For Real Festival

Podiumhuizen
Beleven & inspireren

Op 29 en 30 november kan je tijdens het For Real Festival in De Grote Post (Oostende) kennismaken met digitale podiumkunsten. Via workshops, demo’s, gesprekken en voorstellingen tonen we wat Virtual Reality, Artificiële Intelligentie en Robots kunnen toevoegen aan de beleving van het publiek.

Met For Real werken De Grote Post, Cultuurconnect en Sociaal fonds voor de podiumkunsten samen aan een digitaal kunstenfestival dat je wegwijs maakt in de digitale podiumkunsten. Tijdens dit festival brengen we digitale podiumkunstenaars samen met technici, programmatoren en directies van de Vlaamse podiumhuizen. Je kan er voorstellingen bekijken en via workshops en debatten dieper ingaan op de materie. Op die manier geraak je meer vertrouwd met dit genre en zet je mogelijk ook de stap om digitale podiumkunsten op te nemen in je programmatie.

Wat staat er op het programma?

Op vrijdag is het festival enkel gericht op de programmatoren, directies en technici van podiumhuizen. We brengen je in contact met makers uit België en Nederland. We tonen een aantal voorstellingen en samen met het Sociaal Fonds voor Podiumkunsten organiseren we demo’s, workshops, gesprekken, lezingen en debatten in de zalen van De Grote Post. Je kan deelnemen aan de try-outs van nieuwe voorstellingen en zelfs aan een heuse Live Action RolePlay (LARP) game. Dit is een levensechte ervaring die het midden houdt tussen een spel en een theatervoorstelling.

Dompel je onder in de immersieve ervaring “Alien Rescue”, een bijzondere mix van een science-fiction film, VR-game en theater. "Alien Rescue" is het eerste verhaal van The Metamovie, een concept bedacht door Jason Moore. Zo’n Metamovie is in de eerste plaats een film, waarin de acteurs live acteren in een Metaverse. De acteurs spelen elk op een andere fysieke locatie, maar ze komen samen in dezelfde virtuele 3D-ruimte. Ze kennen de grote verhaallijnen, maar toch is elke opname anders, want het publiek speelt een rol in het verhaal en kan bepaalde keuzes maken.

Je kan ook “Songs for a Passerby” bekijken, de Virtual Reality-operavoorstelling van Celine Daemen die in 2023 op het Filmfestival in Venetië de grote prijs van de ‘Immersive’ categorie wegkaapte. Naast deze en andere immersieve ervaringen, houden we ook gesprekken en workshops met makers en programmatoren over digitale podiumkunsten.

Op zaterdag bouwen we aan een breed publieksluik van het festival. For Real wordt dus een niet te missen kans om je volop onder te dompelen in de digitale podiumkunsten. In de komende maanden maken we het programma van het festival geleidelijk aan bekend op deze pagina.

Terugblik For Real 2023

In maart 2023 vond de eerste editie plaats van het For Real Festival in De Grote Post in Oostende. Het publiek kon er zogenaamde eXtended Reality-ervaringen beleven en Virtual Reality-films bekijken. Onder meer de voorstellingen ‘3 geraniums op een vensterbank’ en ‘Earth’ van Robbert & Frank Frank & Robbert kwamen hier aan bod. In beide producties wordt virtual reality (VR) ingezet om het publiek in kleine groepen actief te laten deelnemen aan de voorstelling.

De Grote Post had in 2023 ook al meegewerkt aan een subsidiedossier dat Cultuurconnect indiende bij Creative Europe, maar dat niet weerhouden werd. Het doel van dit project was om programmatoren en directies van podiumhuizen in 5 Europese landen te introduceren tot de digitale podiumkunsten. In januari 2024 dienden we een nieuw voorstel in bij Creative Europe met organisaties uit 6 landen. In augustus kennen we de uitkomst van deze aanvraag.

Heb je vragen of graag meer informatie?

Cultuurconnect_Kristof Van Den Branden
Kristof Van den Branden
Innovatiemanager