Conceptnota Digitaal Podium ingediend

19/10/20

Project Digitaal Podium onderzocht de wenselijkheid en de haalbaarheid van een digitale basisinfrastructuur voor kunst- en cultuurhuizen, op vraag van de Vlaamse overheid. De resultaten van dit onderzoek werden grondig beschreven in een conceptnota. Die is nu ingediend bij de overheid. Bij een positief antwoord op het voorgestelde concept, komt er begin 2021 een concreet plan van aanpak. Lees hieronder de belangrijkste punten of download de volledige conceptnota.

Download de conceptnota 
 

Ticketing als vertrekpunt

Uit het onderzoek komt ticketing naar voren als het aangewezen vertrekpunt voor de uitbouw van een basisinfrastructuur. Daarbij zijn 4 mogelijke uitbreidingen mogelijk:

 • Webshop+: een goede, gebruiksvriendelijke etalage van je aanbod
 • Samenwerking: ondersteuning bij het opzetten van samenwerkingsinitiatieven
 • Verbreding van functionaliteiten: de bredere werking van kunst- en cultuurhuizen ondersteunen door koppelingen met andere systemen of aanpassingen aan het ticketingsysteem
 • CRM light: optimaal contact met je klanten op basis van de beschikbare data uit het ticketingsysteem en de webshop
   

Implementatie via clusters

We willen de basisinfrastructuur opzetten in zinvolle clusters van organisaties. In dit model is het eenvoudiger om rekening te houden met specifieke noden van de betrokken cultuurhuizen. Via een nieuwe aanbesteding zoeken we per cluster naar de meest geschikte leveranciers. Zo krijg je telkens opnieuw maatwerk en kan de vrije markt blijven spelen.
 

Ontzorging van de cultuurhuizen

Samen met de sector gaan we voor een oplossing waarbij alle partijen gebaat zijn en die inspeelt op 6 belangrijke noden van de kunst- en cultuurhuizen (zie: conceptnota p.43). Cultuurconnect kan als brug tussen sector en leveranciers de cultuurhuizen ontzorgen door bepaalde taken op een hoger niveau te organiseren, zoals aanbesteding, contractmanagement, implementatie, opleiding, support, functionele analyse, contact met de leveranciers, roadmapbepaling. Zo kunnen cultuurhuizen zich meer richten op hun culturele kerntaken, maar worden ze door het coöperatieve model van Cultuurconnect als coöperanten wel nauw betrokken en bepalen ze mee de koers.

Wordt vervolgd

Geeft de Vlaamse overheid groen licht op het voorgestelde concept, dan komt er begin 2021 een concreet plan van aanpak. Sowieso zal het dan nog wel een tijdje duren alvorens de eerste cluster operationeel is. We raden cultuurhuizen intussen aan de nodige investeringen in hun digitaal instrumentarium te blijven doen. Huizen die de optie willen openhouden om in een van de eerste clusters opgenomen te worden, werken best met kortlopende contracten. Via de nieuwsbrief Digitaal Podium houden we je graag op de hoogte.

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

 • 15/02/23
  Podiumhuizen
  Digitale basisinfrastructuur

  Compagnie Cecilia als eerste podiumhuis live met gedeeld ticketingsysteem: Marc Steens aan het woord

  Compagnie Cecilia kiest met nieuw gedeeld ticketingsysteem resoluut voor een betere klantervaring voor de cultuurliefhebber en efficiëntiewinst voor podiumhuizen.
 • 23/01/23
  Podiumhuizen
  Digitale basisinfrastructuur
  Beleven & inspireren

  Podiumhuizen en digitale cultuurbeleving: een toekomstvisie

  Welke rol kan je als podiumhuis opnemen in digitale cultuurbeleving? Cultuurconnect organiseerde een visietraject met cultuur- en gemeenschapscentra en kunstenorganisaties met een podiumwerking. Duik mee in deze toekomstvisie!
 • 29/04/22
  Podiumhuizen
  Digitale basisinfrastructuur

  Podiumhuizen gaan voor een betere klantervaring met een gedeeld ticketingsysteem

  Einde april werd in samenspraak met het kernteam van de pilootgroepen uit regio Zuidwest (Kortrijk), stad Gent en regio ZENDER (Pajottenland-Zennevallei), het ticketingsysteem gegund.

Gerelateerde diensten

 • Podiumhuizen
  Basisinfrastructuur

  Digitaal Podium

  Piloottraject digitale basisinfrastructuur voor kunst- en cultuurhuizen.