Video en creatief materiaal om Bieblo te promoten

bib
6
13/07/21
Deel dit artikel:

In deze promotievideo komt de Bieblo-uil tot leven om Victor te helpen bij zijn zoektocht naar een goed boek. De video richt zich tot ouders en leerkrachten, maar spreekt ook kinderen aan. Daarnaast maak je Bieblo beter zichtbaar in je bib met het brede aanbod creatief Bieblo-materiaal: zomerpostkaartjes, een vouwbladwijzer, kleurplaten, woordzoekers, een origami-uil, teken-je-eigen-Bieblo-uil en nog veel meer.

Promotievideo Bieblo

De nieuwe promotievideo zet de voordelen van Bieblo in de kijker: kinderen vinden met Bieblo snel en intuïtief een boek vinden dat ze graag willen lezen én dat nu beschikbaar is in de bib. Bib Xaverianen (Brugge) vormt het decor voor de video. De filmcrew mocht er een hele woensdagnamiddag een stuk van de bib inpalmen voor de opnames, bedankt bib Xaverianen!

Verspreid de video via al jouw communicatiekanalen: 

 • Op de basispagina van je bibliotheekwebsite: neem de nieuwe pagina met de video nog even over vanop het CMS van je website, onder ‘in afwachting van moderatie’. 
   
 • In je digitale nieuwsbrief: plaats een afbeelding uit de video in je nieuwsbrief en zet er een ‘play’-knop op. Link onder je afbeelding naar YouTube. Een video rechtstreeks delen in een nieuwsbrief doe je best niet, omdat je veel kans hebt dat je mail wordt tegengehouden of dat hij de video niet wil afspelen.
   
 • Op je sociale media: deel de video best niet als YouTube-link, maar upload hem rechtstreeks als mp4. De socialemediaplatformen zullen jouw video meer laten zien aan je volgers als ze niet weg moeten naar een ander platform om de video te kunnen zien. Download de YouTube-video via de Google Drive van Cultuurconnect.
   
 • Op de schermen in de bibLaat de promotievideo van Bieblo afspelen op de schermen in de bib en wissel af met andere video's.
   
 • In specifieke mailings naar het onderwijs: Laat weten aan scholen uit de buurt dat ze Bieblo kunnen gebruiken ter voorbereiding op een klasbezoek of tijdens een klasbezoek aan de bib.

Creatief materiaal: kleuren, knutselen en spelen met Bieblo

Naast de video vind je ook zomerpostkaartjes, een vouwbladwijzer, kleurplaten, woordzoekers, een origami-uil en meer knutselpret op het leerplatform. Leg dit in je bib en deel het uit aan kinderen, (groot)ouders en leerkrachten. Er is materiaal voor alle leeftijden, alle niveaus en alle seizoenen.

Maak Bieblo zichtbaar in je bib

De promotievideo, het creatief materiaal en ander promotiemateriaal, voorbeeldteksten en communicatietips vind je op het leerplatform van Cultuurconnect. 

Laat je gaan!

Bieblo in bib Hamme

Nathalie, jeugdverantwoordelijke bib Hamme: “Om Bieblo zichtbaar te maken in de bib merkten we dat het niet voldoende is om enkel de affiche van Bieblo op te hangen. Ook na een navraag bij leerkrachten bleek dat de meesten het niet kennen, ondanks bundels, mails en nieuwsberichten. De meeste leerkrachten zijn enthousiast en willen het wel gebruiken in de klas, maar je moet het toch een paar keer herhalen. Er was dus duidelijk een bijkomende inspanning nodig."

Langzaamaan krijgt de doelgroep een band met Bieblo. Het creatief materiaal zorgt ervoor dat kinderen, ouders en leerkrachten Bieblo herkennen.
Nathalie Wulteputte (jeugdverantwoordelijke bib Hamme)

“Nu geeft het baliepersoneel aan de leeftijdsgroep van Bieblo een woordzoeker of een kleurplaat mee. En het werkt: de laatste maanden zien we een stijging in het gebruik. Voordien werd Bieblo 10 tot 24 keer per maand opgestart per maand, na de start van de promocampagne in december 2020 steeg dat naar 51 keer. En het bleef stijgen: 134 keer in januari, 184 keer in februari. We spelen met het idee om van de Bieblo-uil de mascotte te maken van de jeugdafdeling. 1 van de 2 catalogus-pc’s in onze nieuwe bib zetten we standaard open op Bieblo. Zo zit Bieblo minder verstopt en kan het gebruik blijven stijgen, zeker post-corona.” 

Veel dank aan bib Hamme voor de ideeën, brainstorm en voorbeelden van uitgewerkt creatief materiaal. Ontwikkelde jouw bib tof creatief materiaal om Bieblo in de kijker te zetten en wil je dit graag delen met de rest van de sector? Laat het weten!