Online leren via de bib

Bibliotheken
Digitale collecties

Steeds meer bibliotheken hebben interesse in het aanbieden van digitale leercontent voor eindgebruikers. Van midden 2021 tot juni 2022 onderzoeken we samen met 46 pilootbibliotheken of we dit kunnen opschalen tot volwaardige digitale dienst met laagdrempelige en toegankelijke cursussen, waar alle openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel op kunnen intekenen. 

4 onderzoeksacties

1. Analyse van de gebruiksdata

Eind 2021 werden gebruikscijfers van het voorgaande jaar van 46 bibliotheken met een online cursussenaanbod geanalyseerd.

  • Het bereik ligt gemiddeld op 0,16% van het inwonersaantal. 
  • Het aanbod bereikt vooral vrouwen (71%).
  • Het aanbod bereik vooral 60-plussers (22%) en 50-plussers (19%). 
  • De populairste cursussen op het platform zijn ‘Spaans in 2 weken’ (12%), ‘Frans in 2 weken’ (10%) en ‘Yoga voor beginners’ (8%).  

2. Bevraging bij eindgebruikers

In 2021 vulden 240 bezoekers van het platform een bevraging in over het online leerplatform van hun bibliotheek. 

  • 75% scoort de kwaliteit van het platform een 4 of hoger op een schaal van 5.
  • Meer dan 60% vindt het platform toegankelijk en gebruiksvriendelijk. 
  • Over de keuze en moeilijkheidsgraad van het aanbod zijn de meningen zeer verdeeld.

3. Workshop met de bibliotheken

Een workshop op Connect & co. op 15 maart 2022 polste naar de concrete wensen en noden van de bibliotheken en de plaats van de dienst binnen het bredere aanbod van initiatieven rond online leren. 

4. Strategische marketingoefening

Een strategische marketingoefening met 2 pilootbibs onderzoekt in het voorjaar van 2022 het effect op het gebruik. 

Op basis van de bevindingen van de 4 verschillende onderzoeksacties wordt in juni 2022 de knoop over de opschaling tot een digitale bibliotheekdienst doorgehakt. 

Hoe het allemaal begon

Op initiatief van bibliotheek Muntpunt (Brussel) startte een groep van 9 pilootbibliotheken in 2019 met een gratis online cursusaanbod voor alle bibliotheekleden via het platform Skillstown, waar ze via de bibliotheekwebsite naartoe geleid werden. In 33 cursussen kunnen gebruikers van thuis uit een taal leren of bijleren rond sport & voeding, timemanagement of zelfs Instagram. Bij voltooiing ontvangen gebruikers een certificaat.  

In het eerste jaar bereikte het online leerplatform 1,6% van de leden van de 9 deelnemende bibliotheek, of 0,15% van de inwoners. Midden 2021 kwam de vraag naar opschaling bij Cultuurconnect. Tot juni 2022 onderzoekt Cultuurconnect de mogelijkheden.