Digitaal Podium

Podiumhuizen
Basisinfrastructuur

Een digitale basisinfrastructuur op maat voor kunst- en cultuurhuizen

Cultuurconnect bouwt in opdracht van de Vlaamse Overheid een digitale basisinfrastructuur uit op maat van cultuurhuizen in Vlaanderen en Brussel. Met het gedeeld ticketingsysteem willen we cultuurhuizen laten innoveren, hen ontzorgen, een CRM uitbouwen en hen makkelijk laten samenwerken met andere organisaties in de regio. Het gedeeld ticketingsysteem kwam tot stand in samenwerking met 3 pilootgroepen in stad Gent, regio Zuidwest en regio ZENDER.

Cultuurconnect startte het project Digitaal Podium op samen met 3 pilootgroepen in stad Gent, regio Zuidwest en regio ZENDER. Wat heeft het project opgeleverd? En hoe ervaren de podiumhuizen het gedeeld ticketingsysteem van Tixly? Enkele piloothuizen vertellen over de meerwaarde voor hun huis en voor de pilootgroep. Bekijk de video!

We hebben geen drempel meer om samen te werken. We kunnen makkelijk samenverkoop realiseren van onze voorstellingen.
Loes De Dobbeleer, Cc 't Vondel, Halle

Gedeeld ticketingsysteem in jouw podiumhuis

Wil jouw podiumhuis graag instappen in het gedeeld ticketingsysteem van Digitaal Podium? Vul dan onderstaand formulier in. Wij kijken ernaar uit om samen met jouw organisatie aan de slag te gaan en het ticketingsysteem en mogelijke gewenste samenwerkingsfunctionaliteiten up & running te krijgen. 

Ja, ik heb interesse

 

Vervolgens zetten we samen de volgende stappen:

  1. Inventarisatieformulier: hierin vul je extra informatie aan over je organisatie, het huidige ticketingsysteem en andere systemen die je gebruikt.
  2. Interesse in de regio: vervolgens bekijken we samen of er nog andere organisaties uit de regio willen instappen.
  3. Kennismakingsgesprek: we organiseren een kennismakingsgesprek met jouw organisatie en andere huizen uit de regio. 
  4. Contract: je ontvangt het contract per e-mail dat je ons ondertekend terugbezorgt.
  5. Kick-offmeeting: we zijn nu startklaar en houden een kick-offmeeting om de implementatie en tijdlijn verder te bepalen. 

Laat zo snel mogelijk je interesse weten, zodat we je kunnen contacteren. De instapkosten worden gedragen door Cultuurconnect en de Vlaamse Overheid voor wie intekent voor 1 oktober 2024.

Kostprijs voor jouw podiumhuis:

De kostprijs voor jouw podiumhuis wordt berekend op basis van verkochte tickets: 0,35 euro per ticket, vrijkaarten tot 15% van de verkoop zijn gratis inbegrepen. De instapkosten worden gedragen door Cultuurconnect en de Vlaamse Overheid voor wie intekent voor 1 oktober 2024.

Digitaal Podium is een cadeau voor ons. Als kleiner cultuurhuis kunnen we nu met een performant systeem werken én tegen een betere prijs. Ook de koppeling met de website levert ons heel wat tijdswinst op.
Geert Vandenhouwe, GC Het Koetshuis, Roosdaal

De meerwaarde van een gedeeld ticketingsysteem

Samenwerking

Specifiek zet Digitaal Podium vooral in op samenwerking tussen podiumhuizen en andere organisaties in een regio. Een sprekend voorbeeld is de eenvoudige verkoop van tickets voor elkaars aanbod of de gezamenlijke verkoop van gebundelde voorstellingen of activiteiten (bv. bij festivals of gezamenlijke projecten). Sommige podiumhuizen willen een gedeeld abonnement aanbieden of nieuwe abonnementsformules uitproberen. Op dit moment zijn dit binnen de bestaande technische systemen ingewikkelde constructies achter de schermen om de stoelen tussen huizen te verdelen, om de financiële afwikkeling goed te beheren ...

Ontzorging

Het is de bedoeling dat het personeel van cultuurhuizen meer tijd overhoudt voor inhoudelijke taken die bij cultuurvoorstellingen komen kijken. Specifieke functionaliteiten zullen de werking van kunst- en cultuurhuizen ondersteunen door die te koppelen met andere systemen. De know-how en de mankracht ontbreekt vaak in de individuele huizen om elk op zich genoeg ruimte, tijd en middelen te genereren om deze stap te kunnen zetten.

CRM & betere klantervaring

Een goed CRM-systeem zal ervoor zorgen dat cultuurhuizen optimaal contact met hun klanten kunnen zoeken, op basis van de beschikbare data uit het ticketingsysteem en de webshop. Ook voor de cultuurliefhebber kan de klantervaring beter. Wil je bijvoorbeeld als bezoeker tickets voor een festival waaraan meerdere cultuurhuizen deelnemen, dan kom je voor de ene voorstelling terecht in cultuurhuis A en doorloop je vervolgens de hele digitale verkoopflow nog eens in cultuurhuis B. Om het gebruiksgemak te verhogen, zou het beter zijn dat een ticketkoper in deze situatie met 1 handeling tickets kan kopen in huis A en huis B en beide tickets tegelijk kan afrekenen.

Innovatie

Daarnaast zet Digitaal Podium ook in op innovaties als:

  • CRM en marketing: data-analyse en rapportering om op basis hiervan gerichte acties te doen
  • data delen met het programma Digitale Transformatie van de Vlaamse overheid
  • nieuwe functionaliteiten zoals een website voor last-minute tickets in Gent, of een CUBO-abonnement in Kortrijk
  • een koppeling met de UiT-platformen van publiq

Naast deze innovaties werkt Tixly ook verder aan eigen ontwikkelingen (datawarehouse, BI, e-mailmarketing, timeslots, zaalplanner, donaties …). 

De functionaliteiten in het systeem helpen ons om ons doelpubliek beter te bereiken. Via parameters en criteria kan je zaken uitfilteren om mensen doelgericht te benaderen.
Marc Steens, Compagnie Cecilia

Aanpak pilootproject

In 2021 startten 2 parallelle piloottrajecten met de opmaak van een plan van aanpak en werkten we aan een bestek voor elke pilootgroep. Na een intensief traject en een Europese aanbestedingsprocedure, gunde Cultuurconnect in samenspraak met de piloten op 25 april 2022 de opdracht aan Tixly. Na de ondertekening van het contract startte Cultuurconnect met de doorontwikkelingen op maat van de clusters en werden de eerste huizen gelanceerd sinds het voorjaar van 2023. 

Midden februari kreeg het project Digitaal Podium positieve feedback bij de 1ste fase van het evaluatieonderzoek en in april 2024 volgde ook een positief rapport bij de 2de fase van de evaluatie door het extern onderzoeksbureau iO. Begin mei beslisten ook de minister en de Vlaamse overheid positief over het project waardoor de verdere uitrol voor het gedeeld ticketingsysteem voor podiumhuizen in Vlaanderen en Brussel nu mogelijk is. 

Lees meer over de aanpak op de nieuwspagina

Heb je vragen of graag meer informatie?

Servicedesk
cultuurconnect.zendesk.com

Nieuwspagina Digitaal Podium

Volg stap voor stap de aanpak van het pilootproject Digitaal Podium.

Naar de nieuwspagina