Conceptnota Digitaal Podium ingediend

19/10/20

Project Digitaal Podium onderzocht de wenselijkheid en de haalbaarheid van een digitale basisinfrastructuur voor kunst- en cultuurhuizen, op vraag van de Vlaamse overheid. De resultaten van dit onderzoek werden grondig beschreven in een conceptnota. Die is nu ingediend bij de overheid. Bij een positief antwoord op het voorgestelde concept, komt er begin 2021 een concreet plan van aanpak. Lees hieronder de belangrijkste punten of download de volledige conceptnota.

Download de conceptnota 
 

Ticketing als vertrekpunt

Uit het onderzoek komt ticketing naar voren als het aangewezen vertrekpunt voor de uitbouw van een basisinfrastructuur. Daarbij zijn 4 mogelijke uitbreidingen mogelijk:

 • Webshop+: een goede, gebruiksvriendelijke etalage van je aanbod
 • Samenwerking: ondersteuning bij het opzetten van samenwerkingsinitiatieven
 • Verbreding van functionaliteiten: de bredere werking van kunst- en cultuurhuizen ondersteunen door koppelingen met andere systemen of aanpassingen aan het ticketingsysteem
 • CRM light: optimaal contact met je klanten op basis van de beschikbare data uit het ticketingsysteem en de webshop
   

Implementatie via clusters

We willen de basisinfrastructuur opzetten in zinvolle clusters van organisaties. In dit model is het eenvoudiger om rekening te houden met specifieke noden van de betrokken cultuurhuizen. Via een nieuwe aanbesteding zoeken we per cluster naar de meest geschikte leveranciers. Zo krijg je telkens opnieuw maatwerk en kan de vrije markt blijven spelen.
 

Ontzorging van de cultuurhuizen

Samen met de sector gaan we voor een oplossing waarbij alle partijen gebaat zijn en die inspeelt op 6 belangrijke noden van de kunst- en cultuurhuizen (zie: conceptnota p.43). Cultuurconnect kan als brug tussen sector en leveranciers de cultuurhuizen ontzorgen door bepaalde taken op een hoger niveau te organiseren, zoals aanbesteding, contractmanagement, implementatie, opleiding, support, functionele analyse, contact met de leveranciers, roadmapbepaling. Zo kunnen cultuurhuizen zich meer richten op hun culturele kerntaken, maar worden ze door het coöperatieve model van Cultuurconnect als coöperanten wel nauw betrokken en bepalen ze mee de koers.

Wordt vervolgd

Geeft de Vlaamse overheid groen licht op het voorgestelde concept, dan komt er begin 2021 een concreet plan van aanpak. Sowieso zal het dan nog wel een tijdje duren alvorens de eerste cluster operationeel is. We raden cultuurhuizen intussen aan de nodige investeringen in hun digitaal instrumentarium te blijven doen. Huizen die de optie willen openhouden om in een van de eerste clusters opgenomen te worden, werken best met kortlopende contracten. Via de nieuwsbrief Digitaal Podium houden we je graag op de hoogte.

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

 • 05/07/24
  Podiumhuizen
  Digitale basisinfrastructuur
  Digitale collecties
  Beleven & inspireren

  [Vacature] Teamcoach Podium

  Heb jij een passie voor wat nieuwe technologie podiumhuizen te bieden heeft? Ben je een kei in positieve energie mobiliseren? Dan ben jij misschien de gedreven teamcoach die we zoeken!
 • 05/07/24
  Podiumhuizen
  Digitale basisinfrastructuur
  Digitale collecties
  Beleven & inspireren

  Dit was connect futuur

  Wat een heerlijke zomerse dag in Cultuurhuis Belgica! Met meer dan 180 cultuurprofessionals kwamen we samen tijdens connect futuur. Een terugblik in woord & beeld.
 • 13/06/24
  Podiumhuizen
  Digitale basisinfrastructuur

  Podiumnet: alle informatie over voorstellingen op één plek

  Word jij enthousiast van deze titel? Dan ben je niet alleen. De nood aan een productiedatabank voor podiumvoorstellingen kwam spontaan naar boven in ons onderzoek rond de innovatieagenda van Cultuurconnect.

Gerelateerde diensten

 • Podiumhuizen
  Basisinfrastructuur

  Digitaal Podium

  Een digitale basisinfrastructuur op maat voor kunst- en cultuurhuizen.