Leners sneller bediend met verbeterde reserveerflow op bibliotheekwebsite

bib
9
01/10/21
Deel dit artikel:

In het kader van het vernieuwingstraject Bibliotheekdiensten werd eind oktober de reserveerflow verbeterd. Vanaf nu reserveren leners op werkniveau, waardoor ze sneller het gewenste materiaal verkrijgen. Dit ziet er ook anders uit voor gebruikers van de bibliotheekwebsite.

Verder krijgen de reserveerschermen een nieuw jasje, o.a. het scherm voor de selectie van een afhaallocatie en het scherm voor een openstaande reservering. Je probeert alles best nu al eens uit op de demowebsite zonnedorp.bibliotheek.be, zodat je na de lancering eventuele vragen van je publiek goed kan opvangen.

Reserveren op alle uitgaves van een werk

Eind oktober wijzigen de reserveerschermen van Mijn Bibliotheek op je bibliotheekwebsite. Leners reserveren vanaf dan titels op werkniveau. In tegenstelling tot voorheen hoeft de lener geen specifieke uitgave te kiezen, maar komt de reservering meteen op alle uitgaves van een werk te staan. Het eerste item dat terug binnen is, ongeacht uitgave, wordt klaargezet voor de gebruiker.

Soms worden werken door meerdere mensen tegelijk gereserveerd. Deze reserveringen worden netjes verdeeld over alle reserveerbare uitgaves. Zo wordt iedereen vlot geholpen en krijgen leners zo snel als mogelijk het gewenste werk in handen. Wie om een bepaalde reden toch een specifieke uitgave wenst, kan dat wel nog steeds aangeven.

links: De nieuwe standaard-optie als er meerdere uitgaves zijn van een werk.
rechts: Een specifieke uitgave kiezen blijft mogelijk.

Andere kostprijs voor reservering uitgeleend en aanwezig werk

Wil jouw bib het mogelijk maken voor leners om beschikbare werken te reserveren? Dan kan je vanaf nu opteren voor een prijsdifferentiatie. Je hanteert dan een andere prijs voor een reservering op uitgeleend materiaal dan voor een reservering op beschikbaar materiaal. Beschikbare items klaarzetten vraagt immers meer werk van de bib.

Wil jouw bib deze prijsdifferentiatie toepassen? Contacteer de Cultuurconnect-servicedesk voor de inrichting in Wise.

Een lener krijgt bij het reserveren keuze tussen uitgeleend en beschikbaar werk, en ziet het prijsverschil.

Schermen met nieuwe lay-out

Vanaf eind oktober krijgen enkele opties een nieuw jasje, zoals de keuze tussen meerdere gekoppelde lidkaarten of de stap waar je een afhaallocatie selecteert (bibliotheken met transport tussen locaties). De nieuwe lay-out presenteert alle keuzeopties op 1 overzichtelijk scherm.

Onderstaande video toont hoe de verschillende configuratie-opties van de bib eruitzien voor de gebruiker:

Ook de Mijn Bibliotheek-pagina met het overzicht van openstaande reserveringen krijgt een visuele update. Daardoor zien leners de status van een reservering in 1 oogopslag en worden de geldigheidsdatum of uiterste afhaaldatum van een reservering duidelijker getoond.

links: Het scherm voor een openstaande reservering.
rechts: Het scherm voor een reservering die klaar staat. 

Test de nieuwe reserveerflow op Zonnedorp

Op de demowebsite https://zonnedorp.bibliotheek.be zijn deze vernieuwingen al actief. Het is aangeraden dat alle medewerkers met publiekscontact de nieuwe flow al eens uitproberen. Bekijk ook zeker het demo-filmpje. Zo ben je voorbereid op eventuele vragen als de wijzigingen worden doorgevoerd op jouw website eind oktober.

Zonnedorp is ingericht als een bibliotheek met 2 filialen waarbij een gebruiker bij alle reserveringen vrij de afhaallocatie kan kiezen én met een prijsverschil tussen het reserveren van aanwezige en uitgeleende items. De catalogus van Zonnedorp bevat een beperkte collectie, via deze zoekopdracht zie je alle titels en kan je grasduinen in de collectie.

Meld je aan bij Mijn Bibliotheek met gebruiker 'reserveertest' en wachtwoord 'ReserverenIsKinderspel' (let op: hoofdlettergevoelig). Annuleer nadien ook je reservering via het reserveringen-overzicht, zodat het maximale aantal reserveringen voor de gekoppelde testgebruikers niet overschreden wordt en je collega's ook kunnen testen.

Vragen of meer weten?

Later volgt er meer gedetailleerde info op het leerplatform. Abonneer je op de release notes-pagina (onderaan) om op de hoogte te blijven over de details en de precieze timing. Met vragen kan je steeds terecht bij de servicedesk.