Programmatoren aan het woord over Voor De Show

Podiumhuizen
23/05/23

Net zoals dit schooljaar sluiten er volgend schooljaar weer heel wat nieuwe cultuurhuizen aan bij Voor De Show. Wij gingen alvast een kijkje nemen bij enkele nieuwkomers van het huidig seizoen: Bart Wauters (CC Ter Dilft, Bornem), Jasmijn Ampe (CC Temse) en Tamara Vanhoeck (CC Binder, Puurs-Sint-Amands).

Als cultuurcentrum heb je er relatief weinig werk aan en kan je op een eenvoudige manier de gezelschappen aanmoedigen om hun materiaal samen te brengen en toegankelijk te maken voor de klassen.
Bart Wauters, CC Ter Dilft, Bornem

Bart Wauters: "We merken dat de scholen er goed gebruik van maken. Mij lijkt dit bijna de ideale manier om leerlingen voor te bereiden op de schoolvoorstellingen. Ook omdat het toch wat beter aansluit bij de hedendaagse lesmethodes, zoals werken met de digiborden in de klas."

Jasmijn Ampe: "Voor ons is het interessant dat leerlingen en kinderen op een heel laagdrempelige manier kennis kunnen maken met het cultuurcentrum. De tool is eenvoudig te gebruiken en zorgt ervoor dat er minder tijd kruipt in voorbereiding voor de leerkrachten om rond de voorstellingen aan de slag te gaan in de klas. De leerlingen duiken ook zelf in de tool en kunnen zo het cultuurcentrum en de voorstelling op eigen tempo verkennen. Het is zeker een aanrader voor andere cultuurcollega's: het betekent een meerwaarde voor je schoolprogrammatie."

Een aanrader voor andere cultuurcollega's: het geeft een meerwaarde aan je schoolprogrammatie.
Jasmijn Ampe, CC Temse

Tamara Vanhoeck: "We mogen nog wat extra promo voeren bij de scholen en de leerkrachten. We hebben bijvoorbeeld overleg met directies waar we het digitale theaterspel voorstellen en we nemen het mee in onze nieuwsbrief die we meermaals per jaar versturen naar de leerkrachten. Ik vind het vooral belangrijk dat leerlingen voorbereid zijn als ze naar het cultuurcentrum komen. Wat vaak niet het geval is. Soms denken ze dat ze naar een film komen kijken... En dit theaterspel kan je op een toffe manier spelen in de klas zonder dat leerkrachten er veel moeite voor moeten doen. Het is kant-en-klaar. Ook fijn dat de kinderen al eens (virtueel) kunnen rondwandelen in het gebouw. Want sommige kinderen zijn nog nooit in het cultuurcentrum geweest.

Met de Kunstendag voor kinderen organiseerden we al eens een bezoekje backstage en dan mogen ze met een theatertechnieker de lampen bedienen... Dat zijn extraatjes waardoor ze binding krijgen met het cultuurcentrum en waardoor ze hier graag nog eens binnenkomen. Ik kreeg nadien de vraag van een school om met de klas eens een rondleiding achter de schermen te krijgen en daar staan we zeker ook voor open."

Ik kreeg de vraag van een school naar een rondleiding achter de schermen. Dat zijn extraatjes waardoor ze binding krijgen met het cultuurcentrum en ze hier graag nog eens binnenkomen.
Tamara Vanhoeck, CC Binder, Puurs Sint-Amands

Teken in op theaterspel Voor De Show

Ook jouw cultuurhuis kan klassen en scholen digitaal kennis laten maken met de komende voorstelling. Dit theaterspel bereidt kinderen uit het lager onderwijs spelenderwijs voor via het digibord, laptops of tablets in de klas. Intekenen voor volgend schooljaar 23-24 is zeker nog mogelijk.

Neem een kijkje in Voor De Show & teken in

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

 • 30/03/23
  Podiumhuizen
  Beleven & inspireren

  Hoe ervaren gezelschappen het digitale theaterspel Voor De Show?

  Evelien Alles (Theater FroeFroe), Maarten Van Aerschot (Tal en Thee) en Mieke Versyp (Laika) vertellen over hun ervaring met Voor De Show.
 • 29/03/23
  Podiumhuizen
  Digitale basisinfrastructuur
  Beleven & inspireren

  Jaaroverzicht: Wat betekenden onze diensten voor jouw podiumhuis in 2022?

  De Cultuurconnect-diensten voor podiumhuizen in 2022 in cijfers.
 • 15/03/23
  Podiumhuizen
  Beleven & inspireren

  Poll: Livestreamaanbod naar zorgcentra 23-24

  Kies mee welke voorstellingen we opnemen in ons Livestreamaanbod 23-24 naar zorgcentra.

Gerelateerde diensten

 • Bibliotheken
  Podiumhuizen
  Inspireren

  [Jouw stad] Leest

  Digitaal platform voor de leescommunity in jouw stad of regio.
 • Podiumhuizen
  Beleven

  Theaterspel Voor De Show

  Een virtuele tour door het cultuurhuis met opdrachten rond de komende schoolvoorstelling.
 • Podiumhuizen
  Beleven

  Livestreaming

  Een zorgpubliek op afstand volgt live voorstellingen vanuit het cultuurhuis.