Gezocht: bibliotheekprofessionals om mee na te denken over digitale inclusie in de bib

Bibliotheken
20/06/24

Digitale inclusie en de bib, een perfecte match? Cultuurconnect speelt matchmaker en is op zoek naar bibmedewerkers die mee willen nadenken over de plek van digitale inclusie in de bibliotheek. 

  • Kom jij als bibmedewerker regelmatig in aanraking met digitale inclusie?
  • Heb je zin om actief mee na te denken over digitale inclusie in de bib van morgen? 

Stel je kandidaat om deel te nemen aan de projectgroep digitale inclusie!

Wat doet de projectgroep digitale inclusie?

Digitale inclusie is niet meer weg te denken uit de bib. Van digitale bibliotheekdiensten, over spontane digivragen aan de balie, tot heuse digipunten. Elke bibmedewerker komt in een of andere vorm met het thema in aanraking. Inspelend op de vele vragen en twijfels waar bibs mee worstelen, zet Cultuurconnect een project op om het aanbod van openbare bibliotheken rond digitale inclusie te versterken. Om dit project in goede banen te leiden, richten we een projectgroep in. 

De projectgroep digitale inclusie zal als denktank de motor van het project vormen. Samen denken we na over hoe we relevante info rond digitale inclusie optimaal kunnen delen, hoe we bibs sterker kunnen maken in het opnemen van rollen in het digitale inclusieveld en wat de toekomst zal brengen op vlak van digitale inclusie in de bib.

Waarom deelnemen?

Voel je ook hoe digitale vragen steeds meer bij de bib terechtkomen? En ben je zoekende in hoe je als bib je wagonnetje aan de digitale sneltrein kunt koppelen? Dan biedt de projectgroep jou de kans om samen met een diverse groep bibmedewerkers na te denken over het thema en zo jouw visie en ideeën te voeden. 

Deelnemen aan de projectgroep is bovendien een opportuniteit om te wegen op het antwoord dat de sector formuleert op deze strategische uitdaging.

Overtuigd?

Stel je dan meteen (of ten laatste op 19 juli) kandidaat. We zoeken een 15-tal betrokken bibmedewerkers. Midden augustus kom je te weten of je erbij bent. Bij de selectie houden we rekening met je motivatie om deel te nemen, geografische spreiding en grootte van de bib. Daarnaast peilen we in het antwoordformulier naar de mate waarin je nu al aan digitale inclusie doet (of niet). We willen liefst een groep samenstellen met een grote diversiteit aan ervaringen.

De projectgroep komt van september ‘24 tot april ‘25 maandelijks samen, wat neerkomt op 8 overlegmomenten. We organiseren dit overleg een vijftal keer online en een drietal keer fysiek in Brussel.

Vanaf het najaar ‘25 volgen er nog enkele overlegmomenten, maar die zullen minder frequent zijn. 

Interesse?

Stel je kandidaat voor de projectgroep digitale inclusie tot en met 19 juli 2024. 

Heb je nog vragen? Neem contact op met Justine, onze projectmanager digitale inclusie. Je kan haar bereiken via justine.rooze@cultuurconnect.be of 02 828 10 45.

Deel dit artikel: