Leners kunnen op een toestel naar keuze 2 boeken lenen, 2 boeken reserveren en elk boek maximaal 6 weken houden via het e-boekenplatform cloudLibrary. Er is keuze uit bijna 10.000 titels in de collectie. De e-boekendienst wordt aangeboden in samenwerking met Standaard Boekhandel en Bibliotheca.
E-boekenplatform cloudLibrary

De e-boekendienst bereikt nieuwe doelgroepen en houdt de collectie bereikbaar, ook buiten de openingsuren van de bib.
Prijs en intekenen
Teken in voor een vaste kost van € 838,54 + € 185,80 per 1.000 inwoners, voor 5 jaar. Je krijgt hiervoor een totaalpakket van software, collectie en kant-en-klaar communicatiemateriaal voor jouw bibliotheek.
De deelnamekost is inclusief btw en kan geïndexeerd worden, jaarlijks berekend o.b.v. het inwonersaantal zoals gepubliceerd in het Staatsblad op 31/12 van het voorgaande jaar. Cultuurconnect factureert a rato van het aantal maanden dat de e-boekendienst effectief kon gebruikt worden door de bibliotheekleden. Het contract loopt in elk geval tot 15 september 2026.
Bereken de kostprijs voor jouw gemeente of stad:
Zo werkt het
Leners kunnen 2 boeken lenen, 2 boeken reserveren en elk boek maximaal 6 weken houden. De boeken verdwijnen vanzelf van het toestel eens de uitleentermijn afloopt. De lener kan het boek altijd vroeger teruggeven.
CloudLibrary-platform
Na de activatie van de e-boekendienst voor je bib, kunnen leners zich aanmelden in cloudLibrary met hun Mijn Bibliotheek-profiel. Ze zoeken, ontlenen en lezen e-boeken via cloudLibrary.
- via de app 'cloudLibrary by Bibliotheca' op de smartphone of tablet
- online op het web
- op een e-reader (via de computer)
Zichtbaarheid in de publiekscatalogus
Bij een zoekopdracht in de online publiekscatalogus zien leners e-boek als materiaalsoort bij de e-boeken uit de collectie, met een link naar het boek in de online versie van cloudLibrary.
E-boeken in de publiekscatalogus
Lenersbijdrage obv abonnementstype in Wise
Als Wise-bibliotheek kan je een bijdrage vragen aan (groepen) leners om de e-boekendienst te gebruiken. Je kan de dienst betalend maken voor alle leners of voor bepaalde groepen leners, op basis van abonnementstypes in Wise. Laat weten aan onze servicedesk dat je e-boeken betalend wil aanbieden en denk na over volgende info:
- de abonnementsnummers uit Wise van de groepen die je eventueel wel nog gratis toegang wil geven tot e-boeken
- eventueel nieuw(e) abonnementstype(s) die je nodig hebt uit de lijst met abonnementstypes in Wise
Verwittig leners dat je e-boekendienst binnenkort betalend wordt.
Mail de servicedesk van Cultuurconnect
E-boeken in cijfers:
voor de periode 17 september - 31 augustus 2021
Promotie & handleidingen
Op het leerplatform vind je promotiemateriaal voor e-boeken in de bib in alle maten en vormen, voor al je communicatiekanalen: Als je intekent, ontvang je een startpakket met 12 affiches en 250 bladwijzers.
Ook alle informatie om te (leren) werken met cloudLibrary (handleidingen in pdf, stappenplan) vind je op het leerplatform van Cultuurconnect.

Collectie: voor elk wat wils
Een groep collectievormers uit de bibliotheken en de werkgroep E-boeken selecteren een kwaliteitsvolle collectie. Die bevat ondertussen zo’n 10.000 titels. Het precieze aantal exemplaren en titels in de collectie wordt bepaald door het aantal deelnemende bibliotheken, de gebruikscijfers en de vraag van het publiek. Bij de samenstelling houden de collectievormers rekening met de populariteit, betaalbaarheid en de doelgroep volwassenen.
De klemtoon ligt op aantrekkelijke, vlot leesbare fictie (spannende en romantische boeken, literaire romans) en populaire non-fictie voor volwassen lezers. De Nederlandstalige collectie wordt verder aangevuld met een Engelstalig aanbod. Als het budget het toelaat, voegen we andere doelgroepen, genres of talen toe. In 2021 wordt bijvoorbeeld ingezet op een Young Adult-aanbod.
Samenwerking met de bibliotheken
In het coöperatieve model van Cultuurconnect staan productgroepen mee in voor het dagelijkse beheer van de bibliotheekdiensten. De stuurgroep Digitale Bibliotheek denk dan weer strategisch na over de digitale dienstverlening van de bib. Lees meer over het samenwerkingsmodel met de bibliotheken.