In The Metamovie vervagen de grenzen tussen film, game en theater

Podiumhuizen
03/05/24

Beleef de immersieve ervaring in KASKCinema en op For Real

Zibanejor, een buitenaards wezen, wordt gevangen gehouden door een gevaarlijke bende. Die wil het giftige bloed van Zibanejor gebruiken om het als massavernietigingswapen in te zetten op aarde. Zo start “Alien Rescue”, een bijzondere mix van een science-fiction film, VR-game en theater. Je kan deze immersieve ervaring beleven op 17 en 19 mei in KASKcinema in Gent en op het For Real festival dat Cultuurconnect samen met CC De Grote Post en Sociaal Fonds voor Podiumkunsten organiseert op 29 november in Oostende.

Alien Rescue

Alien Rescue is het eerste verhaal van The Metamovie, een concept bedacht door Jason Moore. Zo’n Metamovie is in de eerste plaats een film, waarin de acteurs live acteren in een Metaverse. Dit is een virtuele ruimte in Virtual Reality waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Voor Alien Rescue is dit het Resonite-platform, waarop zich vier acteurs bevinden die het verhaal ‘dragen’.

De acteurs spelen elk op een andere fysieke locatie, maar ze komen samen in dezelfde virtuele 3D-ruimte. Ze kennen de grote verhaallijnen en de teksten. Maar toch is elke opname anders, want het publiek speelt een rol in het verhaal en kan bepaalde keuzes maken, waardoor de film telkens anders wordt.
 

Het publiek kiest uit drie rollen

Het publiek kan uit drie rollen kiezen. De ‘heroes’ hebben de belangrijkste rol. Zij zetten een VR-bril op en participeren als extra acteurs in het verhaal. Zij kunnen praten, acties uitvoeren en op bepaalde momenten in het verhaal keuzes maken over hoe het verhaal verder moet. Zo’n held is niet alleen acteur, maar moet af en toe ook een gevecht uitvoeren, net zoals in een game.

Een tweede rol is die van ‘sidekick’. Ook deze deelnemers hebben een VR-bril op, maar zij kunnen niets zeggen en slechts een beperkt aantal handelingen stellen. Ze verkennen het terrein voor de hoofdrolspelers en kunnen hen waarschuwen voor onheil met lichtsignalen. En dan is er nog de rest van het publiek die deze bijzondere mix van een film en een game volgt op een scherm, zonder VR-bril. Dit kan thuis of samen in een fysieke ruimte op een evenement. Ook de heroes en sidekicks kunnen thuis mee doen of fysiek aanwezig zijn op een event, zoals er in mei twee worden georganiseerd in KASKcinema.

Apart event voor cultuurprofessionals

Op vrijdagavond 17 mei kunnen professionals tijdens een apart evenement meekijken achter de schermen. Je leert er onder meer hoe het live gebeuren wordt gefilmd in de virtuele ruimte. Net zoals bij een live TV-opname zijn in de virtuele ruimte cameramensen die de beelden doorsturen naar een regisseur die selecteert wat het publiek te zien krijgt. Op zondagavond 19 mei is de live filmvoorstelling van een 70-tal minuten voor het grote publiek. De rollen van de helden zijn al toegewezen, maar er zijn nog tickets voor de sidekicks en het publiek dat de film bekijkt. Na de voorstelling volgt nog een gesprek met de acteurs.

Lucas Dewulf, programmator van KASKCinema, is heel enthousiast over Metamovie. Hij ziet kansen voor cultuurhuizen die met het concept een nieuw publiek willen aantrekken. “Jongeren die van games houden en op Twitch live games volgen, kan je actief laten participeren in zulke ervaringen die nauw aansluiten bij de role playing games die ze vaak al kennen. Je kan zelf zo’n evenement opzetten in je cultuurhuis en jongeren de kans geven om in zo’n fantasywereld te duiken.”

For Real festival op 29 november in CC De Grote Post, Oostende

Wie er niet bij kan zijn in mei, krijgt een volgende kans op het For Real festival dat op 29 november plaatsvindt in Oostende. Cultuurconnect organiseert dit evenement samen met het Sociaal Fonds voor Podiumkunsten en CC De Grote Post. Hier kan je onder meer “Songs for a Passerby” bekijken, de Virtual Reality-operavoorstelling van Celine Daemen die in 2023 op het Filmfestival in Venetië de grote prijs van de ‘Immersive’ categorie wegkaapte. Naast deze en andere immersieve ervaringen, houden we ook gesprekken en workshops met makers en programmatoren over digitale podiumkunsten.

Noteer vrijdag 29 november alvast in je agenda en hou onze nieuwsbrief in de gaten, want het wordt een zeer inspirerende dag!

Meer over For Real festival

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 25/04/24
    Podiumhuizen
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    [Vacature] Teamcoach Podium

    Heb jij een passie voor wat nieuwe technologie podiumhuizen te bieden heeft? Ben je een kei in positieve energie mobiliseren? Dan ben jij misschien de gedreven teamcoach die we zoeken!
  • 29/03/24
    Podiumhuizen
    Beleven & inspireren

    25 cultuurpartners brengen SING! voor jong & oud via livestream naar 70 zorgcentra

    Dankzij livestreaming van het concert konden de bewoners van een 70-tal zorgcentra deelnemen aan deze unieke intergenerationele culturele ervaring.
  • 28/03/24
    Bibliotheken
    Podiumhuizen
    Beleven & inspireren

    Bert Vermeulen en Eline Swinnen: full speed met de werkgroep Talkpoeder

    Bert (bib Waregem) en Eline (CC Adelberg) experimenteren via de werkgroep met sprekers, onderwerpen, formats, prijszetting ... voor de online talks van Talkpoeder. Zij vertellen hoe het project er kwam.

Gerelateerde diensten

  • Podiumhuizen
    Beleven

    Livestreaming

    Een zorgpubliek op afstand volgt live voorstellingen vanuit het cultuurhuis.
  • Podiumhuizen
    Beleven

    Theaterspel Voor De Show

    Een virtuele tour door het cultuurhuis met opdrachten rond de komende schoolvoorstelling.