Duurzaam Digitaal: praktijksafari en workshop

Bibliotheken
Podiumhuizen

Pulse Transitienetwerk, Cultuurconnect en Sociaal Fonds Podiumkunsten slaan de handen in elkaar voor het project ‘Duurzaam Digitaal’. De ecologische en sociale impact van de digitalisering is voor veel cultuurhuizen nog onbekend. We organiseren verschillende activiteiten die jou helpen om jouw organisatie duurzaam digitaal te maken.

In dit kader organiseren we op donderdag 12 september een praktijksafari met rondleidingen bij goede praktijken in Sint-Jans-Molenbeek gecombineerd met een workshop van Statik waarin je concrete handvatten mee krijgt om zelf duurzaam digitaal aan de slag te gaan.

Je kan kiezen om de praktijksafari mee te volgen en/of de workshop. 

Programma

9u30

Onthaal bij MolenGeek

10u00

Rondleiding MolenGeek (ENG of NL)

11u15

Rondleiding iMal (ENG)

12u30

Vegetarische Lunch Phare du Kanaal

13u30

Workshop Statik (NL)

17u00

Einde

Het programma uitgelicht

We beginnen de dag met bij MolenGeek. Hun missie is om digitale technologie toegankelijk te maken door de wereld van het ondernemerschap onder de aandacht te brengen. Het doel is iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht of plaats, de mogelijkheid te bieden werk te vinden, een bedrijf op te richten of een loopbaan op te bouwen, op basis van motivatie en zonder voorafgaande vereisten of certificering.

Vervolgens trekken we naar iMal voor een rondleiding van de tentoonstelling Naturarchy. iMAL is een plek voor artistieke praktijken rond creatief en kritisch gebruik van nieuwe technologieën. iMAL brengt daarvoor een community van kunstenaars, denkers, makers en burgers samen uit binnen en buitenland in een geheel vernieuwde infrastructuur en met een focus op onderzoek, productie en presentatie. De tentoonstelling NaturArchy onderzoekt tegelijkertijd diep ecologische kwesties, de duurzaamheid en de dekolonisatie van de natuur. De getoonde kunst- en wetenschappelijke werken analyseren en bevragen onderwerpen zoals de verstrengeling van mens en niet-mens, de verbanden tussen groene technologieën en nieuwe materialen, natuur en recht, ecologie en economie, oude en nieuwe kennis.

Na deze inspirerende ochtend strijken we neer bij Phare du Kanaal voor een vegetarische lunch.

In de namiddag volgt de workshop van Statik, die we reeds kennen van de werksessies van het project. Statik is een Leuvens digitaal bureau dat impactvolle initiatieven versterkt. Ze bedenken en bouwen digitale strategieën, producten en websites met een absolute focus op gebruiksgemak en duurzaamheid. Tijdens deze workshop gaan jullie zelf concreet aan de slag. Want je wil misschien wel digitaal verduurzamen, maar hoe begin je daar in vredesnaam aan? En hoe giet je het in een strategie op langere termijn? In deze workshop zet Statik je stap voor stap op weg. Je wandelt buiten met een plan, liefst ook minstens één concrete actie én een methodiek in de vingers om ook na de workshop stappen vooruit te zetten. Maar bovenal: met veel inspiratie en goesting om ermee van wal te steken.

Voor wie?

Iedereen is welkom. Ben je benieuwd naar goede praktijken rond duurzaam digitaliseren in Sint-Jans-Molenbeek of zoek je concrete handvatten tijdens een workshop, schrijf je dan zeker in. Het belooft een inspirerende en boeiende dag te worden!

De focus van deze bijeenkomst ligt op het duurzaamheidsbeleid van de Vlaams erkende organisaties. Behoor je niet tot deze doelgroep, dan ben je nog steeds welkom. Je deelname blijft waardevol en verrijkend.

Schrijf je in

Deel dit event:

Praktische info

Datum en tijd

Donderdag 12 september 2024
09:30 uur  tot 17:00 uur

Prijs

Deelname is gratis. De plaatsen zijn beperkt. 

Locatie

09u30: MolenGeek, Meelfabrieksplein 10, 1080 Sint-Jans-Molenbeek.
12u30: Phare du Kanaal, Koolmijnenkaai 40, 1080 Sint-Jans-Molenbeek.