Mijn Leestipper maandthema's: hoe werkt dat?

bib
5
15/07/21
Deel dit artikel:

In oktober 2020 legde de werkgroep maandthema's voor een jaar vast waaruit Mijn Leestipper passende titels plukt voor gebruikers. Maar hoe werkt dit nu precies? Hoe zorgen Mijn Leestipper en je bibliotheek ervoor dat gebruikers binnen hun profiel toch nieuwe titels en auteurs ontdekken? Zo hou je je leners aan het lezen met steeds weer nieuwe boekentips uit jouw collectie.

Ontdek hieronder ook de maandthema's voor de komende maanden, zodat je hier eventueel op kan inspelen met je fysieke thematafels, en krijg een gouden tip van Annemie Pijcke (bibliothecaris bib Hoeilaart).

Maandthema's: zo werkt dat

Op basis van de vastgelegde maandthema’s worden rijtjes leestips samengesteld voor gebruikers: per maand een 5-tal thema's. Geen enkele gebruiker krijgt die allemaal te zien: je ziet er maximaal 3. Het algoritme van Mijn Leestipper zoekt per thema een lading passende titels. Vervolgens selecteert het algoritme titels die aanwezig zijn in de bibliotheekcollectie van de gebruiker én matchen met de voorkeuren van de gebruiker. Vindt hij minstens 5 boeken? Dan wordt een themarij getoond aan de gebruiker met de 5 meest passende boekentips. 

Leverancier Bookarang denkt mee na. Elke maand evalueren ze of er voldoende lezers aan hun trekken komen met de gekozen thema's. Wordt een groep lezers, bijvoorbeeld thrillerfans, nog niet goed bediend, dan wordt een thema toegevoegd of aangepast. De werkgroep Mijn Leestipper evalueert jaarlijks welke thema’s het goed doen, als input voor de komende jaren.

Zomerse maandthema's

juli 2021

 1. Zorg
 2. Mensenhandel
 3. Sport
 4. Reisverhalen
 5. Vrijheid
 6. Maffiosi

augustus 2021

 1. Magisch realisme
 2. Klimaat
 3. Moeders
 4. Japan
 5. Topspeurders

september 2021

 1. IJsland
 2. Verslaafd
 3. Kindertijd
 4. Ruïnes en kastelen
 5. On the road

Tip van Annemie Pijcke (bibliothecaris bib Hoeilaart)

"Ik kreeg reeds enthousiaste reacties. Vooral van veellezers, mensen van de leesclub en zo. Zelf gebruik ik het ook graag. Het is belangrijk dat gebruikers regelmatig hun leesvoorkeuren of favorieten aanpassen, zo krijgen ze niet steeds weer dezelfde tips, zeker in een kleinere collectie. Ook loont het om regelmatig goede boeken een hoge score te geven. Daar houdt Mijn Leestipper dan rekening mee."

Ontvang meer communicatietips, promomateriaal, voorbeeldteksten en updates via de nieuwsbrief van Mijn Leestipper.