Communicatiemateriaal voor Dag van de Persvrijheid op 3 mei

Bibliotheken
15/04/24

3 mei is het de Internationale Dag van de Persvrijheid. Communiceert jouw bibliotheek mee op deze belangrijke dag?

Op de Dag van de Persvrijheid wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het belang van een vrije, onafhankelijke pers en de veiligheid van journalisten. In tijden van (oorlogs)propaganda en filterbubbels op sociale media is dit een pertinent thema. Zeker voor de bibliotheek, die burgers kritisch wil maken door toegang te geven tot een breed scala aan bronnen, vrij van politieke voorkeur of censuur. 

Zet op deze dag dan ook relevante diensten zoals het Krantenarchief en interessante titels uit je collectie in de kijker. Download het kant-en-klaar materiaal dat je meeteen kan gebruiken, of laat je erdoor inspireren. 

Voorbeeldtekst

Vrije pers verbindt, houdt je blik open en garandeert democratie. Want tussen de regels lees je het echte nieuws. Soms genuanceerd, soms kritisch, maar altijd actueel, in de kranten van jouw bib. Elke dag, ook online op het Krantenarchief van de bib.

Beeldmateriaal

Gebruik op deze dag de typische visuals in de Krantenarchief-stijl, aangepast aan het thema van persvrijheid. Een webbanner, 2 vierkante visuals en een banner voor in de ruimte met de call to action-button staan voor je klaar. Je kan deze zo downloaden of nog verder bewerken via de gratis tool Canva. Je vindt hieronder voorbeelden en de links naar de Canva-sjablonen.

Maakte je een eigen versie met het Krantenarchief-promotiemateriaal op Canva? We zijn altijd benieuwd naar originele of treffende ontwerpen van de bibliotheken.

Een pagina op je bibliotheekwebsite

Je vindt een pagina over de Dag van de Persvrijheid op het websiteplatform, zoals steeds bij ‘in afwachting van moderatie’. Die kan je zo overnemen of nog aanvullen met extra informatie.

Op de pagina staat alvast een korte inleidende tekst met verwijzing naar het digitale krantenarchief, een visual en een covercarrousel met interessante titels uit het e-boekencollectie in cloudLibrary.

Boekenplankje op het e-boekenplatform (cloudLibrary)

In het e-boekenplatform cloudLibrary staat een boekenplankje klaar rond dit thema. Met de covercarrousel op je website (in je CMS) en een thematafel in de bib breng je dit aanbod extra onder de aandacht. 

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

 • 28/06/24
  Bibliotheken
  Digitale collecties

  Gamen en lezen: een succesformule?

  Mediawijsheid is een noodzakelijke vaardigheid in het huidige digitale tijdperk. Welke rol kan de bibliotheeksector opnemen inzake mediawijsheid en leesbevordering?
 • 12/06/24
  Zomer-en winteraffiche e-boeken met als opschrift 'Lees altijd en overal de e-boeken van je bib. Kies uit duizenden titels voor een koffer vol leesplezier!"
  Bibliotheken
  Digitale collecties

  Back on track: e-boekencampagne in treinstations

  Na een geslaagde campagne in 2022, beslisten we de e-boekencampagne in 2023 te herhalen. We gingen aan de slag met dezelfde affiches, maar kozen bewust voor meer diverse steden en gemeenten.
 • 30/04/24
  Bibliotheken
  Digitale collecties

  Gezocht: pilootbibliotheken voor interactieve kinderboeken

  Cultuurconnect duikt samen met BookaBooka en De Voorleeshoek in de wereld van interactieve kinderboeken. De twee nieuwe werkgroepen testen tot het najaar van 2025 het gebruik van deze digitale kinderboekendiensten uit. Hieronder maak je kennis met beide diensten en ontdek je hoe je je kandidaat stelt voor deze twee pilootprojecten.

Gerelateerde diensten

 • Bibliotheken
  Digitale collecties

  Digitale kranten & tijdschriften

  Digitale kranten en magazines voor bibleden, scholen en educatieve partners
 • Bibliotheken
  Digitale collecties

  Interactieve kinderboeken (Fundels)

  Interactieve prenten- en AVI-boeken met animatiefilmpjes en educatieve spelletjes
 • Bibliotheken
  Digitale collecties

  E-boekenplatform cloudLibrary

  Leners lenen en lezen digitaal boeken via de bib