Podiumnet: alle informatie over voorstellingen op één plek

Podiumhuizen
Digitale basisinfrastructuur

Podiumhuizen, artiesten en boekingskantoren verliezen momenteel kostbare tijd bij het delen en verwerken van informatie en updates over podiumvoorstellingen. Kan Podiumnet een oplossing bieden door alle informatie op één plek beschikbaar te maken? 

Oproep Podiumnet

We verliezen veel tijd met informatie over podiumvoorstellingen delen, verwerken en updaten. Dat zou beter moeten, toch? Met Podiumnet wil Cultuurconnect een oplossing bieden door alle gegevens op één plek beschikbaar te maken. Wij willen samen met jou een prototype ontwikkelen en uittesten. 

Ben je programmator of communicatiemedewerker en wil je meebouwen aan een tool die je heel wat tijd helpt besparen? Laat het ons weten!

Ja, ik heb interesse!

Het project

De nood aan een productiedatabank voor podiumvoorstellingen kwam spontaan naar boven in ons onderzoek rond de innovatieagenda van Cultuurconnect. Artiesten en boekingskantoren delen regelmatig informatie over voorstellingen met verschillende medewerkers van het cultuurcentrum, van programmator tot technicus en communicatiedienst. De informatie over producties wordt op verschillende tijdstippen aangeleverd en gebeurt vaak via een wirwar van kanalen waardoor informatie verloren gaat of niet terechtkomt bij de juiste persoon. Daarnaast vinden gezelschappen en boekingskantoren moeilijk de juiste informatie of  contactpersonen bij de cultuurcentra. We onderzoeken of een productiedatabank waarin alle informatie over en rond producties wordt bijgehouden een oplossing kan bieden voor dit probleem.

Uitdagingen

  • Kan Podiumnet de informatie over podiumvoorstellingen voor communicatiemedewerkers centraal, up to date en in verschillende formaten aanbieden?
  • Kunnen we de informatie over voorstellingen en aanbieders overzichtelijk en aantrekkelijk op één plek aanbieden?
  • Kunnen we de informatie over podiumhuizen toegankelijk maken voor de aanbieders?
  • Kan Podiumnet het werk van aanbieders van podiumvoorstellingen vereenvoudigen en efficiënter maken?
  • Kan Podiumnet de prospectie voor programmatoren ondersteunen en verbreden?
  • Kan Podiumnet jonge artiesten sneller in contact brengen met programmatoren?
     

Oplossing en plan van aanpak

We onderzoeken samen met alle betrokken partijen of een productiedatabank waarin alle informatie over en rond producties wordt bijgehouden een oplossing kan bieden voor dit probleem. Begin mei organiseerden we een Design Sprint met een aantal programmatoren van cultuurhuizen: in één week werkten we dit idee samen uit in een concreet prototype. 

Dit prototype vormt de basis voor verdere gesprekken met de sector en stakeholders waaronder de gezelschappen en boekingskantoren. We willen nagaan of het prototype ook aan hun noden en problemen tegemoet komt en of we geen belangrijke zaken over het hoofd zien. Verder is er over dit project ook overleg met Publiq, meemoo, Kunstenpunt, OKO en het Departement CJM.

Tegen september willen we de noden van gezelschappen en boekingskantoren bevragen en verwerken en maken we een eerste technische analyse van het platform. Zo kunnen we in het najaar starten met een werkend prototype dat echte data bevat en dat door een grotere groep betrokkenen uitgebreid getest kan worden.  

 

Heb je vragen of graag meer informatie?

Lucy Vereertbrugghen
Innovatiemanager