API's

Bibliotheken
Basisinfrastructuur

Alle gegevens van bibliotheken die aangesloten zijn op de Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek worden geordend en ter beschikking gesteld via API’s (Application Programming Interfaces) voor bepaalde toepassingen op een andere website of app. Er zijn datasets voor de catalogus en Mijn Bibliotheek.

Zo werken de API's van Cultuurconnect

Elke bib kan onze API’s gebruiken om bijvoorbeeld de collectie te etaleren (cover-carroussels), voor een eigen app, om inhoudelijke themadossiers op te maken of online verdieping aan te bieden zonder daarvoor alle info te moeten overtypen. Zo kunnen bibmedewerkers zich volledig richten op inhoudelijke verdieping en selectie.

Onder anderen de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel, De KrookIedereen LeestPoëzie Centraal en vele anderen maken gebruik van onze API’s, al dan niet in samenwerking met een ontwikkelaar of ontwikkelpartner.

1. Catalogus API

De catalogus-API geeft toegang tot de zoekfunctie van de catalogus en tot honderdduizenden titelbeschrijvingen en coverafbeeldingen in verschillende grootte. De API geeft zicht op de beschikbaarheid van de collectie van alle Nederlandstalige openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel.

De catalogus API wordt aangeboden in 2 versies: 

  1. De vrije API geeft geen toegang tot gegevens die we aankopen bij derden. Het gebruik van deze data is vrij.
  2. De rijke API geeft wel toegang tot gegevens die we aankopen bij derden (bv. covers, samenvattingen, recensies). Cultuurconnect is gebonden aan de afspraken die met deze derden worden gemaakt over het al dan niet ter beschikking staan van deze data. Het gebruik van de rijke API is enkel toegestaan voor niet-commerciële applicaties die het publieksbereik van 1 of meer openbare bibliotheken in Vlaanderen of Brussel bevorderen. Deze eigenschap van de applicatie moet zichtbaar zijn voor het publiek en is een belangrijke functie van de applicatie.

Beide API's bevatten data waarop intellectuele eigendomsrechten en databankrechten rusten. De key bepaalt of je de vrije of rijke catalogus API mag gebruiken. Bekijk de documentatie over de catalogus API.

De titelbeschrijvingen van Open Vlacc worden afzonderlijk aangeboden in MARC21 via Z39.50, SRU of export met o.a. dagelijkse updates. Hiervoor gelden afzonderlijke afspraken, neem hiervoor contact op met .

 

2. Mijn Bibliotheek API

De Mijn Bibliotheek-API geeft toegang tot het Mijn Bibliotheek-profiel, digitale collecties, lenersgegevens (uitleningen, reserveringen, boetes en leenhistoriek) en favorietenlijstjes. Mijn Bibliotheek wordt gebruikt in alle openbare bibliotheken in Vlaanderen. Bekijk de documentatie over de Mijn Bibliotheek API.

De Mijn Bibliotheek API bevat persoonsgegevens en is beschikbaar in 2 versies:

  1. Toegang: De externe toepassing van de afnemer leidt eindgebruikers via oAuth naar het Mijn Bibliotheek-loginscherm, waar ze kunnen aanmelden met hun Mijn Bibliotheek-profiel. Op die manier kan de externe toepassing eindgebruikers identificeren, authenticeren en autoriseren.
  2. Delen van persoonsgegevens: Via de Mijn Bibliotheek API kunnen eindgebruikers hun lenersgegevens aan de afnemer ter beschikking stellen.

Onze API's gebruiken

Interesse in een API van Cultuurconnect? Vul het aanvraagformulier in en onderschrijf de gebruiksafspraken. Afhankelijk van de omschrijving in je aanvraag bekijken we tot welke gegevens je toegang nodig hebt en ontvang je de geschikte test-key. Na de testfase kan je een eigen productie-key aanvragen om je toepassing in productie te brengen. 

Vul het aanvraagformulier in

Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek

De API's van Cultuurconnect zijn onderdeel van de Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek. Dit is een dienstverlening voor alle Nederlandstalige openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel voor een optimale ondersteuning in alle aspecten van de digitale werking van de bib.

Ook deze diensten maken deel uit van de Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek:

Bibliotheeksysteem Wise
Een softwaresysteem voor stabiele werkprocessen in de bibliotheek 
Bibliotheekwebsites
Collecties, activiteiten en diensten van de openbare bibliotheek online in de kijker
Open Vlacc Catalografie
Databank met beschrijvingen van materialen voor openbare bibliotheekcollecties
Interbibliothecair leenverkeer (IBL)
Tegen betaling materialen van een andere bibliotheek laten leveren in de eigen bibliotheek
Bestelkoppeling Wise & leveranciers
Eenvoudig bestellingen plaatsen en opvolgen via je bibliotheeksysteem
Wise Analytics
Dashboards voor kerncijfers en statistieken op basis van Wise-data
Online lidmaatschap aanmaken/verlengen
Online lid worden of het lidmaatschap verlengen via Mijn Bibliotheek
Online betalen
Leners betalen openstaande schulden digitaal via de bibliotheekwebsite

Heb je vragen of graag meer informatie?

Servicedesk
cultuurconnect.zendesk.com