"Een handige tool voor leerkrachten": Collectief Verlof over theaterspel Voor De Show

cc/gc
4
05/07/21
Deel dit artikel:

De familievoorstelling MOENIEWORRIENIE van Collectief Verlof speelt in 2021-2022 in verschillende cultuurcentra. Klassen kunnen zich sinds dit schooljaar voorbereiden op deze voorstelling met theaterspel Voor De Show. Heleen van het theatergezelschap Collectief Verlof (Leuven) vertelt over haar ervaring met Voor De Show.

Heleen: “Het komende seizoen spelen we een 100-tal voorstellingen in onder andere CC Ieper, CC Aarschot en CC Heist-Op-Den-berg. Per voorstelling komen meerdere klassen samen kijken, dus wij bereiken dit seizoen enorm veel leerlingen over heel Vlaanderen. Om de leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op de voorstelling werken wij steeds hard aan een goede lesmap, maar we weten natuurlijk niet of ze daar in de klas tijd voor hebben.”

“We hebben voor de voorstelling MOENIEWORRIENIE het platform Voor De Show gebruikt en dat ging heel gemakkelijk. Als een opdracht niet helemaal past bij de voorstelling kan je dat gewoon aanduiden, maar de meeste opdrachten kunnen wel voor alles. Ook heel fijn dat er altijd een opdracht bij zit over hoe je naar het theater moet gaan.” 

Het is fijn dat er al heel wat leuks bedacht is en dat je als theatermaker enkel nog kleine dingetjes moet invoeren om het af te maken. Het wees zichzelf uit en we vonden de oefeningen echt een meerwaarde.

“Opdrachten die de creativiteit van de leerlingen aanspreken, zoals een radiospotje maken, of de klasgesprekken rond vragen die wij bedachten, maken me supernieuwsgierig. Voor De Show is volgens mij een zeer goede en handige tool om leerlingen voor te bereiden op een theateruitstap. Het is leuk vormgegeven, makkelijk te gebruiken en het prikkelt de fantasie van de leerlingen! Heel erg fijn.”

Over Collectief Verlof

Heleen en Bart van theatergezelschap Collectief Verlof denken via hun voorstellingen samen met het publiek na over alles wat ons als mens bezighoudt. Ze willen niet per se antwoorden vinden, maar wel het gesprek op gang trekken. Hun thuisbasis is in "De Ruimte" in Leuven, een repetitielokaal dat ze samen met 3 andere gezelschappen afwisselend gebruiken. 

Krijg alle nieuws, goede praktijken, updates en tips over theaterspel Voor De Show als eerste in je mailbox: schrijf je in voor de nieuwsbrief Voor De Show.