Mijn Leestipper maandthema's: hoe werkt dat?

Bibliotheken
15/07/21

In oktober 2020 legde de werkgroep maandthema's voor een jaar vast waaruit Mijn Leestipper passende titels plukt voor gebruikers. Maar hoe werkt dit nu precies? Hoe zorgen Mijn Leestipper en je bibliotheek ervoor dat gebruikers binnen hun profiel toch nieuwe titels en auteurs ontdekken? Zo hou je je leners aan het lezen met steeds weer nieuwe boekentips uit jouw collectie.

Ontdek hieronder ook de maandthema's voor de komende maanden, zodat je hier eventueel op kan inspelen met je fysieke thematafels, en krijg een gouden tip van Annemie Pijcke (bibliothecaris bib Hoeilaart).

Maandthema's: zo werkt dat

Op basis van de vastgelegde maandthema’s worden rijtjes leestips samengesteld voor gebruikers: per maand een 5-tal thema's. Geen enkele gebruiker krijgt die allemaal te zien: je ziet er maximaal 3. Het algoritme van Mijn Leestipper zoekt per thema een lading passende titels. Vervolgens selecteert het algoritme titels die aanwezig zijn in de bibliotheekcollectie van de gebruiker én matchen met de voorkeuren van de gebruiker. Vindt hij minstens 5 boeken? Dan wordt een themarij getoond aan de gebruiker met de 5 meest passende boekentips. 

Leverancier Bookarang denkt mee na. Elke maand evalueren ze of er voldoende lezers aan hun trekken komen met de gekozen thema's. Wordt een groep lezers, bijvoorbeeld thrillerfans, nog niet goed bediend, dan wordt een thema toegevoegd of aangepast. De werkgroep Mijn Leestipper evalueert jaarlijks welke thema’s het goed doen, als input voor de komende jaren.

Tip van Annemie Pijcke (bibliothecaris bib Hoeilaart)

"Ik kreeg reeds enthousiaste reacties. Vooral van veellezers, mensen van de leesclub en zo. Zelf gebruik ik het ook graag. Het is belangrijk dat gebruikers regelmatig hun leesvoorkeuren of favorieten aanpassen, zo krijgen ze niet steeds weer dezelfde tips, zeker in een kleinere collectie. Ook loont het om regelmatig goede boeken een hoge score te geven. Daar houdt Mijn Leestipper dan rekening mee."

Ontvang meer communicatietips, promomateriaal, voorbeeldteksten en updates via de nieuwsbrief van Mijn Leestipper.

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 19/04/24
    Bibliotheken
    Beleven & inspireren

    Lezende steden doen hun boekje(s) open op Vlaanderenleestdag

    Op Vlaanderenleestdag slaan de lezende Steden - Antwerpen, Brugge, Gent en Leuven - de handen in elkaar en organiseren ze leuke leesactiviteiten. Want samen lezen is nog leuker, toch? Ontdek hieronder wat ze in petto hebben!
  • 28/03/24
    Bibliotheken
    Podiumhuizen
    Beleven & inspireren

    Bert Vermeulen en Eline Swinnen: full speed met de werkgroep Talkpoeder

    Bert (bib Waregem) en Eline (CC Adelberg) experimenteren via de werkgroep met sprekers, onderwerpen, formats, prijszetting ... voor de online talks van Talkpoeder. Zij vertellen hoe het project er kwam.
  • 22/03/24
    Meisje loopt in de bib en kijkt naar een opdrachtenplaatje van Bibster.
    Bibliotheken
    Beleven & inspireren

    Zoektocht Schatten van Vlieg vanaf juni in Bibster

    Organiseert jouw bibliotheek deze zomer een zoektocht voor Schatten van Vlieg? Dan kan dat opnieuw met een kant-en-klaar spel in Bibster Quest.

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Inspireren

    Bieblo

    Dit intuïtieve spel geeft kinderen tussen 8 en 11 leesinspiratie op maat
  • Bibliotheken
    Inspireren

    Mijn Leestipper

    Volwassen leners ontvangen gepersonaliseerde leestips uit je fictiecollectie.
  • Bibliotheken
    Inspireren

    [Jouw stad] Leest

    Digitaal platform voor de leescommunity in jouw stad of regio.