Hoe ervaren gezelschappen het digitale theaterspel Voor De Show?

Podiumhuizen
30/03/23

Dit schooljaar werd Voor De Show al 410 keer gespeeld in 265 basisscholen. De voorstellingen ‘Roodhapje’ (Theater FroeFroe) en 'WARS' (Tal en Thee) doen het dit schooljaar uitstekend in Voor De Show. 'Vuur/toren' (Laika) werd dan weer voorbereid in een klas voor buitengewoon onderwijs in Schoten. Hoe kijken gezelschappen naar dit digitale theaterspel? Evelien Alles (Theater FroeFroe), Maarten Van Aerschot (Tal en Thee) en Mieke Versyp (Laika) vertellen over hun ervaring met Voor De Show.

Maarten: "Wij vangen op van leerkrachten dat Voor De Show gebruikt wordt. En de programmatoren vertellen ons dat leerkrachten daar blij mee zijn en makkelijker de voorstelling voorbereiden aan de hand van deze digitale tool, daarin zit ook de grote meerwaarde volgens mij. In het begin was ik wat terughoudend: wij hebben een voorstelling in een specifieke vormgeving en die wordt dan ondergebracht in de vormgeving van Voor De Show, wat ik niet zo evident vindt. Maar het is wel een fantastisch platform om toch gebruik van te maken."

De meerwaarde ligt in de eenvoud en compactheid. Vaak hebben leerkrachten de tijd niet om de soms lijvige lesmappen door te nemen. Voor De Show laat net toe om in korte tijd de leerlingen voor te bereiden op de voorstelling.
Mieke Versyp (Laika)

Evelien: "Ons uitgangspunt is dat scholen zich op zich niet inhoudelijk mòeten voorbereiden. Zolang dat ze weten dat ze niet naar de cinema gaan, maar wel naar het theater en dat daar bv. bepaalde codes zijn, betekent voor ons al heel wat. De rest moet de voorstelling doen. Maar we voelen wel de vraag van cultuurhuizen en scholen naar lesmateriaal en dat er in sommige gevallen ook omkadering moet zijn door ons of door cultuureducatieve organisaties. Daar komt Voor De Show dan aan tegemoet. Wij voelen die spreidstand. Wij willen voorstellingen maken en spelen en we kunnen dat kunsteducatieve, omkaderende stuk niet laten liggen. Vandaar onze motivatie om onze voorstellingen in te voeren in Voor De Show."

Maarten: "De manier van invoeren gaat heel vlot en dat werkt perfect. We zijn niet in de mogelijkheid om een online platform te maken en er zijn geen grote budgetten om een voor- en naverwerking op die manier aan te bieden. Een lesmap en een filmpje maken we sowieso. Specifiek bij de voorstelling WARS delen wij ook nog dingen uit na de voorstelling, om de naverwerking te stimuleren in de klas."

Maarten: "Een digitale omgeving creëren voor voorbereidingen en naverwerkingen zorgt ervoor dat er ook meer gebruik van gemaakt wordt dan voordien. Voor De Show maakt het voor leerkrachten gemakkelijker en anders gaan inhouden mogelijk snel verloren. Het voelt vertrouwd om in dezelfde omgeving te werken: in Voor De Show zit de voorbereiding, dat is heel duidelijk. Hoe meer scholen hier iets mee doen voor of na, hoe beter. Vroeger hoorde ik vaak dat leerkrachten onvoorbereid kwamen. Ik hoor nu dat àls er voorbereid werd in de klas, dat dit gebeurde dankzij Voor De Show!"

We gingen eens piepen bij Juf Kim in de 1ste en 2de klas van de Sint-Carolusschool (Puurs-Sint-Amands). Met véél enthousiasme en show smeten de leerlingen zich in het theaterspel en in de voorstelling "De Wachters". Samen namen ze via het digibord ook een kijkje in het theatergebouw van CC Ter Dilft. "Het is echt wel een hele fijne manier om zo naar een voorstelling toe te leven" (Juf Kim). Conclusie? Gewoon KEI-LEUK!

Ondertussen in Voor De Show

De speelcijfers sinds 1 september 2022:

410 interactieve spelmomenten in de klas 
💼  265 basisscholen gingen met Voor De Show aan de slag 
☑️  131 schoolvoorstellingen geprogrammeerd, waarvan 95% speelklaar
🎭  152 theatergezelschappen werken mee aan Voor De Show
🏬  62 cultuurhuizen integreren Voor De Show in hun scholenwerking
🔝  27 speelsessies gemiddeld per voorstelling bij onze TOP 3: Roodhapje (Theater FroeFroe), WARS (Tal en Thee) en  Dummies (Collectief dOFt)

Lees meer over Voor De Show

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 29/03/24
    Podiumhuizen
    Beleven & inspireren

    25 cultuurpartners brengen SING! voor jong & oud via livestream naar 70 zorgcentra

    Dankzij livestreaming van het concert konden de bewoners van een 70-tal zorgcentra deelnemen aan deze unieke intergenerationele culturele ervaring.
  • 28/03/24
    Bibliotheken
    Podiumhuizen
    Beleven & inspireren

    Bert Vermeulen en Eline Swinnen: full speed met de werkgroep Talkpoeder

    Bert (bib Waregem) en Eline (CC Adelberg) experimenteren via de werkgroep met sprekers, onderwerpen, formats, prijszetting ... voor de online talks van Talkpoeder. Zij vertellen hoe het project er kwam.
  • 25/03/24
    Podiumhuizen
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: wat betekenden onze diensten voor jouw podiumhuis in 2023?

    De Cultuurconnect-diensten voor podiumhuizen in 2023 in cijfers.

Gerelateerde diensten

  • Podiumhuizen
    Beleven

    Livestreaming

    Een zorgpubliek op afstand volgt live voorstellingen vanuit het cultuurhuis.
  • Podiumhuizen
    Beleven

    Theaterspel Voor De Show

    Een virtuele tour door het cultuurhuis met opdrachten rond de komende schoolvoorstelling.