Livestream Moenieworrienie naar jong publiek in 13 zorginstellingen

cc/gc
3
06/01/21
Deel dit artikel:

Vandaag speelde de familievoorstelling ‘Moenieworrienie’ (Collectief Verlof) in 30CC Leuven, een energieke en ontwapenende voorstelling over identiteit, vriendschap, en durven gaan voor je dromen. 11 cultuurhuizen livestreamden deze voorstelling naar tientallen jonge kinderen en hun families in ziekenhuizen, maar ook naar een asielcentrum en een multifunctioneel centrum voor kinderen met een handicap. Zo toverde de voorstelling een lach op het gezicht van dit jonge publiek op afstand, dat met volle teugen genoot.

Een enthousiaste groep cultuurhuizen gaf zieke kinderen en kinderen die het moeilijk hebben de kans om te genieten van theater via livestreaming. De cultuurhuizen maakten op hun beurt dan weer kennis met een minder mobiel publiek in het kinderziekenhuis, die ze anders soms moeilijk bereiken, met de hulp van streamingpartner Moose-Stache en Jan Bosteels/Beeldstorm.

Met veel dank aan de deelnemende huizen: 30CC (Leuven), CC de Bogaard (Sint-Truiden), CC Nova (Wetteren) ism Multifunctioneel Centrum Sint-Lodewijk (Wetteren), De Spil (Roeselare), CC Knokke-Heist,  Cultuurcentrum Het Perron (Ieper), CC Overijse, Cultuurregio Leie Schelde, Bibliotheek Deinze en CC Leietheater (Deinze), CC Het Bolwerk (Vilvoorde), CC Zoetegem (Zottegem)

Het is voor de kinderen echt een persoonlijke ervaring. Ze voelen zich op hun gemak in hun eigen groepje. Het is dan wel niet live, maar ze genieten er even veel van.
begeleider Sint-Lodewijk (multifunctioneel centrum voor kinderen met een handicap)

Coronaproof

Omwille van corona keken de meeste kinderen niet samen in een zaal, maar met hun familie op de kamer. Niet alle kinderen kunnen de voorstelling live meevolgen, wegens een behandeling, vermoeidheid of omdat de ouders op een ander tijdstip op bezoek komen. Zij kunnen de voorstelling uitgesteld bekijken tot 3 dagen na de livestream.

13 zorginstellingen

De voorstelling ‘Moenieworrienie’ vond plaats in 30CC (Leuven) en werd door 12 cultuurhuizen gelivestreamd naar kinderen en hun families in 13 zorginstellingen:

 1. UZ Leuven
 2. Sint-Trudo Ziekenhuis
 3. psychiatrisch ziekenhuis Asster
 4. asielcentrum Sint-Truiden
 5. Multifunctioneel Centrum Sint-Lodewijk (Wetteren)
 6. AZ Delta (Roeselare)
 7. Internaat DE MAKZ (Knokke-Heist)
 8. Jan Yperman ziekenhuis (Ieper)
 9. WZC Mariëndal (Overijse)
 10. Ziekenhuis Maria Middelares (Gent)
 11. Sint-Vincentiusziekenhuis (Deinze)
 12. AZ Jan Portaels (Vilvoorde)
 13. AZ Sint-Elisabeth (Zottegem)

Over de voorstelling

‘Moenieworrienie’ is Zuid-Afrikaans voor ‘je moet je geen zorgen maken’. En laat dat nu net zijn wat de 4 personages in deze voorstelling veel te veel doen. De voorstelling vertelt het verhaal van de lange tocht die ze samen afleggen. Hoe elk individu ook een deeltje is van een groep en hoe ze gek worden van elkaar, maar tegelijk ook zorgen voor elkaar. 

Theater brengen naar kinderen die moeilijk of niet kunnen komen kijken in de zaal en hen zien glunderen vanop hun bedden of in hun klasgroep, is de mooiste manier om een jaar te starten!
Heleen (Collectief Verlof)

Livestream mee

Teken in op een voorstelling uit het aanbod van Cultuurconnect en livestream in 2021 een voorstelling naar een of meerdere zorginstellingen uit je buurt.

Bekijk het aanbod

In de pers

Herbekijk de reportage uit het VRT-journaal van woensdag 6 januari 2021:

Sfeerfoto's

Dank aan UZ Leuven, 30CC, AZ Jan Portaels, Sint-Lodewijk, CC Nova (Wetteren) en de andere deelnemende cultuurhuizen en zorginstellingen voor de mooie beelden.