VR-theater bij je thuis. Zo doen ze het in Duitsland.

Podiumhuizen
25/01/23

Theater thuis beleven, dat kan nu ook met een VR-bril. Nog niet in Vlaanderen, maar wel in Duitsland. In Augsburg, niet ver van München, is het staatstheater een voorloper.

Dat merk je meteen op de website van het staatstheater. In de rubriek ‘Digitaal aanbod’ vind je onder de optie ‘VR-theater@Home’ heel wat voorstellingen die je thuis kan bekijken. Dit kan met je eigen bril of met een VR-headset die je voor een weekend onleent bij het theater. Die set wordt per koerier bezorgd over heel Duitsland en Oostenrijk. Bij het staatstheater in Augsburg hebben ze maar liefst 500 brillen ter beschikking. “Het gebeurt vaak dat een koppel twee brillen ontleent en dat de ervaring zo bijzonder is, dat de brillen nog tijdens het weekend verder worden uitgeleend aan de rest van de familie”, vertelt projectleidster Tina Lorenz.

360°-video

Tina is de bezieler van het VR-project. Zij trad in het najaar van 2020 in dienst van het staatstheater en had op dat ogenblik nog nooit een VR-bril opgezet. Ondertussen is er al een mooie catalogus met 360°-video’s beschikbaar. Een deel van deze opnames dateert van tijdens de pandemie, maar ook in 2022 ging het staatstheater verder op dit elan met nieuwe video’s.

In een 360°-video wordt de camera tussen de uitvoerders geplaatst. Zo krijg je de indruk midden in de actie te zitten. En door het 360°-blikveld van de camera, heb je als toeschouwer de mogelijkheid om vanuit dit standpunt te kijken waar je maar wilt. Er is geen regisseur meer die jouw blik bepaalt.

Het staatstheater ging tijdens de lockdown aan de slag met de 360°-opname van een aantal monologen, een interactieve crimireeks en zelfs van een dansvoorstelling met een robotarm. Het staatstheater heeft een 3D-trailer samengesteld die je een voorproefje geeft van de mogelijkheden. Je kan de trailer bekijken met een VR-headset of met je smartphone als je die in een goedkope kartonnen of plastic VR-viewer plaatst.

Elektrotheater of theater in een virtuele omgeving

Naast de 360°-video’s, werkt het staatstheater ook aan virtualreality-voorstellingen in een virtuele omgeving, ‘elektrotheater’ noemen ze het in Augsburg. Hier gaan de ontwikkelingen minder snel, want hier komt heel wat design- en programmeerwerk aan te pas. Na enkele experimenten tijdens de pandemie, worden in 2023 de eerste voorstellingen op het publiek losgelaten. “De bedoeling is dat dit een multiplayer ervaring wordt, zoals in een game”, licht Tina Lorenz toe. “Je zal samen met andere toeschouwers virtueel aanwezig kunnen zijn in het schouwspel. Je loopt dus met een avatar rond in het decor van de voorstelling.”

Het voorbeeld van Augsburg kreeg navolging in andere Duitse theaterzalen, zoals het theater in Essen. Zij maakten de 360°-productie ‘Die Wand’, naar de gelijknamige apocalypische roman van Marlen Haushofers. Je kan de video enkel in Essen bekijken door een VR-bril thuis te laten leveren of door naar het theater te gaan waar je samen met anderen een VR-bril opzet om de voorstelling te bekijken.

Kijken in groep

Samen met anderen kijken, blijkt aan te slaan. “Onze VR-voorstellingen worden het meest bekeken door groepen die tientallen brillen tegelijk huren”, vertelt Tina Lorenz. De VR-voorstelling wordt dan een deel van een groepsactiviteit met een vereniging of een groep collega’s.

Ook het poppentheater van het Duitse stadje Zwickau vertoont hun 360 graden video’s ter plekke. “Mensen kunnen over heel Duitsland een VR-bril huren om onze virtuele voorstellingen te bekijken”, vertelt Dominique Suhr van het poppentheater. “Maar het meeste succes hebben we met de groepsvertoningen die we hier bij ons organiseren. We hebben zelfs gezinnen die uit Berlijn naar ons komen om samen met anderen de voorstelling te bekijken met een VR-bril op.”

Maar de toekomst van dit soort virtuele voorstellingen, ligt toch bij het thuis kijken vinden ze in Zwickau. “We zijn hier noodgedwongen mee begonnen tijdens de lockdowns”, zegt Dominique Suhr. “Het heeft ons veel moeite en investeringen gekost, maar we willen hier mee verder gaan. We hopen nu dat er een soort van Netflix komt voor voorstellingen in VR waarmee we kijkers over heel Europa kunnen aantrekken.”
 

Digital on stage

Het onderzoeksproject van Cultuurconnect 'Digital on stage' gaat na hoe podiumhuizen meer voorstellingen kunnen aanbieden waarbij de podiumkunstenaars gebruik maken van VR, AR, AI en robotica.

Naar Digital on stage

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 29/03/24
    Podiumhuizen
    Beleven & inspireren

    25 cultuurpartners brengen SING! voor jong & oud via livestream naar 70 zorgcentra

    Dankzij livestreaming van het concert konden de bewoners van een 70-tal zorgcentra deelnemen aan deze unieke intergenerationele culturele ervaring.
  • 28/03/24
    Bibliotheken
    Podiumhuizen
    Beleven & inspireren

    Bert Vermeulen en Eline Swinnen: full speed met de werkgroep Talkpoeder

    Bert (bib Waregem) en Eline (CC Adelberg) experimenteren via de werkgroep met sprekers, onderwerpen, formats, prijszetting ... voor de online talks van Talkpoeder. Zij vertellen hoe het project er kwam.
  • 25/03/24
    Podiumhuizen
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: wat betekenden onze diensten voor jouw podiumhuis in 2023?

    De Cultuurconnect-diensten voor podiumhuizen in 2023 in cijfers.

Gerelateerde diensten

  • Podiumhuizen
    Beleven

    Livestreaming

    Een zorgpubliek op afstand volgt live voorstellingen vanuit het cultuurhuis.
  • Podiumhuizen
    Beleven

    Theaterspel Voor De Show

    Een virtuele tour door het cultuurhuis met opdrachten rond de komende schoolvoorstelling.