De Bibliotheek op KlasCement

Bibliotheken
08/12/23

KlasCement is een deelplatform voor het onderwijs. Leerkrachten en organisaties pluggen er tips en leermiddelen om in de klas te gebruiken. Ook Cultuurconnect maakte voor De Bibliotheek recent een pagina op dit platform. Het is dé ideale plek om leermiddelen van de bib te delen met leerkrachten, maar ook om te weten wat er leeft in het onderwijs.

Ontdek De Bibliotheek op KlasCement

Wij maakten recent een pagina aan met als eerste item het online krantenarchief van de bib

Daarnaast plannen we KlasCement nog verder uit te breiden. Momenteel werken we aan een korte promotievideo voor het Krantenarchief. Deze mag je verwachten in het voorjaar van 2024 en posten we onder andere op KlasCement. Voor de Krantenkiosk is zelfs een heuse instructievideo in de maak. Ideaal om te delen met de leerkrachten. Dat is dan aanvullend op de handleiding die je nu al vindt op het leerplatform.

Hoe KlasCement gebruiken als bib?

KlasCement is niet enkel een handige tool voor leerkrachten, maar ook voor andere organisaties. Zo vind je er als bibliotheek heel wat bruikbare informatie terug. Maar wist je dat je als lokale bib via deze weg ook jouw aanbod voor het onderwijs kan delen? Wij maakten de overkoepelende pagina, maar daarnaast kan je eveneens jouw eigen leermiddelen of good practices promoten. Hoe? Simpel: door jouw lesmateriaal te mailen naar eva.boels@cultuurconnect.be. Wij geven het vervolgens een plaatsje op de centrale pagina. Op die manier bundelen we alles op één plek en bouw je mee aan de bibpagina op KlasCement.

Verwijs daarnaast regelmatig zelf naar de pagina in jouw nieuwsbrief of op sociale media. Via deze weg zetten we nog meer in op onderwijs. Dit sluit mooi aan bij onze visie op de bibliotheken. Zij faciliteren het onderwijs door ondersteuning van scholen en hun leerlingen. Dit lees je ook in het eindrapport van de stuurgroep Digitale Bibliotheek.

Lesmateriaal dat je graag wil delen? Mail naar eva.boels@cultuurconnect.be. Bezorg ons de nodige informatie:

 • Wie is de doelgroep?
 • Wat is het thema? 
 • Hoe werkt het? 
 • ...
Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

 • 28/06/24
  Bibliotheken
  Digitale collecties

  Gamen en lezen: een succesformule?

  Mediawijsheid is een noodzakelijke vaardigheid in het huidige digitale tijdperk. Welke rol kan de bibliotheeksector opnemen inzake mediawijsheid en leesbevordering?
 • 12/06/24
  Zomer-en winteraffiche e-boeken met als opschrift 'Lees altijd en overal de e-boeken van je bib. Kies uit duizenden titels voor een koffer vol leesplezier!"
  Bibliotheken
  Digitale collecties

  Back on track: e-boekencampagne in treinstations

  Na een geslaagde campagne in 2022, beslisten we de e-boekencampagne in 2023 te herhalen. We gingen aan de slag met dezelfde affiches, maar kozen bewust voor meer diverse steden en gemeenten.
 • 30/04/24
  Bibliotheken
  Digitale collecties

  Gezocht: pilootbibliotheken voor interactieve kinderboeken

  Cultuurconnect duikt samen met BookaBooka en De Voorleeshoek in de wereld van interactieve kinderboeken. De twee nieuwe werkgroepen testen tot het najaar van 2025 het gebruik van deze digitale kinderboekendiensten uit. Hieronder maak je kennis met beide diensten en ontdek je hoe je je kandidaat stelt voor deze twee pilootprojecten.

Gerelateerde diensten

 • Bibliotheken
  Digitale collecties

  Digitale kranten & tijdschriften

  Digitale kranten en magazines voor bibleden, scholen en educatieve partners
 • Bibliotheken
  Digitale collecties

  Interactieve kinderboeken (Fundels)

  Interactieve prenten- en AVI-boeken met animatiefilmpjes en educatieve spelletjes
 • Bibliotheken
  Digitale collecties

  E-boekenplatform cloudLibrary

  Leners lenen en lezen digitaal boeken via de bib