Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, waar is de mooiste Bieblohoek van het land?

bib
7
23/10/20
Deel dit artikel:

In 116 bibliotheken inspireert de Bieblo-uil kinderen tussen 6 en 11 jaar. Na enkele kliks of swipes in het Bieblospel hebben ze een aantal verrassende boekentips te pakken. Uit de inzendingen van de fotowedstrijd selecteerde de stuurgroep Inspireren 2 winnaars met de gezelligste Bieblo-inrichting. Anne Vrints (bib Beringen) en Liselot Janssen (bib Essen) vertellen over de betoverende Bieblohoek in hun bib. Beide bibs winnen een iPad met houder. Proficiat! 

Voor vele bibliotheken wordt het meer en meer een uitdaging om het digitale aanbod in de bibliotheek zichtbaar te maken en impulsen te geven aan de bezoekers. Dat is in Beringen en Essen niet anders. Daarom gingen de medewerkers van beide bibs creatief op zoek naar de ideale inrichting voor Bieblo.

Een sprookjesbos in bib Beringen

“Heel bewust willen we onze bib neerzetten als winkelconcept en werken we vaak met thema's en etalages,” vertelt Anne Vrints van bib Beringen, “een beetje zoals de bibliotheek van Almere in Nederland doet. We zagen bij Cultuurconnect in Brussel welke mooie dingen je kan creëren om Bieblo zichtbaar te maken: een mooie stand met de visual op panelen, een aangeklede tafel, een vlaggenlijn, een mobiel met afbeeldingen om op te hangen. Met enkele collega’s dachten we verder na over een opvallende en betoverende inkleding voor kinderen.” 

Sinds dit jaar werken we met een contentplan en onze etalage hoort daar ook bij. We willen vermijden om teveel ad hoc op alles in te spelen. Een goede houvast dus voor onze communicatie.
Anne Vrints, bib Beringen

“De schrijnwerkers bij de Werkplaats van stad Beringen hadden eerder al een prachtig decor gemaakt voor een Sinterklaasshow. Via de jeugddienst heeft de bib stukken uit dat decor mogen recupereren: bomen, paddenstoelen, een reuzeklok met een uil … We hebben het verder aangekleed met Bieblo-uilen, affiches en een vlaggenlint. We gaven Bieblo een prominente plaats bij de grote trap in onze bib.”
 

Een aaibare reuze-uil in bib Essen

Ook in bib Essen kijken ze vol trots naar hun handgemaakt kunstwerk. “Sinds september doet deze uil in de bib zijn werk, met succes! Kinderen worden erdoor aangezogen. Bieblo is onze nieuwste digitale dienst en we wilden die zichtbaar maken bij de kinderen en hun ouders. Zo moet meteen duidelijk zijn dat bij die tablet iets te beleven valt,” vertelt Liselot Janssen van bib Essen enthousiast. “Leo, de technieker van onze gemeente, ging aan de slag met materiaal dat hij vond in het gemeentemagazijn: een oude tafel, een boomstam, verfpotten met restjes ... Behalve de tablet, gingen we de volle 100% voor recyclagemateriaal. De oogjes van de uil zijn heel mooi vormgegeven als een echte houtsculptuur.”

Een meisje vertelde me dat ze goed wist wat ze wilde lezen. Ze liet zich toch verleiden tot het Bieblospel. Toen ze haar boek later terugbracht, bleek ze superblij met de boekentip.
Liselot Janssen (bib Essen)

"De uil in combinatie met de jungleplanten creëren een bosgevoel, waarbij de kinderen een privémomentje krijgen met de uil. De tablet zit in een houder tussen de vleugels van de uil. Hij biedt dus echt boekentips aan. We nemen als jeugdteam ook bewust de tijd om kinderen aan te spreken en hen ook nadien te vragen wat ze vonden van de boekentips. Kinderen die enkel meekomen met mama en eigenlijk geen boek gingen kiezen, nemen nu wel eentje mee. Andere kinderen die bijvoorbeeld steevast strips kiezen, gaan nu vaak met een ander boek naar huis."

Bieblo in bib Geetbets

In bib Geetbets maakten ze een groene houten wand en een prachtige boom met uiltjes, een echte aandachtstrekker in de jeugdafdeling.

Bieblo in bib Houthalen-Helchteren

Uiltjes en bomen van Bieblo sieren de jeugdafdeling in Houthalen-Helchteren.

Bieblo in ARhus Roeselare, afdeling Rumbeke

In ARhus Roeselare trekken Bieblo-uiltjes de aandacht en kunnen kinderen via de tabletstaander makkelijk Bieblo uitproberen.

Bieblo in bib Bree

De uiltjesmobiel van Bieblo doet als eyecatcher zijn werk in de bib van Bree.

Promotiemateriaal voor Bieblo

Op het bibliotheekwebsiteplatform staat een pagina over Bieblo klaar onder 'in afwachting van moderatie'. Je kan die zo overnemen of aanpassen naar wens. Op het leerplatform vind je meer beelden, banners, een animatie, voorbeeldteksten en tips voor jouw Bieblo-communicatie.

Bekijk al het materiaal