Cultuurcentra Lommel en Wetteren over livestreaming post corona

Podiumhuizen
12/10/21

Livestreaming is voor cultuurhuizen de manier om een minder mobiel doelpubliek te bereiken en te betrekken. Ook nu er veel op de postcoronaboterham van jouw cultuurhuis ligt en enige digitale moeheid optreedt, blijft livestreaming een relevante manier om te werken aan inclusiviteit en mentaal welzijn bij jong en oud in allerhande zorgcentra. Marij Vandenberk (cc De Adelberg, Lommel) en Wim Breydels (cc Nova, Wetteren) aan het woord over hun ervaring met het livestreamaanbod van Cultuurconnect en - niet onbelangrijk - de workload.

cc De Adelberg: “De woonzorgcentra hebben intussen voldoende technische knowhow”

Marij: “We hebben al verschillende livestreams op de teller. De eerste keer hebben we echt geïnvesteerd in het opleiden en opvolgen van de woonzorgcentra. Om een livestream waardevol te maken, is draagvlak bij de woonzorgcentra essentieel. Overal deden we een plaatsbezoek met een technieker, in elk centrum was een medewerker van De Adelberg aanwezig tijdens de livestream. We onderhouden een goed contact met de centra. En dat heeft gerendeerd.”

“Bij de tweede livestream wisten we allemaal hoe zo’n livestream in zijn werk gaat en wat ons te doen stond. De meeste Lommelse zorgcentra hadden voldoende technische knowhow om de livestream mee te volgen met minimale ondersteuning van ons cultuurhuis. Een goede teststream nam de laatste bezorgdheden weg. Daardoor, maar ook door corona, konden we het technische deel zelf loslaten en met een gerust hart overlaten aan de woonzorgcentra.”

Sfeerbeeld van een livestream in cc De Adelberg, Lommel

“Corona dwong ons tot een minimale bezetting. Technisch lukte dat zonder problemen, maar we misten wel het contact en de directe feedback. De impact is groter als je je echt kan engageren. In een ideale situatie werk je nauw samen met het animatieteam en is een medewerker van het cultuurhuis aanwezig in het woonzorgcentrum tijdens de livestream om foto’s te nemen. We vinden het belangrijk om dit positieve verhaal uit te dragen naar de buitenwereld via onze communicatiekanalen en de lokale internetgazet. We zijn enthousiast om nog een keer deel te nemen. Al zouden we het de volgende keer toch niet meer helemáál loslaten.”

We zijn blij dat we elkaar weer in het echt kunnen ontmoeten, maar voor een minder mobiel publiek blijft die beleving en het collectieve aspect van een livestream belangrijk.

“Ook wij ervaren wat digitale moeheid na corona. Toch willen we die minder mobiele doelgroep niet uit het oog verliezen. De fysieke voorstelling kan niet naar het woonzorgcentrum, maar de beleving wél. Iedereen kijkt samen naar dezelfde voorstelling, vanop verschillende plaatsen. Dat is toch anders dan televisie.”

cc Nova: “Voor ons is dit echt een cc-project op locatie”

Wim: “We nemen een heel actieve rol op wanneer we meedoen met een livestream. We peilen naar interesse en zorgen dat de partnerinstellingen de livestream kunnen volgen. We zijn erbij voor de teststream en de livestream. Technisch rekenen we op de ICT-infrastructuur van de locatie en vragen dat iemand van de ICT-dienst stand-by is. Onze theatertechnieker fungeert als hulplijn ter plaatse. Verder zorgen we voor de promotie, heten de bewoners welkom en we scannen tickets, zoals bij een echte voorstelling in het cultuurcentrum.” 

“Aan de partners vragen we om te werken aan omkadering en sfeerschepping. Voor de livestream met Willy Sommers hadden de ergotherapeuten samen met de bewoners spandoeken en wuifhandjes gemaakt.Het leerplatform van Cultuurconnect is een handig hulpmiddel om partnerinstellingen wegwijs te maken.”

We willen meer zijn dan een intermediair. Voor ons is dit echt een cc-project op locatie. De programmator is de contactpersoon en het gezicht van het cultuurhuis.

"In eerste instantie denk je soms ‘die livestream is niks voor ons, we hebben geen partners in onze gemeente’. Maar als je even creatief nadenkt, vind je meestal wel een passende doelgroep. Er zijn méér mogelijkheden dan enkel woonzorgcentra en kinderziekenhuizen. Zeker bij een familievoorstelling moet je even brainstormen en nadenken welke andere zorginstellingen baat kunnen hebben bij een livestream. Eens je die weet te vinden, zijn ze meestal heel enthousiast om deel te nemen."

Sfeerbeeld van een livestream in cc Nova, Wetteren

“Het komende seizoen staan er weer 2 livestreams op de planning. Door de livestreams bezorg je volwassenen of kinderen echt wel een nieuwe ervaring die ze door hun beperking niet (meer) fysiek in een zaal kunnen meemaken. Dat is ook na corona iets waartoe wij willen bijdragen.”

Mee livestreamen met Cultuurconnect

Wim: “Zonder Cultuurconnect zou dit veel minder gemakkelijk te organiseren zijn, het zou ook veel arbeidsintensiever zijn. Het is handig dat we ons van het technische aspect niks moeten aantrekken. Alles wordt kant-en-klaar geleverd. Wij moeten enkel zorgen dat de verbinding ter plaatse werkt. Via Cultuurconnect hebben de livestreams ook promotioneel een grotere impact. Als centrum alleen haal je hiermee nooit het nieuws, via Cultuurconnect lukt dat wel. En dat is voor het imago van onze sector toch ook niet onbelangrijk. Dat de livestream van Willy Sommers een vraag werd in Blokken is toch fantastisch?”

Als satellietcentrum ondersteun je zorgcentra in jouw buurt technisch, communicatief en op het vlak van beleving en sfeercreatie. Voor een vast bedrag van € 450 livestream je naar zoveel centra in je buurt als je zelf wil. Livestreamt jouw cultuurhuis mee? 

Ontdek het aanbod

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

 • 15/11/23
  Podiumhuizen
  Digitale basisinfrastructuur
  Digitale collecties
  Beleven & inspireren

  Poll: innovatieagenda podiumhuizen '24-'25

  Met welke digitale uitdagingen moet Cultuurconnect de komende twee jaar aan de slag om podiumhuizen te ondersteunen? Bepaal mee onze innovatieagenda. Vul de poll in vóór 9 december.
 • 20/10/23
  Podiumhuizen
  Beleven & inspireren

  Alleen, maar toch verbonden. VR-ervaringen in podiumvoorstellingen.

  Kan Virtual Reality iets toevoegen aan podiumvoorstellingen? Met deze vraag trokken we naar twee artiestenduo’s Joren Vandenbroucke & Annelies Van Hijfte en Robbert&Frank Frank&Robbert.
 • 28/09/23
  Podiumhuizen
  Beleven & inspireren

  Het podiumhuis als 'derde plek': in gesprek met Veerle van Schoelant (30CC)

  30CC wil van een klassiek cultuurhuis evolueren naar een plek voor kunsten en ontmoeting, en die twee lijnen slim met elkaar verweven. Daarom experimenteert het volop met de fysieke en virtuele invulling van het cultuurhuis als derde plek, naast huis en werk of school.

Gerelateerde diensten

 • Podiumhuizen
  Beleven

  Theaterspel Voor De Show

  Een virtuele tour door het cultuurhuis met opdrachten rond de komende schoolvoorstelling.
 • Podiumhuizen
  Beleven

  Livestreaming

  Een zorgpubliek op afstand volgt live voorstellingen vanuit het cultuurhuis.