Oekraïense en Russische titels in de e-boekencollectie

Bibliotheken
01/04/22

De e-boekencollectie bevat ondertussen al meer dan 10.000 Nederlands- en Engelstalige titels. Daar worden nu 112 Oekraïense en 57 Russische titels aan toegevoegd, onder andere George Orwell, Carlos Ruiz Zafón en Stephen King. Daarmee toont de bibliotheeksector haar solidariteit met de Oekraïense en de Russische gemeenschap. Tegelijk kan je bib op deze manier mensen uit Oekraïne bereiken en helpen in deze moeilijke omstandigheden.

Oekraïense en Russische titels in de collectie

Momenteel bevat de collectie een aanbod Oekraïense vertalingen van klassiekers, zoals ‘1984’ van George Orwell of ‘Moby Dick’ van Herman Melville, aangevuld met populaire titels zoals ‘Het spel van de Engel’ van Carlos Ruïz Zafón  of ‘Joyland’ van Stephen King. In het e-boekenaanbod is daarnaast een beperkte collectie Russische titels en vertalingen beschikbaar. Russisch is in Oekraïne de tweede taal. Bovendien toont de bibliotheeksector zich zo ook solidair met Russische inwoners, die evenmin om een oorlog gevraagd hebben. 

Wie graag meer leest over Oekraïne en Rusland in het Nederlands vindt op het boekenplankje ‘Achtergronden bij de oorlog in Oekraïne’ heel wat interessante non-fictie-titels over Oekraïne en Rusland. Zo kunnen leners zich degelijk informeren en kritisch staan tegenover berichtgeving over de oorlog in Oekraïne, zeker in tijden van fake news, filterbubbels en propaganda.

De Oekraïense collectie werd samengesteld in samenwerking met Naple, een Europese werkgroep rond e-boeken en e-boekenbeleid in openbare bibliotheken. Verschillende Europese landen zullen een selectie Oekraïense titels aankopen. Bij de collectievorming werd de Oekraïense gemeenschap van Sint-Pieters-Woluwe betrokken. De collectie Oekraïense titels en vertalingen op het e-boekenplatform wordt de komende tijd nog verder aangevuld.

Communicatiemateriaal

Lees gratis Oekraïense e-boeken bij de bib

Heb jij de e-boeken van de bib al ontdekt? In onze collectie vind je vanaf nu ook Oekraïense en Russische titels. Met je Mijn Bibliotheek-profiel kan je 2 e-boeken lenen, 2 e-boeken reserveren en elk boek maximaal 6 weken houden. Lees digitaal waar en wanneer je wil, gewoon op je eigen smartphone, tablet, e-reader of computer. Het kost niets en een e-boek verdwijnt na de uitleentermijn vanzelf van je toestel. 

Leen een e-boek bij de bib (link naar [gemeente].bibliotheek.be/eboeken of naar eboeken.bibliotheek.be)

Andere talen in de collectie

De uitbreiding met Oekraïense en Russische boeken is een eerste stap om de e-boekencollectie te verrijken met meer anderstalige collecties voor volwassenen. Momenteel onderzoekt Cultuurconnect de mogelijkheid om de collectie uit te breiden met courante talen, zoals Frans, Spaans, Duits, Arabisch of Turks, maar ook met kleinere talen, zoals Bulgaars of Pools.

Om de collectie uit te breiden met een andere taal moeten er voldoende kwalitatieve titels beschikbaar zijn als e-boek. Per taal moeten vervolgens onderhandelingen gebeuren met uitgeverijen die deze talen aanbieden. Op basis van het resultaat van deze onderhandelingen beslissen Cultuurconnect en de werkgroep E-boeken welke talen en titels relevant en interessant zijn om de collectie mee te verrijken.

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 15/04/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Communicatiemateriaal voor Dag van de Persvrijheid op 3 mei

    Woensdag 3 mei is het de Internationale Dag van de Persvrijheid. Communiceert jouw bibliotheek mee op deze belangrijke dag?
  • 05/03/24
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: de digitale bibliotheekdiensten in 2023

    2023: opnieuw een jaar dat voorbijvloog. Ook voor 2023 maakten we een overzicht van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van de verschillende digitale bibliotheekdiensten. Ontdek snel de terugblik!
  • 30/01/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Fris promotiemateriaal voor de lente

    De sneeuw is nog maar net gesmolten en we denken al aan de lente. En aan je communicatieplanning. Gebruik het promotiemateriaal voor de lente om de interactieve kinderboeken in de kijker te zetten. 

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Digitale kranten & tijdschriften

    Digitale kranten en magazines voor bibleden, scholen en educatieve partners
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Interactieve kinderboeken (Fundels)

    Interactieve prenten- en AVI-boeken met animatiefilmpjes en educatieve spelletjes
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    E-boekenplatform cloudLibrary

    Leners lenen en lezen digitaal boeken via de bib