Bibster krijgt een inclusieve spelmodus

Bibliotheken
09/11/23

Voor het eerst sinds het ontstaan van Bibster in 2017 krijgt Bibster een grote inhoudelijke aanpassing. Sinds de start kent Bibster 2 spelmodi: het eenvoudige Quest en het meer uitgebreide spelconcept Story. Daar komt in 2024 een broertje bij. Het nieuwe spelconcept is gericht op kinderen en jongeren (10-15 jaar) en is inclusief: inzetbaar voor een zo breed mogelijk doelpubliek. Om dat te bereiken, zetten we een intensief traject op met jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties. 

De Bibster-partners Mediaraven, De Aanstokerij en Cultuurconnect dienden in april 2023 een voorstel in naar aanleiding van de projectoproep “Participatietraject Digitaal Jeugdwerk” van het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Daarin stelden ze de vraag om een innovatieve vorm van digitaal jeugdwerk te ontwikkelen. Doelstelling? Een inclusief spelconcept voor kinderen en jongeren.

Bibster in de bib

Digitaal jeugdwerk

Digitaal jeugdwerk is jeugdwerk waar digitale media of technologieën het instrument, de activiteit of de inhoud van het jeugdwerk zijn. Dat betekent dat digitaal jeugdwerk uit erg uiteenlopende methodieken en werkvormen kan bestaan. Het heeft dezelfde doelen, ethiek, waarden en principes als ‘regulier’ jeugdwerk. Digitaal jeugdwerk kan zowel fysiek als online zijn, of een mix van beide (hybride).

Participatief en digitaal inclusief

Voor dit voorstel besloten we met Mediaraven en De Aanstokerij intensief samen te werken met D’Broej uit Molenbeek. Zo bouwen we een sterke brug met de kinderen en jongeren waarmee we het spel ontwerpen. We kiezen ervoor om niets nieuws te ontwikkelen, maar werken verder op een bestaand platform: Bibster.

We geven de nieuwe spelmodus vorm in een sterk participatief traject. We ontwikkelen niet zozeer voor de kinderen en jongeren, maar vooral mét hen. In een serie van focusgroepen zijn het de jongeren zelf die het spelconcept creëren en die feedback geven in alle relevante fases van de ontwikkelingen.

Bij de projectoproep kwam ons voorstel als winnaar uit de bus. De beoordelingscommissie was lovend over ons voorstel: in het bijzonder over de participatieve aanpak en over het voorstel om verder te bouwen op het Bibster-platform. De bibliotheken - laagdrempelig en toegankelijk voor veel kinderen en jongeren - worden daarmee erkend als waardevolle partner voor jeugdwerk. 

De nieuwe spelmodus geven we vorm in een sterk participatief traject. We ontwikkelen niet zozeer voor de kinderen en jongeren, maar vooral mét hen. In een serie van focusgroepen zijn het de jongeren zelf die het spelconcept creëren en die feedback geven in alle relevante fases van de ontwikkelingen.

Wat mag je verwachten?

De spelvormen Quest en Story blijven uiteraard bestaan. Er verandert daarnaast niets aan het prijsmodel voor Bibster. Door de subsidie moeten we voor deze ontwikkeling niet putten uit de eigen middelen van Bibster. Er komt op termijn gewoon een extra spelmodus naast.

Wat wel: we steken Bibster in een nieuw jasje. Om de uitbreiding mogelijk te maken, krijgt de voorkant van Bibster eerst en vooral een versnelde technische update. En dat is meteen het ideale moment om er een grafische opfrisbeurt aan te koppelen. Zo krijgt Bibster na 7 jaar voor het eerst een nieuwe look.

De derde spelmodus stellen we voor in de loop van het voorjaar in 2024. Wanneer exact kunnen we nog niet vertellen, maar we houden jullie zonder fout op de hoogte via onze nieuwsbrieven.

Heeft jouw bib nog geen Bibster of wil je graag meer informatie?

 Lees meer en teken in.

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

 • 12/06/23
  Bibliotheken
  Beleven & inspireren

  Nieuwe spelmodus voor Bibster in de maak

  Bibster krijgt extra middelen voor een nieuwe spelmodus voor jongeren vanaf 12 jaar. Daarnaast staat ook een grondige technische en grafische vernieuwing op de planning.

Gerelateerde diensten

 • Bibliotheken
  Inspireren

  Bieblo

  Dit intuïtieve spel geeft kinderen tussen 8 en 11 leesinspiratie op maat
 • Bibliotheken
  Inspireren

  Mijn Leestipper

  Volwassen leners ontvangen gepersonaliseerde leestips uit je fictiecollectie.
 • Bibliotheken
  Inspireren

  [Jouw stad] Leest

  Digitaal platform voor de leescommunity in jouw stad of regio.