Cinébib filmstreaming: game over of stream on?

Bibliotheken
19/04/24

Na meer dan een jaar streamen, is er voldoende data beschikbaar om Cinébib te evalueren. De werkgroep is alvast enthousiast en wil graag verder streamen. Meer nog: Cultuurconnect mag onderzoeken of we Cinébib kunnen opschalen tot volwaardige dienst. Wat de evaluatie ons leert en hoe we de stap zetten naar opschaling, ontdek je hieronder.

Intentiecheck bij bibliotheken

Voor we de stap naar opschaling zetten, moeten we weten of de bibliotheken deze dienst willen afnemen en hoeveel budget ze daarvoor beschikbaar hebben. Niet onbelangrijk. Bij te weinig interesse of een budget dat niet volstaat om een kwalitatieve en duurzame streamingdienst op te zetten, kunnen we niet opschalen. 

Vul daarom zeker onze intentiecheck in voor 30 april 2024. We bespreken de resultaten binnen de werkgroep. Zijn er voldoende bibliotheken bereid om tegen een haalbare prijs in te stappen, dan kunnen we de aanbesteding opstarten. 

Doe de intentiecheck.

De evaluatie

Het evaluatierapport leert ons alvast aan welke minimale vereisten een filmstreamingdienst voor bibs moet voldoen:

  • een ruim aanbod (500+ titels) met een variatie tussen bekendere en minder bekende titels waarbij er zeker ruimte gemaakt moet worden voor ‘vergeten parels’;
  • de mogelijkheid om meerdere platformen aan te bieden onder één dienst mits heldere landingspagina, integratie van het aanbod in de catalogus en vlotte toegang via het Mijn Bibliotheek-profiel.

Met de gebruikersbevraging in maart 2023 (870 respondenten) kunnen we ook het perspectief van de lener betrekken. We vertrekken voor de evaluatie van onderstaande vragen. We vatten de antwoorden kort samen:

  1. In welke mate er interesse is in een filmstreamingaanbod via de bib?
  • De eindgebruikers zijn tevreden en willen ook in de toekomst streamen via Cinébib.
  • De werkgroep vindt het huidig gebruik iets lager dan verwacht, maar ziet groeipotentieel.
  • De bibliotheken in de pilootgroep willen Cinébib in hun aanbod houden én pleiten voor opschaling tot een volwaardige digitale collectie.
  1. Waaruit dient dat aanbod te bestaan?
  • Voldoende en divers aanbod is essentieel. Minstens een collectie van 500+ titels. 
  • De titels in de streamingbibliotheek zijn een aanvulling (geen verdubbeling) van het aanbod in de fysieke dvd-collectie.
  • De collectie is een mix van arthouse films, wereldcinema, jeugd- en jongerenfilms, en documentaires.
  • Er is een voorkeur voor een ruim en stabiel basisaanbod, waarbij geregeld titels toegevoegd of vervangen worden.
  1. Op welke manier bieden we dit aanbod best aan?
  • Cinébib is net zoals het e-boekenplatform één uniforme collectie voor alle bibliotheken. Dus geen vrije keuze uit verschillende platformen zoals in het pilootproject. 
  • De titels mogen van verschillende platformen komen, maar ze zijn wel maximaal geïntegreerd en raadpleegbaar via de bibliotheekcatalogus.
  • De leners krijgen vlot toegang tot de dienst via Mijn Bibliotheek.
  1. Wat het effect is van promotiecampagnes en bijkomende evenementen?
  • De diversiteit binnen de sector (schaalgrootte, samenstelling bevolking, lenerspubliek) maakt het niet evident om sjablonen voor gerichte lokale communicatie aan te bieden.
  • Bovenlokale communicatie over de dienst zelf heeft wel impact (vb. lancering met brede persaandacht).
  1. Kan er een duurzaam businessmodel gevonden worden, zowel richting de bibliotheken (B2B) als vanuit de bibliotheken zelf naar hun eindgebruikers (B2C)?
  • De leveranciers konden het gebruik zelf niet goed inschatten en legden de de prijs per inwoner binnen de piloot te hoog. Daar zit nog onderhandelingsmarge.
  • Het streamen van content is een complex gegeven met veel belanghebbenden. Er zijn kosten voor de rechthebbenden (films), het stromen van data en het in de lucht houden van de servers, de ontwikkeling en onderhoud van apps en webplatformen, en de leverancier. 

26 bibliotheken lanceerden op 6 oktober 2022 een dienstverlening rond filmstreaming via de bib. Bibliotheekleden kunnen zo van thuis uit films streamen met hun Mijn Bibliotheek-profiel via de platformen Sooner, Avila en/of Dalton. Dit pilootproject loopt af op 30 september 2024.

Meer weten over dit project? Lees dan snel verder!

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 06/10/23
    Gezin kijkt naar een film op groot scherm.
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Eén jaar Cinébib: droomstroom of kink in de kabel?

    Is Cinébib een succes? Op basis van de gebruikersdata van de deelnemende bibliotheken en een gebruikersbevraging die in april werd uitgestuurd, kunnen we na 1 jaar de tussenstand opmaken. We nemen de drie streamingsplatformen onder de loep.

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Digitale kranten & tijdschriften

    Digitale kranten en magazines voor bibleden, scholen en educatieve partners
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Interactieve kinderboeken (Fundels)

    Interactieve prenten- en AVI-boeken met animatiefilmpjes en educatieve spelletjes
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    E-boekenplatform cloudLibrary

    Leners lenen en lezen digitaal boeken via de bib