Interview: Elke Clompen en Tom Van de Velde over Voor De Show in hun regio

Podiumhuizen
18/11/22

Sinds begin dit schooljaar bieden twee verschillende regio’s samen met hun cultuurhuizen Voor De Show aan als krachtige tool voor leerkrachten om hun klassen voor te bereiden op een schoolvoorstelling. De regionale (en financiële) ondersteuning voor het digitale theaterspel geeft een extra boost aan de cultuurhuizen en scholen om samen leerlingen te enthousiasmeren. Aan het woord: Tom Van de Velde (Coördinator cultuur van Dijk92) en Elke Clompen (Clustermanager cultuur en erfgoed van Cultuurtuin WAAS).

Elke: “Ik kom zelf uit de sector van de cultuurcentra waar ik merkte dat educatieve omkadering niet altijd eenvoudig was. Daar waren zelden budgetten voor of er werd met eigen mankracht dingen gedaan. Nochtans is de meerwaarde van die omkadering van een voorstelling enorm. De tool komt tegemoet aan een bepaalde nood bij de cultuurcentra, zeker in huizen met minder middelen en personeel.”

Hoe kwamen jullie op het idee om Voor De Show in jullie regio te ondersteunen?

Tom: "Dijk92 is een ideale paraplu om onder te experimenteren. Voor de show spreekt de cultuurhuizen erg aan, maar in de huidige context is het niet makkelijk om middelen vrij te maken. Daarom willen we ruimte creëren voor experiment en cultuur en onderwijs dichter bij elkaar brengen. We zetten regionaal in op de jeugdboekenmaand en bieden met Voor de show ook een kant-en-klaar pakket om het bezoek aan het cultuurcentrum beter voor te bereiden."

Elke: “Ook in onze regio bleek de financiële instap te hoog voor een aantal cultuurhuizen. In 2020 en 2021 zijn door corona een aantal acties in onze regio niet doorgegaan en hadden we daardoor nog marge qua middelen. Voor De Show zet ook in op een van onze hoofddoelstellingen om elk kind te laten deelnemen aan cultuur. Via de scholen bereik je sowieso alle kinderen, ook kinderen die niet met hun mama of papa naar een voorstelling gaan.”

“Dit is een nieuwe manier om met cultuurcentra bovenlokaal inhoudelijk samen te werken, zorgt voor een grote verbondenheid in de regio en helpt de cultuurhuizen vooruit.” 
Elke Clompen, Cultuurtuin Waas

Waaruit bestaat jullie ondersteuning concreet en was het makkelijk hiervoor middelen vrij te maken?

Tom: “Dijk92 betaalt de personalisering (360°-fotografie) en de kost voor het platform gedurende 2 seizoenen. Het aanbod sluit ook mooi aan bij onze strategische doelstelling rond innovatie. Met Voor de show onderzoeken we of we de participatie en beleving van klassen aan het cultuuraanbod in de regio kunnen versterken via digitale kanalen. Het is een kleinere actie in ons actieplan, waardoor de impact goed meevalt. We maakten er bewust geen structureel ondersteuningspakket van. De cultuurhuizen nemen het na 2 seizoenen zelf over.”

Elke: “Dat we de cultuurhuizen in de regio via een proefperiode dit jaar én in 2023 kunnen ondersteunen door de kosten voor de helft op ons te nemen, maakt echt een verschil. Dit heeft een aantal centra over de streep getrokken. Voor 2023 betekent dit ook een redelijk budget vanuit Cultuurtuin Waas. We hopen dat de resultaten positief zijn en de schoolprogrammatoren overtuigd en bereid zijn om in 2024 tot 75% of de volle pot te betalen.”

360°-beeld theaterzaal cc Berlare
360°-beeld van de theaterzaal in CC Stroming, Berlare

Welke cultuurhuizen sprongen mee op de kar?

Dijk92
Alle cultuurhuizen met een scholenwerking tekenden in op het aanbod: Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Lebbeke, Wetteren en Zele. CC Nova uit Wetteren was een van de pioniers bij Voor De show en de mond-tot-mond-reclame heeft erg geholpen. Het enthousiasme van de collega’s uit Wetteren werkte aanstekelijk.

Cultuurtuin WAAS
In het Waasland wordt Voor De Show vanaf september 2022 aangeboden door bijna alle Wase cultuurhuizen: Beveren, Lokeren, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht.
 

Hoe kan Cultuurconnect je ondersteunen in dit verhaal?

Tom: “Ik vind de nabijheid van Cultuurconnect heel fijn. Leen, mijn contactpersoon was telkens maar een mailtje verwijderd. Zij maakte voor Dijk 92 en Cultuurtuin WAAS prijssimulaties en volgde alles ook grondig op. Voor een eenmansdienst als de cultuurwerking van Dijk92 is dat geruststellend.”

Elke: “Die ondersteuning was dankbaar: op maat van de regio werd een apart moment opgezet om iedereen te overtuigen om mee te doen. Nadien werd begeleiding voorzien bij de opstart zoals de vormingssessies via webinars om de input te vergemakkelijken. Ik hoorde vaak zeggen hoe gebruiksvriendelijk de tool werkt en dat dit minder tijd in beslag nam dan eerst ingeschat. Dat verliep dus zeer vlot. Een aantal gemeenten besloot het spel te personaliseren met 360°-foto's.”

360°-beeld bar cc Temse
360°-beeld van het theatercafé in CC Temse.

Hebben jullie nog tips voor de toekomst of voor collega-regiocoördinatoren?

Elke: “Een terugkoppelmoment met de programmatoren en Cultuurconnect zou een leuk idee zijn om te kijken hoe het nu loopt en om iedereen warm te houden. Het zou ook fijn zijn om bijvoorbeeld in duo een kijkje te nemen in een klas die zich voorbereidt met Voor De Show. Dat kan enthousiasmerend werken voor schoolprogrammatoren én leerkrachten.”

Tom: “Als je twijfelt of het de moeite is om in te tekenen, laat gerust iets weten. We zijn heel bereid om expertise te delen.”

Teken in op theaterspel Voor De Show

Ook jouw cultuurhuis kan klassen en scholen digitaal kennis laten maken met de komende voorstelling. Dit theaterspel bereidt kinderen uit het lager onderwijs spelenderwijs voor via het digibord, laptops of tablets in de klas. 

Teken in

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

 • 23/05/23
  Podiumhuizen
  Beleven & inspireren

  Programmatoren aan het woord over Voor De Show

  Dat denken programmatoren ervan! Aan het woord: Bart Wauters (CC Ter Dilft, Bornem), Tamara Vanhoeck (CC Binder, Puurs-Sint-Amands) en Jasmijn Ampe (CC Temse).
 • 30/03/23
  Podiumhuizen
  Beleven & inspireren

  Hoe ervaren gezelschappen het digitale theaterspel Voor De Show?

  Evelien Alles (Theater FroeFroe), Maarten Van Aerschot (Tal en Thee) en Mieke Versyp (Laika) vertellen over hun ervaring met Voor De Show.
 • 29/03/23
  Podiumhuizen
  Digitale basisinfrastructuur
  Beleven & inspireren

  Jaaroverzicht: Wat betekenden onze diensten voor jouw podiumhuis in 2022?

  De Cultuurconnect-diensten voor podiumhuizen in 2022 in cijfers.

Gerelateerde diensten

 • Bibliotheken
  Podiumhuizen
  Inspireren

  [Jouw stad] Leest

  Digitaal platform voor de leescommunity in jouw stad of regio.
 • Podiumhuizen
  Beleven

  Theaterspel Voor De Show

  Een virtuele tour door het cultuurhuis met opdrachten rond de komende schoolvoorstelling.
 • Podiumhuizen
  Beleven

  Livestreaming

  Een zorgpubliek op afstand volgt live voorstellingen vanuit het cultuurhuis.