VOLZET Studiedag: Digitale inclusie in je bib

Bibliotheken

Digitale inclusie in je bib

Op dinsdag 11 juni 2024 volg je workshops, wissel je uit met bibcollega’s en denken we samen na over de toekomst van digitale inclusie in de bib.

Na een kort plenair stuk stel je je eigen traject samen doorheen de dag. Er zijn zowel luistersessies als workshops. De hele dag is gericht op mensen die in de bibliotheek werken. Voor zij die nog stappen zetten in digitale inclusie, maar zeker ook voor experten.

Deze denk- en inspiratiedag wordt georganiseerd door Cultuurconnect en Mediawijs, in samenwerking met VVSG.

Waar & wanneer?

Het programma

9.15 uur: Onthaal met koffie (Google Atelier)

9.45 uur: Verwelkoming (Google Atelier)

Ontdek de plannen van Cultuurconnect rond digitale inclusie. Deze sessie wordt gegeven door Cultuurconnect en Mediawijs.

10.15 uur: Keuzeronde 1

 • Inspiratiesessie Digitale inclusie: Cijfers, praktijken en tools door Alenka Lecompte van Mediawijs (Google Atelier)
  We nemen je mee in het bestaande onderzoek over digitale uitsluiting en digitale inclusie. Daarnaast geven we een overzicht van enkele praktische tools en goede praktijken.
 • Workshop ‘Coach en ondersteun je digihelpers in je bib’ door Karen Vos (D09) en Nikita De Braekell (Digidak) (Becentral, Boardroom)
  De voorbije twee jaar werd de digihelper opleiding ontwikkeld, getest en gegeven. Tijdens deze sessie geven we tips aan medewerkers die deze vorming graag zelf willen geven aan hun digihelpers.
 • Workshop ‘Aan de slag met digitale prikkels in je bib’ door Sandra Vanneste (io. Mediawijs) (Literair Salon in Muntpunt)
  Via digitale prikkels kan je mensen meenemen in de digitale wereld op een informele en laagdrempelige manier door ze een positieve ervaring te bieden. We lichten toe waarom dat nodig is en gaan na hoe je digitaal kan prikkelen in de bibliotheek.

12.30 uur: Lunchpauze (Muntpunt Café)

14.00 uur: Keuzeronde 2

 • Rondleiding in Muntpunt en uitwisseling door Sandra Vanneste (io. Mediawijs), Mattia De Pauw (Mediawijs) en Erika Gebreurs (Muntpunt)
  Ontdek hoe Muntpunt inzet op digitale inclusie. Deze rondleiding is de start van een uitwisseling over uitdagingen over digitale inclusie in de bib.
 • Denksessie: De toekomst van digitale inclusie in de bib door Koen Vandendriessche, Justine Rooze (Cultuurconnect) en Joke Van Dyck (VVSG) (Google Atelier)

  Het lokale digitale inclusieaanbod is de voorbije jaren sterk uitgebouwd. Vaak, maar zeker niet altijd, met een belangrijke rol voor de bib. In deze sessie staan we stil bij waar we nu staan: welke kansen en bezorgdheden zien we? En waar gaan we naartoe? Welke rol neemt de bib op in het lokale e-inclusiebeleid? En hoe kunnen we dat aanbod verduurzamen? Wat speelt er bovenlokaal en welke stappen zetten we zelf?

 • Workshop ‘Coach en ondersteun je digihelpers in je bib’ door Karen Vos (D09) en Nikita De Braekell (Digidak) (Becentral, Boardroom)
  De voorbije twee jaar werd de digihelper opleiding ontwikkeld, getest en gegeven. Tijdens deze sessie geven we tips aan medewerkers die deze vorming graag zelf willen geven aan hun digihelpers.

16 uur: Einde

VOLZET

Dagindeling

9.15

Onthaal met koffie

9.45

Verwelkoming in het Google Atelier

10.15

Keuzeronde 1

12.30

Lunch in Muntpunt Café

14.00

Keuzeronde 2

16.00

Einde

Deel dit event:

Praktische info

Datum en tijd

Dinsdag 11 juni 2024
9.15 uur tot 16 uur

Prijs

Gratis

Locatie
Meer info

De lunch gaat voor iedereen door in het Muntpunt Café