Online leescommunity Antwerpen Leest van start

beleid
bib
cc/gc
5
13/05/20
Deel dit artikel:

Sinds 23 april Wereldboekendag vinden Antwerpse lezers alles wat hun lezershart begeert op het online platform Antwerpen Leest. Stad Antwerpen is daarmee de derde stad die een eigen versie van [Jouw stad] Leest lanceert. Wat is hun ervaring tot nu toe? En hoe zien ze de toekomst van deze leescommunity? Communitymanager Karen Milants van Antwerpen Leest aan het woord.

Op Antwerpen Leest vind je leestips, events over lezen en literatuur, de leukste leesplekken en andere inspiratie. Al meer dan 300 stadslezers engageerden zich om enkele keren per jaar een stukje te schrijven over hun lievelingsboek of favoriete leesplek. Organisaties delen op het platform al hun literaire activiteiten zoals lezingen, samenleesgroepen en festivals.

Een breed publiek bereiken

Voor Antwerpen Leest bundelen stadslezers, boekhandels, bibliotheken, literaire verenigingen en culturele spelers de krachten om Antwerpen in beweging te brengen rond literatuur en lezen, met een online en offline leescommunity. Antwerpen Leest richt zich in de eerste plaats tot een zo breed mogelijk publiek en ziet lezen als de basis voor ontmoeting, verbinding, begrip en verrijking.

Karen: “Om te voorkomen dat we enkel usual suspects aanspreken, kozen we leesambassadeurs met diverse profielen en werken we samen met een brede waaier aan organisaties, zoals Atlas, Samen Lezen en VOEM. Alle organisaties zijn erg enthousiast."

“Hopelijk volgen er tal van initiatieven van partnerorganisaties en stadslezers onder de vlag van Antwerpen Leest, zodat het lezers en organisaties dichter bij elkaar brengt. Zo kan Antwerpen Leest lezen zichtbaar maken in heel de stad en echt het verschil maken.”

Het is een uitgelezen kans om verschillende organisaties rond de tafel te krijgen die elkaar anders moeilijk vinden en samen een breder publiek aan te spreken.
Karen Milants (communitymanager Antwerpen Leest)

Klemtoon op leesbevordering

Karen: “Antwerpen Leest moet meer zijn dan enkel leesfanaten die onderling leestips delen. Leesbevordering is een belangrijk aspect, hier gaan we samen met onze lokale partners aan werken.” 

"Via Antwerpen Leest vinden organisaties die werken rond leesbevordering elkaar; bijvoorbeeld op de werkgroepen met de sector of via een vraag aan Antwerpen Leest. Leerkrachten NT2 gebruiken het platform tijdens hun lessen. Ze vinden er boeken die aangeraden worden door anderen die Nederlands leren, of schrijven met hun klas een leestip."

Lezende steden

Antwerpen lanceert deze eigen leescommunity in navolging van Leuven (2017) en Gent (februari 2020), en legt daarbij eigen accenten. “Leuven, Gent en Antwerpen hebben samengewerkt met Cultuurconnect om met de expertise van pilootproject van Leuven Leest een verbeterd opgeschaald platform te realiseren. Cultuurconnect vond in Statik de ideale platformbouwer die onze gezamenlijke ambities kon waarmaken. Als het communityplatform draait, wordt het allemaal concreet en kan iedereen er de vruchten van plukken. Heerlijk!”

Ook stad Brugge start met de zoektocht naar stadslezers en lanceert in september een eigen digitale leescommunity. “De deelnemende steden delen hun ervaringen en expertise met Cultuurconnect in een kleine intervisiegroep. Het is heel leerrijk hoe elke stad haar community beheert en voedt. We leren voortdurend van elkaar: welke fouten kunnen we vermijden en welke best practices kunnen we overnemen? Op die manier vormen we een lerend netwerk.”

U leest toch ook?

Wil jouw stad, regio of gemeente ook een leescommunity uitbouwen? Stuur gerust een mailtje naar koen.vandendriessche@cultuurconnect.be om de mogelijkheden te bespreken.

Auteur

Koen Vandendriessche

Productmanager Beleving en Inspiratie