Interview: Magy De Bie over de ambities van Antwerpen Leest

Bibliotheken
03/06/22

Na pionier Leuven Leest werden de voorbije jaren ook in Gent, Antwerpen en Brugge leescommunity’s geboren. Elke stad legt eigen klemtonen, steeds met de focus op leesbevordering. De enthousiaste en innemende Magy De Bie is sinds 4 maanden het gezicht van Antwerpen Leest. Wat zijn haar ambities en dromen voor de leescommunity in Antwerpen? Magy aan het woord.

Wat is de kracht van Antwerpen Leest?

Magy: “Lezen is bij uitstek een individuele hobby. Antwerpen Leest verbindt alle mensen die op een manier bezig zijn met lezen en literatuur, en geeft een platform om hun leesplezier te delen. Je creëert een ecosysteem van literaire spelers en lezers: daar schuilt voor mij de kracht van Antwerpen Leest.”

Welke klemtonen zal je leggen de komende jaren?

Magy: “Mijn opdracht is om Antwerpen Leest bekend te maken bij een breder publiek, zodat meer mensen met een hart voor literatuur zich deel voelen van de community. Ik ben daarom wel blij dat we weer fysieke bijeenkomsten kunnen organiseren. Op het event voor 2 jaar Antwerpen Leest in de Erfgoedbibliotheek voelde ik het potentieel en de verbondenheid van de community.”

“We zouden ook graag aanwezig zijn op Midzomernacht en het boekenfestival ‘Lees!’ om de zichtbaarheid van Antwerpen Leest te vergroten en de community te laten groeien. Het zou fijn zijn als Antwerpen Leest wordt getagd  in de UiT-databank bij alle programmatie van de Boekenmaand, zodat alles mooi samen staat op het platform. En ten slotte wil ik meer jonge mensen betrekken bij de leescommunity.”

Op welke manier kan je met Antwerpen Leest een jonger publiek bereiken?

“Om het publiek te verjongen wil ik nog meer samenwerken met vzw’s, zoals Stampmedia, die deze doelgroep al bereiken. De kubus aan Permeke wordt binnenkort de nieuwe jongerenhub, dat biedt alvast mogelijkheden voor een samenwerking met Antwerpen Leest. Het is mijn droom om ooit een jongerenredactie uit te bouwen, om grip te krijgen op wat leeft binnen de jongerencultuur en te connecteren met deze doelgroep.”

Met welke partners wil je nog graag samenwerken?

Magy: “De krachtlijnen van de bib, zoals leesplezier, meerstemmigheid, leesklimaat en verdieping, sluiten zeer nauw aan bij de doelstelling van Antwerpen Leest. Daarom zijn de 16 Antwerpse bibliotheken belangrijke partners, ze zijn mee ambassadeur van Antwerpen Leest.”

mensen die grasduinen tussen boeken op een tafel

“Daarnaast willen we de boekhandels en uitgeverijen meer betrekken. Gent Leest doet dat bijvoorbeeld met een stadslezerkaart. Ook onze 5 stadsdichters wil ik graag nog inschakelen. In het najaar staan onder andere samenwerkingen met Slow Reading en met museum Plantin-Moretus op het programma.”

Maak kennis met Magy De Bie

Portret van Magy De Bie met een boek in de hand

Magy komt van de jeugddienst van Stad Antwerpen. Ze heeft een sterke affiniteit met jeugdtheater, theater, spoken word en poëzie. Netwerken zit haar in het bloed. De vele jonge, dynamische contacten uit het netwerk dat ze uitbouwde tijdens haar carrière, komen ook bij Antwerpen Leest goed van pas. Ze gelooft sterk in cultuureducatief werken om cultuur tot bij de mensen te brengen. Daarom zet ze zich in voor projecten als Antwerpen Leest en Samen Lezen.

Magy: “Ik ben een netwerker, een mensen-mens. Ik kan goed enthousiasmeren. Dat is nodig in deze job om je community levendig te houden, partners te leren kennen en hen te betrekken. Je moet ervoor zorgen dat je community en je partners enthousiast zijn over het project en het mee uitdragen, elke dag.”

Wil je meer weten over de mogelijkheden van [Jouw stad] Leest voor jouw regio of stad? Koen Vandendriessche van Cultuurconnect maakt graag tijd voor een vrijblijvend gesprek.

 

foto’s: Fotografencollectief Brandpunt 23

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

 • 30/11/23
  Bibliotheken
  Digitale collecties
  Beleven & inspireren

  Korting op Cultuurconnect-diensten voor bibs binnen een regiosamenwerking type 3

  Sinds 1 januari 2023 genieten regiobibs binnen een regiosamenwerking type 3 van een prijskorting tot 15% op de login-diensten van Cultuurconnect.
 • 09/11/23
  Bibster in de bib
  Bibliotheken
  Beleven & inspireren

  Bibster krijgt een inclusieve spelmodus

  Voor het eerst sinds het ontstaan van Bibster in 2017 krijgt Bibster een grote inhoudelijke aanpassing. In 2024 komt er een derde spelmodus bij. Het nieuwe spelconcept is gericht op kinderen en jongeren (10-15 jaar) en is inclusief: inzetbaar voor een zo breed mogelijk doelpubliek.
 • 17/08/23
  Wandelkaart [Jouw stad] Leest Alta Via Boekhandelwandelplan Antwerpen Leuven Brugge Gent
  Bibliotheken
  Beleven & inspireren

  Op leesavontuur met het Boekhandel-Wandelplan van [Jouw stad] Leest

  Cultuurconnect, reisboekhandel Alta Via en leescommunity's Antwerpen Leest, Brugge Leest, Gent Leest en Leuven Leest sloegen de handen in elkaar. Het resultaat: een wandelplan dat boekhandels en literaire hotspots met elkaar verbindt.

Gerelateerde diensten

 • Bibliotheken
  Inspireren

  Bieblo

  Dit intuïtieve spel geeft kinderen tussen 8 en 11 leesinspiratie op maat
 • Bibliotheken
  Inspireren

  Mijn Leestipper

  Volwassen leners ontvangen gepersonaliseerde leestips uit je fictiecollectie.
 • Bibliotheken
  Inspireren

  [Jouw stad] Leest

  Digitaal platform voor de leescommunity in jouw stad of regio.