Online inschrijven bij de bib

Bibliotheken
Basisinfrastructuur

Klanten van de bib kunnen via Mijn Bibliotheek online hun lidmaatschap verlengen of zich voor de eerste keer inschrijven in de bib. Ook jouw bibliotheek kan deze digitale basisdiensten kosteloos aanbieden.

1. Lidmaatschap online verlengen

Een maand voor het verstrijken van het abonnement krijgt je lener een verwittiging per mail. Met de Wise-berichteneditor voeg je hieraan toe dat de lener via Mijn Bibliotheek het lidmaatschap kan verlengen. Je vermijdt hierdoor heel wat werk aan de balie, want de klant hoeft niet meer langs te komen. Kortingen kunnen enkel aan de balie toegekend worden. Deze optie kan je aanbieden in combinatie met 'Online lid worden van de bibliotheek'.

2. Online lid worden van de bib

Voor wie nog geen lid is van de bib worden verschillende online drempels weggewerkt, bijvoorbeeld bij het reserveren of het raadplegen van het krantenarchief. Nieuwe klanten kunnen dan onmiddellijk lid worden van de bib. Daardoor kunnen ze materialen meteen reserveren of krijgen ze toegang tot een digitale collectie. Binnen de 2 maanden moet deze klant langskomen aan de balie om de inschrijving te bevestigen en definitief te maken.

Deze optie biedt ook een alternatief aan wie anders gebruik zou maken van interbibliothecair leenverkeer. Die kan nu gewoon zelf zijn reservering in een buurgemeente ophalen. Deze optie kan je enkel aanbieden in combinatie met 'Lidmaatschap online verlengen'.

Alle klanten, en in het bijzonder een jonger publiek, vinden op deze manier snel de weg naar materialen die ze willen reserveren. Het verlaagt de drempel om lid te worden van de bibliotheek. Het is een logische, verdere uitbouw van de online diensten van Mijn Bibliotheek.
Leentje Hermans (bib Hasselt)

Online (her)inschrijven in jouw bib

Jouw bib kan intekenen op:

  • Lidmaatschap online verlengen
  • Lidmaatschap online verlengen + online lid worden van de bib

Alle praktische informatie over online inschrijven vind je op het leerplatform van Cultuurconnect. Heb je na het lezen nog vragen over de werking of over jouw abonnement? Onze servicedesk zoekt het graag mee uit.

Teken in

Man heeft koffie in de hand en schrijft online in via Mijn Bibliotheek.

Iets voor jouw bibliotheek?

Voor gratis bibliotheken of bibliotheken met een eenvoudige abonnementsstructuur zijn deze nieuwe online diensten het vlotst in gebruik te nemen. Momenteel kan je met 1 abonnement per leeftijdsgroep deze dienstverleningen aanbieden. Je kiest als bib zelf welk abonnement je online aanbiedt. Kortingen voor specifieke doelgroepen kunnen enkel aan de balie toegekend worden. Rechtzettingen en eventuele terug- of bijbetalingen gebeuren wanneer de lener langskomt aan de balie.

Ook bibliotheken zonder online betalen kunnen intekenen. Let op: leners herinneren zich niet altijd dat ze al lid zijn van een bib of regio. Ondanks aangepaste schermweergaves die dit zo veel mogelijk proberen te voorkomen, zorgt (her)inschrijven dus soms voor extra ontdubbelwerk. Is jouw bib lid van een samenwerkingsverband type 3? Stem dan eerst in groep af welke keuzes je wil maken. Hou er rekening mee dat leners zelf een extra lidmaatschap kunnen aanmaken binnen de regio als ze dat wensen.

Samen met Digitaal Vlaanderen onderzoeken we in 2023 verder de integratie van Mijn Burgerprofiel via het MAGDA-platform van de Vlaamse Overheid. Aangezien zij werken met geverifieerde adresgegevens zou dit mogelijk kunnen maken dat elke lener volledig online kan inschrijven en niet meer langs de balie moet. Deze aanpassingen worden wellicht uitgerold in het voorjaar van 2024.

Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek

De bibliotheekwebsites, Mijn Bibliotheek en online inschrijven zijn onderdeel van de Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek. Dit is een dienstverlening voor alle Nederlandstalige openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel voor een optimale ondersteuning in alle aspecten van de digitale werking van de bib.

Ook deze diensten maken deel uit van de Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek:

Bibliotheeksysteem Wise
Een softwaresysteem voor stabiele werkprocessen in de bibliotheek 
Bibliotheekwebsites
Collecties, activiteiten en diensten van de openbare bibliotheek online in de kijker
Open Vlacc Catalografie
Databank met beschrijvingen van materialen voor openbare bibliotheekcollecties
Interbibliothecair leenverkeer (IBL)
Tegen betaling materialen van een andere bibliotheek laten leveren in de eigen bibliotheek
Bestelkoppeling Wise & leveranciers
Eenvoudig bestellingen plaatsen en opvolgen via je bibliotheeksysteem
Wise Analytics
Dashboards voor kerncijfers en statistieken op basis van Wise-data
Online betalen
Leners betalen openstaande schulden digitaal via de bibliotheekwebsite
API's
Data van de catalogus en Mijn Bibliotheek voor toepassingen op een andere website of app

Heb je vragen of graag meer informatie?

Servicedesk
cultuurconnect.zendesk.com