Brugge Leest!

beleid
bib
cc/gc
6
18/09/20
Deel dit artikel:

Na Leuven Leest, Gent Leest en Antwerpen Leest is nu ook Brugge Leest een feit. Het gelijknamige digitale platform, bruggeleest.be, wordt dé hotspot voor alles wat in Brugge beweegt op literair vlak. Al meer dan 200 mensen meldden zich als stadslezer om er leestips en favoriete leesplekken te delen met hun stadsgenoten. Zo vormen ze samen een Brugse leescommunity. Een enthousiaste Jana Vastiau, coördinator publiekswerking, aan het woord.

Jana: "Al bij het eerste experiment met Leuven hadden we goesting om Brugge Leest op te starten. Nathalie De Neve van Gent was zo sympathiek om naar Brugge af te zakken om met het voorbeeld van Gent Leest onze potentiële partners te overtuigen van het belang van het project."

"Er zijn heel wat literaire spelers in Brugge en alle partners zijn zeer enthousiast. Tijdens de boekenzoekactie in aanloop naar de lancering merkten we dat er ook veel interesse is voor het project bij de Bruggelingen. Mensen fietsten naar eigen zeggen voor hun leven om er als eerste te zijn. Fijn!"

In plaats van elk op ons eigen eilandje mensen te proberen prikkelen met boeken, is het natuurlijk veel interessanter om de krachten te bundelen. Samen is er veel meer draagvlak om te bouwen aan een leescommunity. 

Jana: "Bij de voorbereiding konden we jammer genoeg niet fysiek samenkomen, maar we zien de lancering van Brugge Leest vooral als de start van wat hopelijk een jarenlange samenwerking zal zijn. Het zal uiteraard voor iedereen die bij het project betrokken is, nog wat zoeken zijn hoe alles concreet ingevuld wordt. Maar dat zorgt ook net voor een deel van het enthousiasme: the sky is the limit!"

"We ambiëren om in de toekomst een jeugdleescommunity op te bouwen. We vinden het belangrijk om actief jeugd en jongeren aan te spreken, of ouders die leuke tips voor hun kinderen zoeken, door samen te werken met partners zoals het jongerenhostel De Snuffel, De Republiek en Brugse jongerenplatform Jong Volk. Zij kunnen waardevolle inzichten bieden over hoe je bepaalde doelgroepen kan bereiken of hen kan enthousiasmeren."

U leest toch ook?

Wil jouw stad, regio of gemeente ook een leescommunity uitbouwen? Stuur gerust een mailtje naar koen.vandendriessche@cultuurconnect.be om de mogelijkheden te bespreken.