Dit vinden gebruikers van het Gopress Archief

bib
3
17/02/22
Deel dit artikel:
scherm van gopress met een knack-tijdschrift en een wazige gebruiker die kijkt naar het scherm

De voorbije herfst gaven 346 gebruikers van het digitale krantenarchief hun mening over deze bibliotheekdienst via een bevraging. Dit was een geslaagde steekproef die toont wie het krantenarchief gebruikt, welke info ze zoeken en welke verbeterpunten er zijn.

De helft van de bevraagde gebruikers is tussen de 25 en 60 jaar oud. 26% is jonger dan 25, 18% is ouder dan 60 jaar. Onder de respondenten zaten 50% mannen en 39% vrouwen. 36% van de gebruikers bezocht het digitale krantenarchief uit persoonlijke interesse en 34% voor een school- of onderzoeksopdracht. 

57% van de respondenten scoort 8+ op tevredenheid (schaal van 0-10). Het overgrote deel (70%) vindt er ook de gewenste informatie. Bij de zoekacties die niets opleverden, komt dat vaak door een ongerichte zoekactie of verkeerde verwachtingen. De gezochte bron zit dan bijvoorbeeld niet in het aanbod of het gezochte artikel is te recent.

Gebruikers gaven ook waardevolle feedback tijdens de bevraging. Zo mag het archief nog uitbreiden met meer bronnen en oudere artikels. Ook het zoeken kan beter: gebruikers zouden het handig vinden om meer filtermogelijkheden te hebben en om in meerdere bronnen tegelijk te kunnen zoeken. Volgens de respondenten zouden een opfrissing van de lay-out, een frissere presentatie en betere promotie door de bib bijdragen aan de populariteit van het archief.

De bevraging liep van 21 oktober tot en met 14 december 2021 op 32 bibliotheekwebsites via de tool Hotjar. Cultuurconnect gaat met deze input aan de slag en bekijkt samen met Belga de opties om het aanbod uit te breiden. Daarnaast staan in het voorjaar van 2022 enkele technische aanpassingen op de planning om de gebruikerservaring te optimaliseren.

Video: Een terug- en vooruitblik voor de digitale kranten en tijdschriften (Gopress)

In een korte video geeft Gwenny Vlaemynck een overzicht van de belangrijkste cijfers, gebeurtenissen en geplande vernieuwingen. Ideaal om je voor te bereiden op Connect & co., de dienstendag voor bibliotheken. De video over Gopress, maar ook korte video's met een stand van zaken van de andere digitale bibliotheekdiensten kan je nu bekijken op het coöperatieplatform

Bekijk de Gopress-video (4min.)