Oproep: toon je interesse voor XR in de cultuursector

beleid
bib
cc/gc
20/12/21
Deel dit artikel:

© Scène uit "G.E.N" (Grzegorz Jarzyna), foto: Magda Hueckel/TR Warszawa.

Cultuurconnect onderzoekt met het experiment Art@Home de mogelijkheden van digitale kunstvormen voor het cultuurhuis. Wat zijn de kansen van nieuwe vormen van cultuur voor de programmatie en publieksbeleving? 

Een van de zaken die uit het onderzoek naar voor kwamen zijn de kansen rond technologieën als virtual reality (VR), augmented reality (AR) of de parapluterm extended reality (XR). Ook in de culturele sector zijn al diverse toepassingen mogelijk. In een nieuw project dat Cultuurconnect en Thomas More hogeschool opzetten, willen we bekijken op welke manieren de Vlaamse cultuursector deze technologieën (nog meer) kan inzetten om innovatieve producties te maken, een nieuw publiek aan te spreken of dat publiek een sterkere beleving te bieden. Dit project zal begin februari bij Vlaio (Vlaams agentschap Innoveren & Ondernemen) binnen het Tetra programma ingediend worden. 

Daarom hebben we jou nodig!

Dit onderzoek wordt goedgekeurd indien er genoeg interesse is binnen de cultuursector. Daarom hebben we jou nodig!

Heb jij interesse voor dit onderzoek?

Deze eenvoudige intentieverklaring bindt jou als cultuurhuis, artiest, gezelschap, organisatie, cultuur- of vrijetijdsdienst, technologiebedrijf ... tot niets, het toont een blijk van interesse vanuit de cultuursector voor dit onderzoek en vergroot de kansen dat het kan uitgevoerd worden.

Vul de intentieverklaring in voor 31 januari 

De meerwaarde van XR-technologieën in de cultuursector

Waarom XR-technologieën toepassen in de cultuursector? XR-technologie kan minstens op drie manieren voor de culturele sector gebruikt worden:

Om in te grijpen in het artistieke project zelf

Denk hier aan zaken die via augmented reality of hologrammen op het podium geprojecteerd worden, of voorstellingen waar toeschouwers meegenomen worden in een virtuele wereld waarin ze eventueel zelf ook als avatar rondlopen. 

Om een voor- en natraject uit te werken of te versterken

Via XR-technologieën kan je bezoekers op voorhand al een correcter en sterker beeld geven van hoe een voorstelling eruit zal zien, zodat ze eerder geneigd zijn er toch naartoe te komen of al beter voorbereid zijn. Maar je kan eventueel ook een natraject bouwen aan een voorstelling door de bezoeker thuis extra elementen te laten ontdekken of herbeleven. 

Om de beleving thuis of elders mogelijk te maken en te versterken

Corona heeft ons geleerd dat in sommige omstandigheden mensen een voorstelling wel thuis via streaming willen meemaken, maar dat de klassieke manier van opname niet meteen voor een rijke beleving zorgt. Dankzij nieuwe opnametechnieken zoals een virtuele studio of volumetric video kan een voorstelling op een veel betere manier opgenomen worden. Zeker wanneer toeschouwers thuis of elders ze bijvoorbeeld via een VR bril kunnen bekijken, zullen ze bijna het gevoel hebben er echt bij te zijn. Op deze manier kan je ook mensen betrekken die wegens bepaalde beperkingen mogelijk niet in de zaal geraken.

Meer weten?

Voor meer info kan je terecht bij: