Festival Digital: in gesprek met Ilja Van Autreve

Podiumhuizen
16/02/23

KOPERGIETERY presenteert Festival Digital#4, de vierde editie van het festival waar
podiumkunsten, technologie en media samenkomen. Op het festival (16-19 februari, Gent) kunnen zowel programmatoren als het brede publiek (inter)nationale voorstellingen, videogames en installaties beleven die de raakpunten opzoeken tussen kunst en technologie. Cultuurconnect ging in gesprek met Ilja Van Autreve, curator van het Festival Digital.

Wat is een makeathon? En waarom er eentje organiseren?

Ilja: "Makeathon komt van 'making things together'. Op korte tijd werken we met een ploeg intensief samen om nieuwe ideeën te bedenken. De deelnemers zijn een mix van techneuten, gamedevelopers en dramastudenten. Door de samenwerking met Nerdlab hebben we toegang tot de lokale gemeenschap van makers.

In de makeathon onderzoeken we de mogelijkheden van digitaal theater. De lockdown noopte vele makers en gezelschappen tot het creëren of uitzenden van digitaal werk. Is dat het theater van de toekomst? Zijn er bruikbare lessen die we kunnen trekken uit de pandemie? Hoe kunnen we online podiumkunsten op een duurzame manier inzetten? Kunnen we een nieuwe notie van artistieke ruimtelijkheid creëren in een niet-fysieke, online omgeving?

Dit format van een makeathon maar ook van onze Creative Conversatons, een internationale
lezingenreeks over de toekomst van digitaal theater, delen we graag zo opensource mogelijk met de cultuursector. Het is iets dat een cultuurcentrum zelf kan organiseren om zo de lokale gemeenschap van de makerbeweging te leren kennen en te betrekken.

Het resultaat van de makeathon wordt op verschillende plekken in de UK gepitcht, o.a. bij onze
partners in Z-art in Belfast, Manchester en Edinburgh."

Hoe loopt jullie internationale samenwerking rond de Creative Conversations?

Ilja: "Tijdens de coronapandemie kwamen veel mensen met elkaar in contact. Iedereen was op zoek naar digitale oplossingen voor theater. Tijdens onze vorige editie leerden we een twintigtal mensen kennen en discussieerden we hier vaak over. Dat leidde tot de Creative Conversations-reeks waar we drie onderwerpen rond digitaal theater hebben uitgespit."

Getipt voor programmatoren!

Programmatoren zijn tijdens het hele festival welkom.

  • De inspiratietalks en netwerkdrinks op vrijdag 17.02 om 20u in KOPERGIETERY bevelen we warm aan: tijdens deze inspiratiesessie met acteur en theatermaker Mathijs F Scheepers (SkaGeN) en Haryo Sukmawanto (technical artist voor CREW) kom je meer te weten over hun ervaring met digitaal theater en kan je volop netwerken met andere professionals.
  • Maak kennis met games van onafhankelijke ontwikkelaars met een maatschappelijke insteek. Samen met Different Perspectves Art Games Festival werden games gecureerd die alle vormen van samenspel belichamen. Ze zijn ontworpen om op een verrassende manier met je medespelers om te gaan.

Meer informatie over het festival: ilja@kopergietery.be.
Bekijk het volledige programma en tickets op festivaldigital.be.

Meer tips? Bekijk onze agenda digitale cultuur!

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 29/03/24
    Podiumhuizen
    Beleven & inspireren

    25 cultuurpartners brengen SING! voor jong & oud via livestream naar 70 zorgcentra

    Dankzij livestreaming van het concert konden de bewoners van een 70-tal zorgcentra deelnemen aan deze unieke intergenerationele culturele ervaring.
  • 28/03/24
    Bibliotheken
    Podiumhuizen
    Beleven & inspireren

    Bert Vermeulen en Eline Swinnen: full speed met de werkgroep Talkpoeder

    Bert (bib Waregem) en Eline (CC Adelberg) experimenteren via de werkgroep met sprekers, onderwerpen, formats, prijszetting ... voor de online talks van Talkpoeder. Zij vertellen hoe het project er kwam.
  • 25/03/24
    Podiumhuizen
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: wat betekenden onze diensten voor jouw podiumhuis in 2023?

    De Cultuurconnect-diensten voor podiumhuizen in 2023 in cijfers.

Gerelateerde diensten

  • Podiumhuizen
    Beleven

    Livestreaming

    Een zorgpubliek op afstand volgt live voorstellingen vanuit het cultuurhuis.
  • Podiumhuizen
    Beleven

    Theaterspel Voor De Show

    Een virtuele tour door het cultuurhuis met opdrachten rond de komende schoolvoorstelling.