Interview: Danny Theuwis en Ine Elen na 5 jaar Leuven Leest

Bibliotheken
Podiumhuizen
04/10/22

Leuven pionierde in 2017 met de allereerste leescommunity Leuven Leest. Hoe gaat het met Leuven Leest na 5 jaar? Wat hebben ze al bereikt en wat zijn de ambities nog? Aan het woord zijn Danny Theuwis van 30CC en Ine Elen van de Bib Leuven.

De vliegende start van Leuven Leest in 2017

Danny: “Leuven Leest werd van bij het prille begin met veel enthousiasme onthaald. Leuven op de kaart zetten als leesstad was een project dat de bibliotheek en het cultuurhuis overstijgt. Van bij de start hebben we dan ook meteen andere partners uit het Leuvense literaire veld betrokken. Zo bereikten we al snel een publiek dat we via onze eigen werking niet bereikten. Op het online platform leuvenleest.be konden en kunnen we een sterke band smeden met een brede doelgroep van lezers.”

Danny: “Ik geloof sterk in de verbindende kracht van lezen in projecten zoals Chicago Reads in de VS en ‘Nederland Leest’. In Leuven waren we de initiatiefnemers van ‘Bibdate’, waar liefde voor boeken en liefde voor de medemens centraal stonden. Met Leuven Leest trachten we een leescommunity uit te bouwen waar verhalen mensen verbinden en verenigen.”

Leuven Leest verbindt het Leuvense literaire veld

Danny: "Momenteel zijn we vooral achter de schermen bezig met het netwerk van Leuven Leest: inhoudelijk en beleidsmatig afstemmen met alle betrokken partners, de rol van de ambassadeurs verder verfijnen en verbreden, en onze eigen rol bepalen. Boekhandels, schrijvers, lezers, educatieve organisaties, uitgeverijen, ambassadeurs, de Bib Leuven en 30CC. We zijn allemaal bondgenoten in het delen van boekenliefde."

Leuven is een cultuurstad met veel kennis over en liefde voor literatuur. De kracht van Leuven Leest is dat we al deze partners en invalshoeken samenbrengen rond een gemeenschappelijk doel. Samen luisteren we voortdurend naar wat leeft bij onze leescommunity en spelen daar zoveel mogelijk op in.
Ine Elen (de Bib Leuven)

“Leuven Leest staat nooit stil.”

Ine: “Leuven Leest wil een zo groot mogelijk publiek bereiken. Het zou heel fijn zijn om in de toekomst een jongere doelgroep aan te spreken, maar ook bijvoorbeeld Leuvenaars die zich niet meteen als grote lezers identificeren. Daarvoor is het nodig om niet alleen samen te werken met partners, binnen de literaire en culturele sector, maar zeker ook daarbuiten.

Danny: “De populatie verandert, de cultuurbeleving verandert, het stadsleven evolueert. Leuven Leest blijft een zoektocht. We streven naar meer inclusie en meer diversiteit: leesplezier aanwakkeren bij mensen die niet opgroeien in een omgeving die lezen stimuleert of faciliteert. Maar we kunnen meer doen, bijvoorbeeld een brug bouwen tussen leescultuur en sportbeleving, tussen lezen en beeldende kunst/fotografie. Mijn droom is dat onze stad ‘Leuven Leest’ helemaal opneemt in haar DNA.”

Maak kennis met Danny Theuwis

Ik ben programmator Literatuur en Muziek bij 30CC, Cultuurhuis Leuven, maar ik heb ook al ervaring met leesbevorderingsprojecten in de bibliotheeksector. De liefde voor boeken kreeg ik als tiener dankzij een animatrice op sneeuwklassen. Ze las voor uit De Koning van Katoren. Boeken waren niet zo aanwezig bij ons thuis, maar de buurtbibliotheek was vlakbij.

In HOB werd ik later coördinator van het leesbevorderingsproject Magnus Melk (naar het boek van Joke Van Leeuwen) waarmee we een zeer divers publiek bereikten in scholen. Het plezier voor mij zat vooral in het delen van sensaties, prikkels, plezier. Ook daarna in Bib Leuven hebben we veel activiteiten voor de jeugd op poten gezet om leesplezier aan te wakker. Bij Leuven Leest wil ik mensen laten zien dat verhalen en beelden een nieuwe wereld kunnen doen opengaan.

Maak kennis met Ine Elen

Ik werk sinds februari voor Leuven Leest vanuit de bib. Ik kom uit de sociale sector. Daar heb ik ervaren hoe belangrijk taal, cultuur en lezen zijn. Ik ben een cultuurliefhebber in de ruime zin: liefst ervaar ik van alles wat. Dat is een sterkte bij mijn opdracht nu voor Leuven Leest. Die is me helemaal op het lijf geschreven: boeken en lezen dichter bij ‘de Leuvenaar’ brengen.

Leest jouw stad of regio?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van [Jouw stad] Leest voor jouw stad of regio? Koen Vandendriessche (Cultuurconnect) maakt graag tijd voor een vrijblijvend gesprek.

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 22/03/24
    Meisje loopt in de bib en kijkt naar een opdrachtenplaatje van Bibster.
    Bibliotheken
    Beleven & inspireren

    Zoektocht Schatten van Vlieg vanaf juni in Bibster

    Organiseert jouw bibliotheek deze zomer een zoektocht voor Schatten van Vlieg? Dan kan dat opnieuw met een kant-en-klaar spel in Bibster Quest.
  • 05/03/24
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: de digitale bibliotheekdiensten in 2023

    2023: opnieuw een jaar dat voorbijvloog. Ook voor 2023 maakten we een overzicht van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van de verschillende digitale bibliotheekdiensten. Ontdek snel de terugblik!
  • 07/02/24
    Bibliotheken
    Beleven & inspireren

    Een frisse wind voor Bibster

    Zoals eerder aangekondigd is Cultuurconnect samen met Mediaraven en de Aanstokerij volop bezig met een grondige update van Bibster. Bibster krijgt een inclusief spelconcept voor gebruik binnen het jeugdwerk. We sommen de belangrijkste vernieuwingen graag voor jullie op.

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Inspireren

    Bieblo

    Dit intuïtieve spel geeft kinderen tussen 8 en 11 leesinspiratie op maat
  • Bibliotheken
    Inspireren

    Mijn Leestipper

    Volwassen leners ontvangen gepersonaliseerde leestips uit je fictiecollectie.
  • Bibliotheken
    Inspireren

    [Jouw stad] Leest

    Digitaal platform voor de leescommunity in jouw stad of regio.