Podiumnet: alle informatie over voorstellingen op één plek

13/06/24

Word jij enthousiast van deze titel? Dan ben je niet alleen. De nood aan een productiedatabank voor podiumvoorstellingen kwam spontaan naar boven in ons onderzoek rond de innovatieagenda van Cultuurconnect. 129 cultuurprofessionals stemden via een online poll voor de digitale uitdagingen waarmee Cultuurconnect de komende twee jaar aan de slag gaat om podiumhuizen te ondersteunen. Die bevindingen diepten we verder uit tijdens gesprekken met 12 cultuurhuizen en met de stuurgroep Podium. Dit resulteerde in de selectie van de drie innovatieprojecten die nu volop in de steigers staan, waaronder ook Podiumnet.

Versnipperde informatie leidt tot fouten en tijdverlies

Artiesten en boekingskantoren delen regelmatig informatie over voorstellingen met verschillende medewerkers van het cultuurcentrum, van programmator tot technicus en communicatiedienst. De informatie over producties wordt op verschillende tijdstippen aangeleverd en gebeurt vaak via een wirwar van kanalen (websites, mail, wetransfer, google drive ...), waardoor informatie verloren gaat, niet terechtkomt bij de juiste persoon of geen update krijgt. Daarnaast vinden aanbieders van producties moeilijk de juiste informatie over contactpersonen bij cultuurcentra of over de zalen: waar staat de technische fiche? Wat is het facturatieadres? Hoe contacteer ik de technicus? …

Informatie gebundeld op 1 plek

We onderzoeken of een productiedatabank waarin alle informatie over en rond producties wordt bijgehouden een oplossing kan bieden voor dit probleem. Einde april toetsten we de pijnpunten af tijdens een bijeenkomst van de stuurgroep Podium in GC Pianofabriek (Sint-Gillis). Vervolgens organiseerden we een Design Sprint met een aantal programmatoren van cultuurhuizen: in één week werkten we dit idee samen uit in een concrete mock-up met als werktitel Podiumnet. 

Deze mock-up vormt de basis voor verdere gesprekken met de sector en stakeholders waaronder de gezelschappen en boekingskantoren. We willen nagaan of het concept van Podiumnet ook tegemoetkomt aan de noden en problemen die zij ervaren in hun contact met podiumhuizen. Ook andere spelers in de bovenbouw worden betrokken. In het kader van dit project hebben we onder meer overleg met Publiq, meemoo, OKO, Kunstenpunt en het Departement CJM.

Tegen september willen we de noden van gezelschappen en boekingskantoren bevragen en verwerken en maken we een eerste technische analyse van het platform. Zo kunnen we in het najaar starten met de bouw van een werkend prototype van Podiumnet en meer testmomenten organiseren voor alle betrokken partijen uit de sector. 

Vragen of interesse in een test? contacteer Lucy of Steven.  

Hou onze projectpagina Podiumnet in de gaten
 

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

 • 05/07/24
  Podiumhuizen
  Digitale basisinfrastructuur
  Digitale collecties
  Beleven & inspireren

  Dit was connect futuur

  Wat een heerlijke zomerse dag in Cultuurhuis Belgica! Met meer dan 180 cultuurprofessionals kwamen we samen tijdens connect futuur. Een terugblik in woord & beeld.
 • 05/07/24
  Podiumhuizen
  Digitale basisinfrastructuur
  Digitale collecties
  Beleven & inspireren

  [Vacature] Teamcoach Podium

  Heb jij een passie voor wat nieuwe technologie podiumhuizen te bieden heeft? Ben je een kei in positieve energie mobiliseren? Dan ben jij misschien de gedreven teamcoach die we zoeken!
 • 12/06/24
  Podiumhuizen
  Digitale basisinfrastructuur
  Beleven & inspireren

  Word lid van de stuurgroep Podium & denk met ons mee!

  De stuurgroep Podium zet samen met Cultuurconnect de krijtlijnen uit voor de digitale podiumdiensten en innovatieprojecten van de komende jaren. Denk jij ook graag mee?

Gerelateerde diensten

 • Podiumhuizen
  Basisinfrastructuur

  Digitaal Podium

  Een digitale basisinfrastructuur op maat voor kunst- en cultuurhuizen.