Promoot Mijn Leestipper met deze nieuwe video en 5 handige tips

bib
3
05/05/21
Deel dit artikel:

In een nieuwe promotievideo worden de voordelen van de leestipdienst Mijn Leestipper in de verf gezet. De video is geschikt voor al je digitale communicatiekanalen en richt zich op volwassen leners die op zoek zijn naar leesinspiratie in jouw collectie Nederlandstalige fictie.

Met deze video en al het andere promotiemateriaal en de voorbeeldteksten maak je Mijn Leestipper bekend bij je publiek. Eind 2021 wordt Mijn Leestipper geïntegreerd in de bibliotheekwebsites: een verrijking voor Mijn Leestipper én voor de websites. Tot dan vraagt Mijn Leestipper extra communicatieve inspanningen van de bib om mensen deze dienst te laten ontdekken. Om je daarbij te helpen vind je hieronder 5 bruikbare communicatietips. Zin in meer? Neem dan zeker een kijkje op het leerplatform.

5 communicatietips

1. Benoem de voordelen van Mijn Leestipper: op maat van wat jij graag leest, maandelijks nieuwe tips, uit de collectie van de eigen bib, meteen doorklikken naar de catalogus voor de beschikbaarheidsinfo. 

2. Herhaal de boodschap in verschillende vormen op verschillende tijdstippen en op verschillende communicatiekanalen: website, nieuwsbrief, sociale media, schermen in de bib ... Wees niet bang om in herhaling te vallen, maar varieer wel met tekst en beeld. Gebruik nu eens video of een foto, dan weer een illustratie, een cartoon of een leuk citaat. Zorg voor afwisseling in je formuleringen en benadruk andere voordelen van Mijn Leestipper. Gebruikers moeten gemiddeld 7 keer in contact komen met een boodschap alvorens ze in actie komen.

3. Voor de herkenbaarheid plaats je overal het logo van Mijn Leestipper en het logo van de bib met slagzin 'Altijd en overal' in de juiste kleur. Dit is de kleur uit het kleurenpalet dat je koos voor je bibliotheekwebsite. In de gratis tool Canva kan je makkelijk logo's op een beeld plaatsen of beelden in het juiste formaat zetten.

4. Verspreid je de video op je sociale media? Download de video en upload hem op je sociale media. Deel geen link naar YouTube. Platformen als Facebook zullen je video liever en aan meer mensen tonen als je hem binnen Facebook houdt. Dit heet een 'native upload'. Gebruik steeds de versie met ondertitels.

5. Verspreid je de video via je nieuwsbrief? Plaats dan een afbeelding, bijvoorbeeld een screenshot uit de video, met een play-knop erop. Stop daarachter de link naar de video op YouTube of een ander videoplatform. Met het contentblokje om video te verspreiden in e-mailtools als Mailchimp (automatisch gegenereerd via de YouTube-link) komt video vaak niet goed door bij de ontvangers. Gebruik dus een contentblokje 'image' en upload een afbeelding waar je een link achter stopt. Gebruik bijvoorbeeld deze kant-en-klare afbeelding en pas de kleur van de play-knop nog aan naar je eigen kleurenpalet. 

Overzicht van al het communicatiemateriaal