Pers

Net als iedereen, baant ook de cultuursector zich een weg door het hindernissenparcours van de toenemende digitalisering. Samen met gemeentelijke cultuurinstellingen willen we hun doelen in de digitale samenleving scherpstellen en waarmaken. 

Lieselot Van Maldeghem
Communicatieverantwoordelijke
Cultuurconnect heeft een heel interessante missie op zich genomen om als een soort katalysator te functioneren voor steden en gemeenten, en dan zeker naar cultuurwerking toe.
Jo Caudron (digitaal expert)

Experimenten en diensten

Via gerichte oproepen aan cultuurprofessionals krijgen we een zicht op de digitale noden uit de sector. Samen met de lokale indieners en experten brainstormen, creëren, experimenteren en onderzoeken we mogelijke oplossingen. In het slechtste geval leren we hier veel uit - en delen we dat met de sector. In het beste geval schalen we het experimentresultaat op tot bovenlokale dienst voor alle Vlaamse steden en gemeenten.

In 2016 fuseerden Bibnet en Locus tot Cultuurconnect. De diensten die Bibnet op dat moment in huis had voor openbare bibliotheken, zijn daarmee ook opgenomen in het aanbod van Cultuurconnect. Zo zijn er de Bibliotheekwebsites, de organisatie van de Vlaamse centrale catalografie in Open Vlacc en het grote project rond een eengemaakt Bibliotheeksysteem. 

Veel van onze huidige diensten komen daarnaast ook rechtstreeks voort uit experimenten, uitgebreid onderzocht door mensen uit het veld, externe en interne experten. 

Lees meer over onze aanpak en methodieken

Coöperatief bestuursmodel

“Inspelen op digitalisering is een zaak van elk lokaal bestuur en elk cultuurhuis, dus is het logisch dat zij mee onze koers bepalen.” - Herman Lauwers (voorzitter Raad van Bestuur)

Cultuurconnect geeft de aansturing van haar digitale diensten in handen van de deelnemende bibliotheken of cultuurcentra. Voor elke dienst wordt een consortiumgroep en een stuurgroep van deelnemers opgericht. De consortiumgroep van een dienst bestaat uit alle deelnemende bibliotheken of cultuurcentra. Zij zetten de strategische lijnen uit. Binnen het consortium kan iedereen zich kandidaat stellen voor de stuurgroep, een - kleinere - groep van geëngageerde deelnemers die de beslissingen van de consortiumgroep voorbereidt en de uitvoering ervan bewaakt. Zo trekt iedereen mee aan de Cultuurconnect-kar.

Lees meer over het coöperatieve bestuursmodel