Dit was Connect & co. 22, de dienstendag voor bibliotheken

Bibliotheken
18/03/22

Wat was me dat zeg? Afgelopen dinsdag kwamen meer dan 300 enthousiaste bibliotheekmedewerkers uit 173 bibliotheken samen in het ICC in Gent om na te denken over de digitale dienstverlening van de bib. Zonder mondmasker of coronapas deze keer, maar wel met de (zichtbare) glimlach en bakken goesting. Op de vrijgekomen energie kunnen wij nu wel even verder. Na een prikkelende keynote en 3 rondes inspirerende sessies vierden we 's avonds nog de succesvolle uitrol van het eengemaakte bibliotheeksysteem. Van een warm weerzien gesproken ?

Samenwerken in een coöperatie

Tijdens het welkomstwoord door Bart en Johan (directie Cultuurconnect) werd onder meer een vernieuwing aan het coöperatieve model voorgesteld. Vanaf 2022 zal er 1 strategische stuurgroep vorm geven aan de strategie van de digitale bibliotheekdiensten. Verder zijn er nog enkele wijzigingen. Je hoort en ziet er alles over in onderstaande video:

Inhoudelijk namiddagprogramma

Tijdens de keynote gaf Pieter de Rooij inzicht in wat CRM nu eigenijk precies inhoudt. Wat zijn de doelstellingen en uitdagingen bij de implementatie van een CRM-strategie? Ook de rest van de dag stond de gebruiker centraal: hoe verwerf je klantinzicht, hoe ga je om met publiek en hoe ga je gericht aan de slag met klantgegevens? Verschillende namiddagsessies gaven een antwoord op deze vragen vanuit een specifieke invalshoek:

  • toolgericht, bv. de sessie rond Wise Analytics
  • CRM, marketing en communicatie, bv. de sessies rond jongeren & e-boeken, contentplanning, marketing en de CRM quick scan 
  • gebruiksvriendelijkheid tijdens de (online) klantreis, bv. de sessies rond online lid worden, regiosamenwerking en nudging

Andere sessies belichtten dan weer digitale werkprocessen van de bib, zoals de sessie rond Open Vlacc, IBL en bestellingen in Wise.

In deze korte video hoor je wat deelnemers meenemen vanuit de sessies contentplanning, nudging en online leren:

Presentaties en foto's

Bedankt aan alle aanwezigen om er samen zo'n mooie, interessante en gezellige namiddag van te maken!

Deel dit artikel: