Dit was Connect & co. 23, de dienstendag voor bibliotheken

Bibliotheken
02/05/23

Wat een fantastisch weerzien! Afgelopen dinsdag kwamen meer dan 300 enthousiaste bibliotheekmedewerkers uit 183 bibliotheken samen in het KMSK in Brussel om na te denken over de digitale dienstverlening van de bib. Na een goed gevuld voormiddagprogramma was er in de namiddag ruimte voor inspirerende sessies en workshops die prikkelden om zelf aan de slag te gaan. Hopelijk heb jij er net zo van genoten als wij!

Iedereen mee op de digitale trein

Tijdens de keynote illustreerde Ilse Mariën dat digitale vaardigheden nog niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn, ondanks de snelle ontwikkeling van nieuwe technologieën in onze maatschappij. Maar welke sociaal-digitale groepen dreigen hierdoor precies uit de boot te vallen en wat kunnen we hieraan doen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen kan deelnemen aan onze digitale maatschappij?

Daarna volgde een terugblik op het vernieuwingstraject van het Dienstenmodel, met als sluitstuk het IBL-proefjaar. Wat leerden we uit dit traject, wat kunnen we verder verbeteren? Welke strategische klemtonen willen we leggen om de dienstverlening van de digitale bibliotheek voor de gebruiker en de gebruiksvriendelijkheid voor de bibliotheekmedewerker te verbeteren? Op die laatste vraag gaf de stuurgroep Digitale Bibliotheek een antwoord tijdens het panelgesprek met de directie van Cultuurconnect. Bekijk het subsidievoorstel van de stuurgroep om deze ambities te kunnen realiseren.

Inhoudelijk namiddagprogramma

Na de middag stonden verschillende sessies en workshops op de planning. We deelden de eerste tussentijdse resultaten van pilootproject Cinébib, wisselden Wise-tips uit, leerden hoe je jongeren én ouderen kan enthousiasmeren voor e-lezen en ontdekten welke vernieuwingsprojecten de Open Vlacc-catalografen in petto hebben.

Wie deelnam aan de workshops, ging naar huis met een berg nieuwe inzichten en ideeën om de intensieve mediagebruiker, jeugd en scholen nog beter te ondersteunen met de digitale diensten van de bibliotheek. Met het oog op de verkiezingen volgend jaar reikten we ook handvaten aan om de visie van jouw bibliotheek op de maatschappelijke en politieke agenda van jouw lokaal bestuur te krijgen.

Bekijk de foto's en lees wat de deelnemers vonden van de sessies en workshops:

Presentaties en foto's

Bedankt aan alle aanwezigen om er samen zo'n mooie, interessante en gezellige namiddag van te maken!

Deel dit artikel: