voor openbare bibliotheekcollecties. Je vindt er beschrijvingen van boeken, cd's, dvd's, games ... Open Vlacc is deel van de Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek en wordt aangestuurd door de stuurgroep Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek.
Open Vlacc | Catalografie
Databank met beschrijvingen van materialen voor openbare bibliotheekcollecties
Open Vlacc staat voor snelle dienstverlening en grote professionaliteit. Samen bouwen we aan een catalogus waarin gebruikers gemakkelijk de weg vinden.
Zo werkt het
Open Vlacc-databank
De Open Vlacc-databank wordt gevoed met beschrijvingen van de 6 grootste bibliotheken van Vlaanderen (Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt en Leuven) die hun collecties centraal catalogiseren. Aanvullend beschrijft het Bibliografisch Centrum van Cultuurconnect collecties die andere bibliotheken aankopen. Daarnaast wordt de databank aangevuld met beschrijvingen van Centrale Discotheek Rotterdam en Boek.be.
Alle beschrijvingen vormen de basis voor de publiekscatalogus. Deze worden verrijkt met covers, samenvattingen, recensies enz. uit het basispakket verrijkende content en ook met enkele vrij toegankelijke webbronnen.
Wise en Open Vlacc
De beschrijvingen kunnen makkelijk gekopieerd worden naar je bibliotheeksysteem, zodat je aangekochte publicaties niet zelf hoeft te beschrijven. Bibliotheken hebben in het bibliotheeksysteem Wise de volledige Open Vlacc-titeldatabank ter beschikking om exemplaren aan te koppelen. De lokale bibliotheken voeren titels (minimaal) in in Wise. Deze titels worden waar mogelijk en zinvol opgenomen en vervolledigd in Open Vlacc. Lees meer.
Regelgeving, werkgroepen & nieuws
Vlacc achter de schermen
Hoe ontstaan records? In deze korte video krijg je een blik achter de schermen van de centrale catalogus Open Vlacc.

Het Bibliografisch Centrum
Het Bibliografisch Centrum van Cultuurconnect organiseert de centrale catalografie voor de openbare bibliotheken in Vlaanderen. We zorgen voor optimale invoerprocessen in het belang van bibliotheken én publiek. In nauw overleg met de Open Vlacc-partners (de 6 grote bibliotheken: Antwerpen, Brugge, Muntpunt, Gent, Hasselt (PBL) en Leuven), de verantwoordelijken voor de bibliotheekwebsites en de verantwoordelijken voor collectiemanagement.
De optimalisatie van de invoerprocessen verloopt volgens twee sporen:
- De huidige Open Vlacc-partners invoertechnisch, inhoudelijk en werkprocesmatig ondersteunen. Concreet gebeurt dat door middel van regelgeving en documentatie, interne discussiefora en werkgroepvergaderingen, en door het zoeken naar en aanbieden van externe databestanden ter ondersteuning van de invoer (bv. Muziekweb/Centrale Discotheek Rotterdam, Dante/Boek.be).
- Een gespecialiseerd team catalografen uitbouwen met focus op:
- een snelle invoer van publicaties die aangekocht worden door openbare bibliotheken;
- het kwaliteitsvol ontsluiten van de collecties;
- het onderhouden van de databank;
- het ondersteunen van de helpdesk.
Het team catalografen van het Bibliografisch Centrum werkt vanuit de Openbare Bibliotheek Antwerpen (De Kotter) en Bibliotheek De Krook (Gent). De nabijheid van deze twee grote collecties en de catalografie-expertise van de Antwerpse en Gentse bibliotheek dragen bij tot een verbetering van de werkprocessen van Open Vlacc.

Etiketten en plaatsingssystemen
Vlaamse etikettenstandaard
Cultuurconnect ontwikkelde de Vlaamse etikettenstandaard samen met een werkgroep van bibliotheken. Door uniforme labeling kunnen bibliotheken, boekhandels en kastklare verwerkers vlot samenwerken.
De etiketten kan je maken in Biblioprint. Met deze software kan je handmatig of via eenvoudig scannen van de ISBN-code etiketten aanmaken. Wie wil kennismaken met Biblioprint kan een proeflogin van 14 dagen aanvragen bij info@sbnl.be.
Plaatsingssystemen SISO en ZIZO
Alle info over SISO en ZIZO (schema, handleiding en raadpleegmodules) vind je op openvlacc.cultuurconnect.be
Alle ZIZO-signalisatie (tabkaarten, stickers met pictogram en verwoording, overzichtsbord) vind je op de website van Schulz.
API's
We integreren en beheren de data voor alle bibliotheken die aangesloten zijn op de Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek. Deze gegevens worden geordend en kunnen nadien dankzij onze API’s (Application Programming Interfaces) gebruikt worden voor bepaalde toepassingen op een andere website of app. Er zijn datasets van de catalogus en Mijn Bibliotheek beschikbaar. Lees meer over onze API's.
Nuttige informatie:
Prijs en intekenen
Bibliotheken die gebruik willen maken van de bibliografische beschrijvingen krijgen via de Open Vlacc-databank toegang tot het exportbestand van alle beschrijvingen. Vanaf de instap van jouw provincie op bibliotheeksysteem Wise, ben je automatisch ook aangesloten op de Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek (Open Vlacc, bibliotheeksysteem en -websites).