Pers

Net als iedereen, baant ook de cultuursector zich een weg door het hindernissenparcours van de toenemende digitalisering. Cultuurconnect gaat voor digitale innovatie in kunst en cultuur samen met lokale cultuurhuizen, overheden, technologiespelers en artistieke initiatieven.

Via gerichte oproepen aan cultuurprofessionals krijgen we een zicht op de digitale noden uit de sector. Samen met de lokale indieners en externe experten brainstormen, creëren, testen en onderzoeken we volgens de lean startup- methode mogelijke oplossingen. In het slechtste geval leren we veel uit het experiment - en delen we dat met de sector. In het beste geval schalen we het resultaat op tot bovenlokale dienst voor alle Vlaamse steden en gemeenten. Veel van onze diensten begonnen ooit als experiment. De diensten van het voormalige Bibnet voor openbare bibliotheken, zijn ook opgenomen in het aanbod van Cultuurconnect. 

Thumbnail
Lieselot Van Maldeghem
Communicatieverantwoordelijke
Cultuurconnect heeft een heel interessante missie op zich genomen om als een soort katalysator te functioneren voor steden en gemeenten, en dan zeker naar cultuurwerking toe.
Jo Caudron (digitaal expert)

Coöperatief bestuursmodel

“Inspelen op digitalisering is een zaak van elk lokaal bestuur en elk cultuurhuis, dus is het logisch dat zij mee onze koers bepalen.” - Herman Lauwers (voorzitter Raad van Bestuur)

Cultuurconnect geeft de aansturing van haar digitale diensten in handen van de deelnemende bibliotheken of cultuurcentra. Voor elke dienst wordt een consortiumgroep en een stuurgroep van deelnemers opgericht. De consortiumgroep van een dienst bestaat uit alle deelnemende bibliotheken of cultuurcentra. Zij zetten de strategische lijnen uit. Binnen het consortium kan iedereen zich kandidaat stellen voor de stuurgroep, een - kleinere - groep van geëngageerde deelnemers die de beslissingen van de consortiumgroep voorbereidt en de uitvoering ervan bewaakt. Zo trekt iedereen mee aan de Cultuurconnect-kar.

Lees meer over het coöperatieve bestuursmodel